Πολυφωνική πανδαισία
Κυριακή 1 Απρίλη 2001

Φωνές γυναικών...(Πολυφωνικό Παρακάλαμου)
Μια σπάνια πολυφωνική σύναξη θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρεθούν στη μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, που θα γίνει το Σάββατο (8.30μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Σ' αυτήν θ' ανταμώσουν για να τραγουδήσουν μαζί, για πρώτη φορά, Ελληνες, Αλβανοί και Σέρβοι, ερμηνεύοντας τραγούδια - σπαράγματα ψυχής. Η συναυλία απευθύνεται κυρίως σε όσους αναζητούν αυθεντικά ακούσματα και επιμένουν, στις δύσκολες μέρες μας, να ταξιδεύουν στην «άλλη όχθη» της μουσικής. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γεφύρι συνάντησης και δημιουργίας σε μια εποχή που κάποιοι επιδιώκουν να κλονίσουν τις σχέσεις των λαών της Βαλκανικής. Θα συμμετέχουν ορισμένοι από τους καλύτερους εκφραστές του πολυφωνικού τραγουδιού, αυτού του μοναδικού, αρχέγονου πολιτισμικού είδους, που άνθισε ιδιαίτερα στην Ηπειρο και εκφράζει μορφές κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικότητας. Αυτή η συλλογικότητα, ίσως, και να είναι το πιο ελκυστικό στοιχείο του πολυφωνικού τραγουδιού, το οποίο, δυστυχώς, έχει επιβιώσει σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου.

Θα πάρουν μέρος τα ελληνόφωνα πολυφωνικά σχήματα του Παρακάλαμου, της Χειμάρρας, του Πωγωνίου, οι νέοι της «Χαονίας», το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» του Β. Κώτσου και το «Πολύφωνο» των μαθητών του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Δίπλα στα ελληνόφωνα, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυροκάστρου» με τη διεθνή καριέρα, το «Πολυφωνικό της Πρεμετής» μαζί με την οργανική ζυγιά του και οι μελωδικοί «Βλάχοι του Αντόν Πότσι», καθώς και το γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΜΟΒΑ» από τη Σερβία. Ανάμεσά τους, μοιρολόγια και σκάρους θα ερμηνεύσουν ο Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί) και ο Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο).

Η συναυλία διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία «Απειρος», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού (πολιτιστικός θεσμός με έδρα του την παραμεθόρια Ηπειρο). Αποτελεί συνέχεια μιας δραστηριότητας, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια και μεταξύ άλλων έχει στο ενεργητικό της δύο Διεθνείς Συναντήσεις Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Ηπειρο και μια ανάλογη συναυλία, πέρσι, στο «Παλλάς». Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο «Δωδώνη» (Ασκληπιού 3) και στο δισκοπωλείο «Μιούζικ κόρνερ» (Πανεπιστημίου 56), ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται και στα τηλέφωνα: 3310.919, 0944-233100.