ΦΙΛΙΠ ΣΤΟΛΤΖΛ
Ο κυνηγημένος
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013

Μικρό θρίλερ αντικατασκοπείας η ταινία του Στολτζλ με σχέσεις συγγένειας κοντινής και μακρινής με άλλα θρίλερ διαφορετικού περιτυλίγματος. Μήπως δε θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκπτωτική ευρωπαϊκή εκδοχή της αμερικανικής «JASON BOURNE»; Τα κύρια συστατικά είναι παρόντα: Ο γοητευτικός πράκτορας της CIA, η «εξωτική» τοποθεσία - στην καρδιά της Ευρώπης, μεταξύ Αμβέρσας και Βρυξελλών, με πολύχρωμη πολυπολιτισμική κίνηση - και, τέλος, ο μοχλός κίνησης της ίντριγκας, οι εντολές «άνωθεν», από τα υψηλά κλιμάκια της υπηρεσίας του κέντρου διαχείρισης «παγκόσμιων επιχειρήσεων και ανθρώπινων πληροφοριών». Οι εντολές ορίζουν ρητά να σβηστούν από προσώπου Γης τα ίχνη του πρώην πράκτορα Μπεν Λόγκαν.

Η ταινία, τίποτα το σπουδαίο, αλλά πολύ καλύτερη απ' ό,τι περιμέναμε μια που γνωρίζαμε ότι σε πολλές αγορές δε βγήκε καθόλου στις αίθουσες, αλλά οδηγήθηκε κατευθείαν στα ράφια με τα DVD. Η ιστορία του φιλμ, έξυπνη στην αρχή, στηρίζεται σε ενδιαφέρουσα βάση. Ενας εκπατρισμένος Αμερικανός πρώην δολοφόνος της CIA ανακαλύπτει ότι η εταιρεία που εργάζεται, στο Βέλγιο, εξαφανίστηκε εν μια νυκτί, μαζί με υπαλλήλους, αρχεία και στοιχεία. Ο Λόγκαν αντιλαμβάνεται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος - και η έφηβη κόρη του - και αρχίζει να επιτίθεται στον εχθρό αμυνόμενος.

Η ταινία έχει δική της ατζέντα εν δυνάμει δυναμική, με ίντριγκα που βασίζεται μεν σε στοιχεία κοινότοπα (κλασική σχέση πατέρα/κόρης, περιβάλλον CIA, άφθονο κυνηγητό, σκοτωμοί), αλλά λειτουργεί με ρευστότητα. Η δράση διαδραματίζεται στον αστικό ιστό της Αμβέρσας και των Βρυξελλών, αλλά η χρήση του τοπίου γρήγορα γίνεται μονότονη και συμβατική. Ο Aaron Eckhart υποδύεται τον Μπεν Λόγκαν που μιλά πέντε γλώσσες, μετακόμισε στην Ευρώπη μετά το θάνατο της γυναίκας του και προσπαθεί να γνωριστεί με την έφηβη κόρη του Εϊμι που διεκδικεί χρόνο και στήριξη, χωρίς να χρειάζεται να της εξομολογηθεί για το αμαρτωλό του παρελθόν... το οποίο βέβαια πολύ γρήγορα εκείνη αναγκάζεται να ανακαλύψει! Ο χαρισματικός Εκχαρτ είναι το ατού της ταινίας θρίλερ, όπου δράση, αγωνία και χειραγώγηση λιώνουν μαζί μέσα στην κλασική ιστορία και το αρχικά έξυπνο σενάριο που χάνει ένταση στην πορεία και επικεντρώνεται στους χαρακτήρες του πατέρα και της κόρης που τώρα γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Πάντως, η σχέση κόρης/πατέρα μπλέχτηκε άκομψα στην ιστορία αντικατασκοπείας προσθέτοντας κλισέ και παραπέμποντας στην ταινία «ΤΑΚΕΝ». Χωρίς πρωτοτυπία και πλατειασμούς το σενάριο διατηρεί ρυθμό και ρότα, ρεαλισμό στη δράση και την τυποποιημένη, αλλά καλλιτεχνικά χορογραφημένη έκρηξη του τέλους.

Η ευχάριστη και έντιμη σκηνοθεσία οφείλεται στον Γερμανό Φίλιπ Στολτζλ που γνωρίσαμε με τον «ΝΕΑΡΟ ΚΥΡΙΟ ΓΚΑΙΤΕ». Είναι βέβαιο ότι όσοι αγαπούν το είδος και αφεθούν στον καλό ρυθμό της ταινίας, δεν πρόκειται να βαρεθούν. Το μόνο λυπηρό είναι ότι αυτός ο τύπος «αγωνίας» δεν αφήνει ίχνη πάνω στον θεατή σα θα βγει από την αίθουσα...

Παίζουν: Ααρον Εκχαρτ, Ολγα Κιριλένκο, Λιάνα Λιμπεράτο, Κέιτ Λίντερ, Ερικ Γκόντον, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Καναδάς, Βέλγιο (2012).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ομαρ» (2015-07-04 00:00:00.0)
«Ομαρ» (2014-02-06 00:00:00.0)
Επιχείρηση: Αργώ (2013-01-10 00:00:00.0)
Ρόδο... (2011-01-12 00:00:00.0)
αντιΚουβανική ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ! (2006-08-03 00:00:00.0)
Σταυροφόροι και Αστυνομικοί το ίδιο... Συνδικάτο (2005-05-06 00:00:00.0)