Επικίνδυνα παιχνίδια με παραιτήσεις - εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013

Εξελίξεις που κάνουν δυσοίωνο το μέλλον του ήδη βάναυσα τραυματισμένου ΕΔΟΕΑΠ δρομολόγησε η διοίκησή του τις προηγούμενες ημέρες, όταν πέντε μέλη της, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Ελένη Σπανοπούλου, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται. Γνωρίζοντας ότι με βάση τα όσα προβλέπουν το Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και της ΕΣΗΕΑ για την εκλογή νέας διοίκησης είναι αντιφατικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα, όποια διαδικασία ακολουθηθεί γι' αυτόν το σκοπό, να είναι εύκολο να προσβληθεί από όποιον έχει σκοπό να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού και να ανοίξει ο δρόμος για την υπαγωγή του στον ΕΟΠΥΥ, είτε για τη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο. Δύο ενδεχόμενα που είναι εξίσου καταστροφικά για τους ασφαλισμένους και τα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για συνειδητές επιλογές τής, υπό την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ελ. Σπανοπούλου, διοίκησης του Οργανισμού, που αποτελείται αποκλειστικά από προσκείμενους στα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέλη. Η εξήγηση που έσπευσαν να δώσουν κάποιοι, ότι με την αιφνιδιαστική κίνησή της η διοίκηση αυτή επιδιώκει την επανεκλογή της με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία από την επομένη της γενικής συνέλευσης, ενώ οι αντίπαλοί της είναι ανέτοιμοι, δεν αντέχει σοβαρή κριτική. Το πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η πολιτική που ασπάζονται και εφαρμόζουν. Οι παρατάξεις και τα κόμματα που τους στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, εξακολουθούν ανοιχτά να τους στηρίζουν.

***

Οπως ορίζει ο νόμος, αναγκαστικός νόμος της χούντας (58120/1968) η διοίκησή του εκλέγεται με ξεχωριστές εκλογές που διεξάγουν αυτές οι Ενώσεις και με ποσόστωση στο 9μελές ΔΣ πέντε μέλη από την ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιποι από τις άλλες Ενώσεις. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που παραιτηθούν πέντε της διοίκησης «το Διοικητικόν Συμβούλιον θεωρείται ως συνολικώς παραιτηθέν, οι δε Ενώσεις υποχρεούνται εις σύγκλησιν Γενικής Συνελεύσεως εντός 15 ημερών, διά την ανάδειξιν νέου Διοικητικού Συμβουλίου». Εδώ και 44 χρόνια, παρόμοιο πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί και οι εκλογές στις Ενώσεις για τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ γίνονταν ταυτόχρονα με τις εκλογές που έκαναν για την ανάδειξη των δικών τους οργάνων, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα Καταστατικά τους. Με την «αιφνιδιαστική» παραίτηση των πέντε, υπάρχουν δύο δρόμοι: Είτε να γίνουν εκλογές εσπευσμένα, κατά παράβαση των Καταστατικών των Ενώσεων, είτε να γίνουν με βάση τα όσα ορίζουν τα Καταστατικά, αλλά έτσι δεν επαρκεί το περιθώριο των 15 ημερών.

Στην ΕΣΗΕΑ, οι συνεργαζόμενες παρατάξεις «Συσπείρωση» (ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ) και «Δημοσιογράφοι» (ΝΔ) με τη στήριξη της προσκείμενης στην ΔΗΜΑΡ «Δημοσιογρφαφική Μεταρρύθμιση», έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αποδεχτούν την «πρόκληση», προτείνοντας να προκηρυχτούν άρον άρον εκλογές «για να μην παραβιαστεί «το 15νθήμερο», παραβλέποντας τις αντίθετες περί εκλογών διατάξεις του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ. Στη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ την περασμένη Παρασκευή, πρότειναν και ψήφισαν πρόταση για «έκτακτη συνέλευση» στις 26 Φλεβάρη, η οποία όμως θα είναι μόνο εκλογές στην κάλπη, με υποψηφιότητες που θα υποβληθούν πέντε μέρες νωρίτερα. Η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» διαμήνυσε με επιστολή της ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αρχαιρεσίες και εκλογές "παραγραφής" στον ΕΔΟΕΑΠ» και δεν πήραν μέρος στη συνεδρίαση.

Η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» ήταν: Με τη βεβαιότητα ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα αγγίζει τους πάντες και η συμμετοχή σε έκτακτη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ θα είναι μαζική, να συγκληθεί αυτή με βάση όσα ορίζει το Καταστατικό, σε ημέρα που θα γίνει απεργία και σε ανάλογο χώρο, ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή όλων. Σε αυτήν να συζητηθεί συνολικά το πρόβλημα του ΕΔΟΑΕΠ και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αποφασίσουν τις εκλογές». Τονίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή στη συνέλευση και η συναπόφαση, είναι η καλύτερη δυνατή ασπίδα ενάντια σε όσους πιθανά επιχειρήσουν να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν «προβλήματα νομιμότητας» από τα αντιφατικά που προβλέπουν ο νόμος της χούντας και το καταστατικό της Ενωσης. Την πρόταση αυτή στήριξαν η εκπρόσωπος των «Μαχόμενων Δημοσιογράφων» και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», με αποτέλεσμα οι δύο προτάσεις να ισοψηφίσουν, και τον τελευταίο να κάνει δήλωση προσχώρησης στην άλλη πρόταση.

***

Με όλα αυτά, ο ΕΔΟΕΑΠ οδεύει πλέον σε περιπέτειες και το μέλλον του είναι έτσι κι αλλιώς αβέβαιο. Με υπεύθυνους τη διοίκησή τους και όσους τη στηρίζουν.

Στις 23 Ιούνη έγινε η Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, όπου η διοίκησή του αντιμετώπισε την γενική κατακραυγή, κάτω και από το βάρος των χειρισμών της που άφησαν ανοιχτό το δρόμο για τη ληστεία των αποθεματικών του Ταμείου από το κούρεμα των ομολόγων αλλά και τις κατηγορίες για την προβληματική και αδιαφανή διαχείριση των αποθεματικών. Προσπάθησε τότε να διακόψει τη συνέλευση, για να μη ληφθούν αποφάσεις, αλλά δεν το πέτυχε. Η πρωτοφανής σε μαζικότητα συνέλευση αποφάσισε την άμεση ανάκληση όλων των περικοπών των συντάξεων και θεμελιωδών παροχών στους ασφαλισμένους που είχαν γίνει από τη διοίκηση. Καταψήφισε τον απολογισμό της και τις προτάσεις της για διπλασιασμό των εισφορών των ασφαλισμένων και για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του διπλασιασμού εισφορών που αυθαίρετα και παράνομα είχε επιβάλει στους συνταξιούχους. Ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο και δήλωσε ότι αίρει την εμπιστοσύνη της στο ΔΣ.

Αντί όμως η διοίκηση να συμμορφωθεί, ως όφειλε, προχώρησε λίγες μέρες μετά σε νέες προκλήσεις. Επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου «επικοινωνιακή» επίθεση κατά πάντων. Χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ για να δημοσιεύσει «κάποια» απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη συνέλευση (η ΕΣΗΕΑ ζήτησε επιτακτικά τα ηχητικά, χωρίς όμως ανταπόκριση), συνοδευμένα από δήθεν αποστομωτικές απαντήσεις. Σε μια προσπάθεια φτηνού αντιπερισπασμού, η Ελ. Σπανοπούλου εμφανίστηκε ως δήθεν θύμα βιαιοπραγιών και στοχοποίησε καθόλου τυχαία το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Γ. Φιλιππάκη, εκλεγμένο με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» και υποψήφιο του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές (Μια συκοφαντία, που παρότι αποκαλύφθηκε αμέσως, με την ανάρτηση σχετικών βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά και το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ να την καλεί να κατεβάσει αμέσως από την ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ τη σχετική δήλωσή της, αυτή τη συνέχισε. Για να υποβάλει μήνυση εναντίον του μετά από τρεις μήνες, η οποία γνωστοποιήθηκε μετά από άλλους τέσσερις μήνες, για να συμπέσει με τον προεκλογικό της αγώνα). Ανακοίνωσε δε, ότι δέχεται οικονομικό έλεγχο από τις 4 Ενώσεις και ότι θα «θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για εκλογές το Σεπτέμβρη».

***

Σε τι απέφυγε και αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; Στα σημεία της απόφασης της Συνέλευσης του Ιούνη για την επιστροφή από κυβέρνηση και ΤτΕ των κλεμμένων αποθεματικών και για να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες του Ταμείου από κυβέρνηση και εργοδότες. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι, όπως όλες οι συμβιβασμένες διοικήσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, σκοπός της είναι η προώθηση και η διαχείριση της αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας. Αλλωστε, όλα όσα κάνει ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαία για τη «σωτηρία» του Ταμείου, υιοθετώντας πλήρως την αντίστοιχη επιχειρηματολογία κυβερνήσεων και ΕΕ, που τάχα για καταπολέμηση της «σπατάλης», «εξορθολογισμό» των δαπανών για υγεία - φάρμακο κλπ. έχουν κάνει την κατάσταση δραματική και επικίνδυνη.

Αυτήν την πολιτική ασπάζεται υπερασπίζεται και εφαρμόζει η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Και ταυτόχρονα συσκοτίζει και αποπροσανατολίζει τις αιτίες των προβλημάτων. Οπως στο μεγάλο θέμα του «κουρέματος» των αποθεματικών με το PSI, όπου επιχειρεί να εμφανίσει το πρόβλημα ως αποτέλεσμα μόνο κάποιων «κακών και άδικων αποφάσεων». Εξαντλεί τη ρητορική της κατά της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της, για να προστατεύσει τον κύριο ένοχο: την πολιτική της πλουτοκρατίας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της. Και προβάλλει ως τάχα διεκδίκηση των κλεμμένων τη... νομική οδό. Λέει πολλά αλλά ποτέ δε βρίσκει λέξη να πει για την ουσία.

***

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνέλευση του Ιούνη, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συνέχισε την ίδια καταστροφική πολιτική της. Παράλληλα επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή καμπάνια με επιλεκτικές κλήσεις σε συναντήσεις «ενημέρωσης», πότε ανέργων, πότε συνταξιούχων, πότε εργαζομένων, αναζητώντας «συμμάχους» και ψηφοφόρους. Σε όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε ως κύριο αντίπαλο την... ΕΣΗΕΑ. Κατηγορώντας την ότι δε δέχεται να συμφωνήσει για τον από κοινού με τις άλλες Ενώσεις οικονομικό έλεγχο. Αλλωστε ο λόγος των παραιτήσεων των πέντε μελών της διοίκησης, αυτό ακριβώς επικαλούνται. «Παραίτηση των 5 μελών της ΕΣΗΕΑ από το ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ - διαμαρτυρία για την αδράνεια της ΕΣΗΕΑ - Ενεργοποιείται το Καταστατικό για προκήρυξη εκλογών σε 15 μέρες» ήταν το μήνυμα SMS που στάλθηκε στα χιλιάδες μέλη από την αμαρτωλή διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ. Η αλήθεια; Πακέτο είναι οι αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ, μόνο που η ηγεσία συστηματικά φρόντισε όλο το προηγούμενο διάστημα να μην εφαρμόζονται, να μην εκδίδονται ανακοινώσεις, να αφήνει ανενόχλητη τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να «κάνει παιχνίδι». Ο καθένας στο ρόλο του και ο στόχος κοινός.


Δ.Σ.