ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναγκαία η λιτότητα, αλλά με ... άλλους ρυθμούς

Το άλλο μείγμα διαχείρισης, που δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να ανακουφίσει το λαό, υπερασπίστηκε από το Νταβός η Κ. Λαγκάρντ

Σάββατο 26 Γενάρη 2013

Το ΔΝΤ και οι θιασώτες του στην Ελλάδα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λανσάρει ένα μείγμα διαχείρισης που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση από άλλο δρόμο
Τη θέση του ΔΝΤ ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι αναγκαία για το κεφάλαιο, χρειάζεται όμως επιβράδυνση στους ρυθμούς που προωθούνται, ώστε οι αυστηροί προϋπολογισμοί να μη στερούν χρήμα από το κεφάλαιο για να κάνει ανάπτυξη, επανέλαβε από το Νταβός η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, καλώντας τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν «συλλογικά» να διαθέσουν «λίγο περισσότερο χρόνο» για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ, στο τηλεοπτικό κανάλι «France 2», σε ερώτηση σχετικά με το στόχο της γαλλικής κυβέρνησης να επαναφέρει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, όπως είχε δεσμευτεί. Ο στόχος αυτός «μας φαίνεται πως είναι εξαιρετικά φιλόδοξος», συνέχισε και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν πρέπει μόνη της η Γαλλία, μόνη της η Ισπανία, μόνη της η Ελλάδα να πει: "είναι πολύ δύσκολο για μένα, θα το κάνω πιο σιγά". Είναι καλύτερο να το κάνουν συλλογικά, να διαθέσουν λίγο περισσότερο χρόνο μάλλον, παρά να προχωρούν με βήμα ταχύ», εκτιμώντας ότι «η Ισπανία υπέφερε πέρυσι επειδή μπήκε υπερβολικά γρήγορα στη λιτότητα».

Η ίδια είπε ότι «οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαμε προβλέψει πριν από 3-4 χρόνια» και ότι ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο ήπια» για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη. Δηλαδή, τα μέτρα εξόντωσης του λαού είναι δεδομένα και προαποφασισμένα και εκεί που κονταροχτυπιούνται τα μείγματα διαχείρισης είναι στους ρυθμούς με τους οποίους κάθε φορά θα προωθείται η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Συντηρούν τα διάφορα σενάρια

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, τα αστικά επιτελεία συνεχίζουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της κρίσης και γι' αυτό επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τη διαχείρισή της. Η «Citigroup», στη νέα έκθεσή της με τίτλο «Global Economic Outlook and Strategy», δίνει νέα ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εκτιμά πως η καθίζηση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μεγαλύτερη από το 2012 και το 2014 θα αγγίξει εξωφρενικά επίπεδα. Παράλληλα επισημαίνει πως αρκετές χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους το νωρίτερο το 2015.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε πως τελικά η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014, και πως πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της «Citi». Επισημαίνουν ακόμα ότι «αν και το 2012 το δημόσιο χρέος κινήθηκε εντός των στόχων και η χώρα μπήκε στη διαδικασία ενός ακόμη PSI - μέσω της επαναγοράς χρέους, η δημοσιονομική θέση της χώρας συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμη».

Η «Citi» εκτιμά πως το ΑΕΠ του 2013 θα μειωθεί περίπου όσο μειώθηκε και το 2012, ανεβάζοντας έτσι το δείκτη χρέους/ΑΕΠ στο 180% φέτος (παρά τα συνολικά κουρέματα ύψους 71% του AEΠ το 2012). Παράλληλα, εκτιμά πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα αγγίξει το 6,5% ενώ το 2014 θα διαμορφωθεί στο 11,5%. Το χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 408%. Οπως το ΔΝΤ, έτσι και η «Citi» δηλώνει ότι «μόνο μία σημαντικού μεγέθους διαγραφή των δανείων που βρίσκονται στα χέρια των επίσημων ευρω-πιστωτών της Ελλάδας θα κάνει το χρέος της χώρας βιώσιμο». Δεδομένου ότι αυτό θεωρείται απίθανο να συμβεί, η «Citi» προβλέπει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί το 2014 να βγει από το ευρώ.