ΣΥΡΙΑ
Ιμπεριαλιστικές πιέσεις και ελιγμοί
Τρίτη 29 Γενάρη 2013

Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες πιέσεις ασκεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός για ενεργότερη και ολόπλευρη στήριξη των αντικαθεστωτικών, ανακαλύπτοντας αίφνης τον κίνδυνο, τον έλεγχο της κατάστασης τελικά να «αναλάβουν ακραίες ισλαμιστικές ομάδες», οι οποίες ως γνωστόν δρουν εδώ και πολύ καιρό στο συριακό έδαφος και αποτελούν το πλέον αξιόμαχο, καλά εξοπλισμένο (ελέω πετρελαιομοναρχιών) και έμπειρο τμήμα των αντικαθεστωτικών. Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανιζόταν διστακτικός ως προς το ενδεχόμενο μιας άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, άφηνε, πιο ανοιχτά από ποτέ άλλοτε, νύξεις ως προς την ικανότητα διατήρησης του Ασαντ στην εξουσία.

Για τις «ευθύνες της διεθνούς κοινότητας» και την αναγκαιότητα «άμεσης υλοποίησης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η κατάσταση σε αναμέτρηση παραστρατιωτικών ομάδων και επικρατήσουν τελικά ισλαμιστικές δυνάμεις», έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου που διοργάνωσε η γαλλική διπλωματία στο Παρίσι, με θέμα «την ενίσχυση των Σύρων αντικαθεστωτικών». Τόσο ο Λοράν Φαμπιούς, όσο και εκπρόσωποι του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού, της Εθνικής Συριακής Συμμαχίας, υποστήριξαν ότι θα πρέπει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια που ενέκριναν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Μαρόκο στις αρχές Δεκέμβρη, να γίνουν «πράξη» και να μη μείνουν λόγια.

Την ίδια ώρα, ερωτώμενος σχετικά σε δύο συνεντεύξεις, στο περιοδικό «Νιού Ρεπάμπλικ» και στο δίκτυο CBS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα απαντά σε σειρά επικρίσεων για το γιατί δεν έχουν εμπλακεί στρατιωτικά άμεσα οι ΗΠΑ στη Συρία. Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης θα πρέπει να υπολογίζονται οι συνέπειες, έτσι ώστε να μην έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τόσο επί ενός συγκεκριμένου πεδίου όσο και παγκοσμίως σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Συρία ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία μίλησε σε δική του συνέντευξη στο CNN και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υποστήριξε ότι μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες του καθεστώτος Ασαντ να μείνει στην εξουσία, και επέρριψε ευθύνες γι' αυτό στον Πρόεδρο ότι καθυστέρησε πολύ τις μεταρρυθμίσεις και τώρα πλέον είναι αργά. Επανέλαβε τη ρωσική θέση για άμεση έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στο καθεστώς και στους αντικαθεστωτικούς, καθώς και το ότι «δεν είναι ζήτημα της Ρωσίας ή της οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά των Σύρων το μέλλον του καθεστώτος».