ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργησή τους

Παρεμβάσεις αιρετών στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ

Τετάρτη 28 Μάρτη 2001

Η προχτεσινή απόφαση δημάρχων και κοινοταρχών του λεκανοπεδίου Αττικής να μην αναλάβουν τους παιδικούς σταθμούς και τα γυμναστήρια, με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση - όροι που ισοδυναμούν με την παραπέρα υποβάθμιση των συγκεκριμένων υπηρεσιών ή την απαξίωσή τους σε εμπόρευμα, που «απολαμβάνει» όποιος πληρώνει - αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστες έως μηδαμινές ήταν οι παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (TA) σε θέματα που την αφορούν.

Εχοντας αυξημένο το μερίδιο ευθύνης, ακριβώς λόγω της παραπάνω παθητικής στάσης, για το γεγονός ότι «το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο» - όπως ομολόγησαν πολλοί αιρετοί στην προχτεσινή συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) - η απόφαση αντίστασης ήταν περίπου αυτονόητη. Οχι μόνο γιατί συνάδει με τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της ΤΑ, πως οποιαδήποτε κρατική αρμοδιότητα μεταφέρεται στους δήμους, θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και γιατί η ενδεχόμενη ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων, με τους όρους της κυβέρνησης, ισοδυναμεί με κατάργησή τους. Με συναίνεση στην πολιτική μετατροπής των δήμων σε απλά διαχειριστικά όργανα κρατικών υπηρεσιών και με απεμπόληση του χρέους τους να μάχονται για ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες, για τις οποίες μάλιστα έχουν πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Αποκτούν, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία οι παρεμβάσεις των αιρετών στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ, γιατί αναδεικνύουν το αδιέξοδο του κυβερνητικού νόμου, αλλά και αποκαλύπτουν τη στάση της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία, χωρίς τη γνώμη του συνόλου της ΤΑ, συμφώνησε με αυτόν.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Χαρακτηριστική ήταν στο σημείο αυτό η παρέμβαση της Β. Νικολαΐδου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ, θυμίζοντας πως η ΚΕΔΚΕ, πέρα από την παραχάραξη της απόφασης των συνεδρίων της περί αρμοδιοτήτων, αρνείται να αγωνιστεί και για την υλοποίηση μιας άλλης σημαντικής απόφασης: Να αποδοθούν στους δήμους οι παρακρατημένοι υπέρ τους πόροι, που αγγίζουν το 1,7 τρισ. δραχμές. Η ίδια υπογράμμισε πως «αν η κυβέρνηση δε μας εξασφαλίσει το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών, δεν πρέπει να τους πάρουμε. Εκτός αν θεωρηθούν λύση τα τροφεία, πράγμα με το οποίο διαφωνώ».

«Αν αναλάβουμε τους παιδικούς σταθμούς με τους όρους της κυβέρνησης, θα κληθούμε να κάνουμε περικοπές από 60 έως 80% σε υπάρχουσες δημοτικές λειτουργίες», σημείωσε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος, «ρωτώντας»: «Μήπως υπάρχει κάποιος δήμος που να συσσωρεύει πλεόνασμα;». Υπογράμμισε πως η ΤΑ δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος κατάργησης αυτής της κοινωνικής πολιτικής. Ο Γ. Γιώγος συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να παράγει δίκαιο η απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος... αναλαμβάνει δράση στην περίπτωση που οι δήμοι αρνηθούν να πάρουν τους σταθμούς.

Στην αδυναμία των δήμων να πληρώσουν το προσωπικό των παιδικών σταθμών ή να προσλάβουν νέο, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος. Οπως κατήγγειλε, «το αναξιόπιστο κράτος θέλει να μας δώσει τους παιδικούς σταθμούς, για τους οποίους ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, καθώς είναι "βομβαρδισμένοι" τα τελευταία 15 χρόνια με προσωπικό στο 50%». Ο Γ. Πατσιλινάκος ανέφερε ότι οι παιδικοί σταθμοί καλύπτουν μόνο τους εργαζόμενους γονείς. «Πρέπει να καλύπτουν και τον δημότη που δεν εργάζεται γιατί αυτή η υπηρεσία αποτελεί προσχολική αγωγή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος, κατήγγειλε πως «το κοινωνικό κράτος σκόπιμα εξαφανίζεται».

Για προειλημμένες αποφάσεις έκανε λόγο ο Ν. Γιατράκος, αναπληρωτής δημάρχου Αθήνας, ενώ ο Γ. Μυστακόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, σημείωσε πως η απόφαση ανάληψης των νέων αρμοδιοτήτων «φαλκιδεύει την ΤΑ, η οποία βρίσκεται σε μια μόνιμη φθίνουσα πορεία». Να αποτελέσουν αφορμή οι παιδικοί σταθμοί ώστε να αποκτήσει η ΤΑ μια διαφορετική στάση στα προβλήματα, ζήτησε ο δήμαρχος Γλυκών Νερών, Μ. Κατσούλης, καταγγέλλοντας πως οι δημοτικοί προϋπολογισμοί έχουν καταντήσει εικονικοί.

Ο Κ. Μακρυνόρης, δήμαρχος Βιλίων, κατήγγειλε την ΚΕΔΚΕ και τον πρόεδρό της ότι αποφασίζουν μόνοι τους, λέγοντας πως «πρέπει να αντισταθούμε». Ενώ ο Π. Ειρηνάκης, δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, μετέφερε την εμπειρία του, λέγοντας πως όταν ανέλαβε εθελοντικά τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς πλήρωσε μέχρι και το εφάπαξ δύο υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας.