ΠΑΝΘΡΙΑΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μαζική μαχητική απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα

«Κανείς εργάτης χωρίς Συλλογική Σύμβαση» - «μέτρα προστασίας των ανέργων» διαδήλωσε χτες πλήθος κόσμου στην Ελευσίνα

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας
Η δυνατή και συνεχόμενη βροχή δε στάθηκε εμπόδιο στους εργάτες της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών να ανταποκριθούν χτες στο κάλεσμα της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, σε ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Το συλλαλητήριο έγινε με αιχμή την έκφραση αλληλεγγύης στους εργάτες των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, αλλά και σε όλους τους εργάτες της περιοχής, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα. Ταυτόχρονα, απηύθυναν μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη.

«Οχι στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών - Κανείς εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση - Μέτρα για την προστασία των ανέργων».

Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πράξη το στίχο του Μπρεχτ: «Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη την αλληλεγγύη!». Δεκάδες χώροι δουλειάς αντιμετωπίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα. Μετά τη «Χαλυβουργία», ήρθαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, αλλά και εκατοντάδες βιομηχανίες και αποθήκες και τώρα η «Χαλυβουργική» προχωρά σε 170 απολύσεις και 20% μείωση μισθού. Τα τσιμεντάδικα ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ μειώνουν την παραγωγή, ενώ τα εργοστάσια ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται σε απαξίωση με τους εργάτες απλήρωτους.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με το χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας», Νίκου Χαροκόπου: «Εμείς οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου βγάλαμε μια σειρά από συμπεράσματα απ' τον 9μηνο ηρωικό αγώνα μας που τα θεωρούμε σημαντικά για όλους τους εργαζόμενους (...) Συνειδητοποιήσαμε ότι χωρίς ενότητα, χωρίς συνειδητή ταξική γραμμή σύγκρουσης απέναντι στον εργοδότη και την κυβέρνηση δεν έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να αποκρούσουμε την αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε».

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», τόνισε: «Δεν έχουμε πλέον πολλές επιλογές, ποτέ δεν είχαμε. 'Η θα τα βάψουμε μαύρα, θα κάτσουμε φρόνιμοι, βουτηγμένοι στο φόβο και τη μοιρολατρία, αναζητώντας σωτήρες από ψηλά ή θα σηκώσουμε κεφάλι και θα βγούμε σε σκληρό αγώνα με θυσίες. Τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ απλώνουμε το χέρι σε όποιον εργάτη αγωνιστή συνδικαλιστή παίρνει απόφαση και βγαίνει στον αγώνα».

Να δουλέψουμε για το συντονισμό και την απεργία

Ακόμα τόνισε: «Καλούμε όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις όλα τα σωματεία να κάνουν γενικές συνελεύσεις. Να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να πάρουν απόφαση συντονισμού της δράσης με όλους τους άλλους χώρους».

Αμέσως μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα συνθήματα «Η κρίση και το χρέος δεν είναι του λαού, τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», κυριαρχούν. Από τα μεγάφωνα διαρκώς απευθύνεται κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη, αλλά και στην τρίωρη στάση εργασίας, την προηγούμενη μέρα, που προκήρυξε - κάτω απ' την πίεση και των ταξικών δυνάμεων - το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν:

Το Σωματείο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο «Χαλυβουργίας Ελλάδας» Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων «Χαλυβουργικής», εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ασπροπύργου, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας. Επίσης, οι παρατάξεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Συμμετείχαν, επίσης οι Σωματειακές Επιτροπές της CEVA, της ΝΟΥΝΟΥ και της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ.