Βενζινάδικα - βόμβες

Δίωξη κατά 154 βενζινοπωλών

Πέμπτη 29 Μάρτη 2001

Από παλιότερη έκρηξη σε βενζινάδικο στα Πατήσια
«Βόμβες», που τυχαία δεν έχουν εκραγεί, είναι τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην Αθήνα. Από τους ελέγχους που διενήργησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το τελευταίο εξάμηνο σε 154 βενζινάδικα - στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για τη λειτουργία τους, ύστερα από το τραγικό περιστατικό στα Κάτω Πατήσια με τους δύο νεκρούς και τα συναφή δημοσιεύματα του Τύπου - διαπιστώθηκε ότι κανένα από αυτά δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα πυρασφάλειας. Ετσι, χτες, ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των βενζινοπωλών για «παρεμπόδιση αποτροπής επικείμενου κοινού κινδύνου» και ανέθεσε την προανάκριση στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και σε πταισματοδίκες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλα τα πρατήρια βενζίνης, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 1.030 στην περιοχή ευθύνης του Εφετείου Αθηνών. Θα ελεγχθούν επίσης και άλλοι χώροι διακίνησης καυσίμων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, οι σταθμοί αυτοκινήτων και τα καταστήματα πώλησης υγραερίου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ενημερώσει τα συναρμόδια υπουργεία και τις νομαρχίες για τις κινήσεις της, ώστε να υπάρξουν και διοικητικές κυρώσεις εναντίον των παραβατών. Η ίδια έχει λάβει σχετικό έγγραφο του υπουργού Μεταφορών, ο οποίος συνιστά στις νομαρχίες να προβαίνουν σε αυστηρούς ελέγχους για τη χορήγηση αδειών, ενώ ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων και παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών ύστερα από κάθε καταγγελία πολίτη, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά θέματα ασφάλειας.