ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
«Ρήγμα» στους ενόπλους, που χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από τη Γαλλία
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013

Συνεχίζεται η επέμβαση των Γάλλων με χερσαίες επιχειρήσεις
ΜΠΑΜΠΑΚΟ.--

Το πρώτο «ρήγμα» μεταξύ των τριών ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων που δρουν στο βόρειο Μάλι επήλθε επίσημα χτες με την ανακοίνωση του Αλγκαμπάς Αγκ Ιντάλα, πρώην ανώτατου στελέχους της οργάνωσης «Ανσάρ Ντιν» (και Μαλινέζου από τη φυλή των Τουαρέγκ), ότι αποχωρεί από την οργάνωση, δημιουργώντας το «Ισλαμικό Κίνημα του Αζαουάντ», γιατί επιθυμεί «εκεχειρία και συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης με την κυβέρνηση (σ.σ, προϊόν πραξικοπήματος) του Μάλι».

Ο Ιντάλα υποστήριξε αργότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι η «νεοϊδρυθείσα» οργάνωσή του «δεν είναι τρομοκρατική, ούτε «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (AQMI), ούτε «Κίνημα για την Ενότητα και την Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» (MUJAO)». «Φύγαμε για να μπορούμε να ελέγξουμε την τύχη μας», κατέληξε χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιντάλα είχε στρατολογηθεί πέρσι από μεγαλοστελέχη της «Ανσάρ Ντιν» κοντά στη βόρεια πόλη Κιντάλ όπως είχαν κάνει και άλλοι τοπικοί ηγέτες και μία πανσπερμία οργανώσεων που συμπαρατάχθηκαν με τους ακραίους ισλαμιστές με δέλεαρ το χρήμα και την εξουσία.

Η εξέλιξη δε σχολιάστηκε άμεσα από τη Γαλλία, η οποία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο βορρά, αξιοποιώντας το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας», για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στο πλούσιο σε φυσικό πλούτο Μάλι. Κανένα σχόλιο για το «ρήγμα» στους ισλαμιστές δεν έκανε ούτε η «κυβέρνηση» του Μάλι που χτες απηύθυνε έκκληση στο στρατό «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» μετά τις καταγγελίες ξένων οργανώσεων για μαζικές εκτελέσεις αμάχων και λεηλασίες περιουσιών μελών της φυλής των Τουαρέγκ από Μαλινέζους στρατιώτες.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση διέταξε χτες την άμεση ανάπτυξη Γάλλων κομάντος σε στρατηγικές εγκαταστάσεις εξόρυξης ουρανίου και εργοστάσια παραγωγής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας AREVA στις περιοχές Ιμουράρεν και Αρλίτ του Νίγηρα σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Τέλος, χτες, από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στη γαλλική επέμβαση στο Μάλι εκφράζοντας ολόθερμη υποστήριξη αλλά αποκλείοντας την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στην περιοχή. Πρότεινε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευφυής πολιτική απάντηση».