ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πάνω από 50 Τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές μετακομίζουν σε άλλες πόλεις!

Ανακοινώθηκε, χτες, από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά», με τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013

Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη» του Πανεπιστημίου ΑΕ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί υπό «διαβούλευση» για 45 μέρες και είναι φανερό ότι όποιος συμμετάσχει σε αυτή, συμβάλλει στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, αφού το σχέδιο «Αθηνά» είναι το επόμενο βήμα μετά το νόμο - πλαίσιο.

Στόχος της κυβέρνησης με το νέο «χάρτη» είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα να μπορούν να έχουν πιο άμεση σύνδεση με την «αγορά» και το πάρε - δώσε να γίνεται πιο εύκολα. Μεταξύ άλλων, άλλωστε, στόχοι του υπουργείου θεωρείται η σύνδεση με την «αγορά εργασίας» (εννοώντας την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού) και την «επιχειρηματικότητα».

Αυτά που ονόμασε ο υπουργός Παιδείας «παθογένειες» του συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, που υποτίθεται ότι πάει να λύσει το σχέδιο «Αθηνά», δεν είναι τίποτα άλλο από τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν για πελατειακούς λόγους, εφάρμοζαν την πολιτική κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο....

Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων

Οπως προκύπτει απ' το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόκειται κυρίως για μια διοικητική αναδιάρθρωση, ώστε τα ιδρύματα να λειτουργούν πιο κεντρικά σαν επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό με βάση το νέο «χάρτη». Οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι οι παρακάτω:

20 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ


Μέχρι τώρα υπήρχαν 40 ιδρύματα, 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Πλέον τα πανεπιστήμια θα είναι 20 και τα ΤΕΙ 12. Συγκεκριμένα: