Σχετικά με τις αλλαγές στο προτεινόμενο Καταστατικό για το 19ο Συνέδριο
Κυριακή 27 Γενάρη 2013

Ο «Ριζοσπάστης», ανταποκρινόμενος σε ερωτήματα και παροτρύνσεις αναγνωστών, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος στο σχέδιο Καταστατικού για το 19ο Συνέδριο, δημοσιεύει σήμερα όσο γίνεται περιληπτικά και κωδικοποιημένα την ουσία των αλλαγών και των διατυπώσεων που προτείνονται.

***

Το Καταστατικό που ισχύει εγκρίθηκε στο 15ο Συνέδριο (Μάης του 1996). Από τότε έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις. Εχει αναπτυχθεί η επεξεργασία της στρατηγικής μας γραμμής, προχωράμε με το 19ο Συνέδριο στην επεξεργασία νέου Προγράμματος.

Είναι φυσικό να προχωρήσουμε και σε καταστατικές αλλαγές, οι οποίες έχουν να κάνουν με την προσπάθεια ενίσχυσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του, των αρχών συγκρότησης, λειτουργίας, καθοδήγησης, ώστε πιο αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις εξελίξεις, στην όξυνση της ταξικής πάλης, στην πρωτοπόρα δράση του ως επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που παλεύει αταλάντευτα για την υλοποίηση του στρατηγικού του σκοπού, κάτω από όλες τις συνθήκες - αστικής κοινοβουλευτικής νομιμότητας, κρατικού αυταρχισμού, αστικής ημινομιμότητας, παρανομίας, διώξεων, δυσμενούς συσχετισμού, ανόδου της ταξικής πάλης αλλά και σε συνθήκες εξέγερσης μαζών, επαναστατικής κατάστασης κ.λπ. - πάντα αξιόμαχο, θωρακισμένο ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα 17 χρόνια που πέρασαν από το 15ο Συνέδριο, μας γέμισαν με μεγαλύτερη πείρα, προχωρήσαμε σε αλλαγές, στην οργανωτική διάρθρωση, στη διάταξη των κομματικών δυνάμεων, με συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα, είτε με αφορμή τις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις, πλατιές Ολομέλειες της ΚΕ, είτε μέσα στις συνελεύσεις των ΚΟΒ και τις εκλογοαπολογιστικές συνδιασκέψεις ενδιάμεσα των Συνεδρίων. Εχουμε αντιμετωπίσει και εντοπίσει διάφορα φαινόμενα στην καθημερινή δουλειά των Οργανώσεων και των οργάνων, που χρειάζεται να βρουν και την καταστατική τους έκφραση, με συγκεκριμένες διατάξεις, ή επαναδιατύπωση άλλων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό ενισχύουν την καθοδηγητική δουλειά, έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο μαζικό κίνημα, τον καλύτερο προσανατολισμό της δουλειάς στην εργατική τάξη και τις μάζες των οργάνων και των ΚΟΒ, την αμεσότερη καθοδηγητική βοήθεια στις ΚΟΒ, την ανάπτυξη της συλλογικότητας, της επαγρύπνησης, της αποτελεσματικότερης ενιαίας δράσης στη βάση σχεδίου και στόχων, την ενίσχυση της ευθύνης του Κόμματος για τη δράση της ΚΝΕ και γενικότερα τη δουλειά στη νεολαία με ταξικά χαρακτηριστικά.

Φυσικά από μόνη της καμιά καταστατική διάταξη δεν εξασφαλίζει όλα αυτά, εάν δεν τηρείται ή αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα, με υποκειμενισμό, όμως είναι απαραίτητη συνθήκη - όρος για την ύπαρξη, λειτουργία, συνέχεια του επαναστατικού εργατικού κόμματος, του Κόμματος Νέου Τύπου, για την υλοποίηση της στρατηγικής του στόχευσης.

Τέλος, να πούμε ότι έχουν γίνει διάφορες συγχωνεύσεις άρθρων του Καταστατικού, διατυπώσεις που στο παλιό υπήρχαν οι ίδιες σε διάφορα σημεία και η ΚΕ έκανε προσπάθεια να μην υπάρχουν επαναλήψεις, να απαλειφθούν όσα δεν χρειάζονται ή δεν προσθέτουν τίποτε καινούριο ή αφορούν αρθρογραφία κι όχι διατύπωση διατάξεων Καταστατικού που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο ακριβείς, συγκεκριμένες και λιτές. Από τη συζήτηση στις ΚΟΒ και τις συνδιασκέψεις, φυσικά θα προκύψουν και άλλες προτάσεις, διατυπώσεις κ.λπ., τις οποίες η ΚΕ θα μελετήσει και θα πάρει υπόψη στο τελικό σχέδιο που θα φέρει για συζήτηση στο Συνέδριο, έτσι ώστε αυτό τελικά να αποφασίσει. Το αποτέλεσμά του που θα εκφραστεί στο νέο Καταστατικό, που θα ισχύει μετά το Συνέδριο, θα είναι προϊόν της συλλογικής σκέψης, της συμμετοχής και έγκρισης όλων των μελών του Κόμματος που πήραν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Συνολικά έγινε αναπροσαρμογή τους ώστε να αντιστοιχηθούν με το σχέδιο του νέου Προγράμματος και τις επεξεργασίες μας για τη λαϊκή συμμαχία, την επανάσταση, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση κ.λπ.

Επίσης, έγινε προσπάθεια να συντομευθούν τόσο ο πρόλογος όσο και η εισαγωγή, να επικαιροποιηθούν ημερομηνίες και άλλες διατυπώσεις.

Β. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Γ. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Δ. ΤΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ε. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ

ΣΤ. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ζ. Η ΚΝΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Θ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Δ. Β.