Αφιέρωμα σε συμφωνικά έργα του
Κυριακή 27 Γενάρη 2013

Συναυλία αφιερωμένη σε συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει (30/1, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη και ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρη Τηλιακό (βαρύτονος) και Ιάκωβο Κολανιάν (κιθαρίστας). Η συναυλία περιλαμβάνει τα έργα: «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων», σε ποίηση Διονύση Καρατζά, «LORCA» (για φωνή, κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα), σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη) και τη σουίτα μπαλέτου «Les amants de Teruel » («Οι εραστές του Τερουέλ»).

H «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων», το «κύκνειο άσμα» του, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συνθέτης, είναι αφιερωμένη στον Πέτερ Χάνσερ - Στρέκερ, ως φόρο τιμής του συνθέτη στη Γερμανία - «πατρίδα» του συμφωνικού του έργου.

To έργο «LORCA» βασίζεται στον κύκλο τραγουδιών «Romancero Gitano» (1967), που πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Ρώμη το 1970, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη. Μέχρι το 1974 δόθηκαν περισσότερες από 1.000 συναυλίες, σε όλες τις ηπείρους, με αυτά τα τραγούδια. Το 1982, η «Komische Oper» του τότε Ανατολικού Βερολίνου παρήγγειλε στον Θεοδωράκη μια νέα εκδοχή του κύκλου αυτού για συμφωνική ορχήστρα, σόλο φωνή και κιθάρα, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο. Αυτή η εκδοχή θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο.

H σουίτα για το μπαλέτο «Les amants de Teruel» γράφτηκε στο Παρίσι (1958), μετά από παραγγελία της διάσημης μπαλαρίνας Λουντμίλα Τσερίνα, που είχε δικό της θέατρο. Στις δοκιμές, ζητήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη να συνθέσει και δεύτερο μπαλέτο. Εκείνος, λόγω έλλειψης χρόνου, αντιπρότεινε να παρουσιαστεί το «Καρναβάλι», πρόταση που έγινε δεκτή. Μάλιστα, ο συνθέτης διηύθυνε ο ίδιος τα έργα του στο θέατρο «Σάρα Μπερνάρ». Η σουίτα είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ισπανικό μύθο: Πρόκειται για δύο ερωτευμένους νέους από το Τερουέλ της Αραγονίας, το ειδύλλιο των οποίων είχε τραγικό τέλος, το 1217. Η ερωτική αυτή ιστορία, κατά καιρούς, ενέπνευσε πολλούς ποιητές, δραματουργούς, μουσικούς και κινηματογραφιστές, λ.χ., το 1962 τον Γάλλο σκηνοθέτη Ρεμόν Ρουλό, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Λουντμίλα Τσερίνα και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

Εισιτήρια 9, 15, 22, 30 ευρώ. 5 ευρώ φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ. 8 ευρώ πολύτεκνοι. Πληροφορίες: 210.7282.333.