G-20: Ολοι εναντίον όλων!
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ (να αποφευχθεί ο μεταξύ τους «οικονομικός πόλεμος») ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η σύνοδος του G-20. Οι εκπρόσωποι των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου συναντήθηκαν, αυτή τη φορά στη Μόσχα, και συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. Το κύριο θέμα της συνόδου ήταν οι νομισματικές ισοτιμίες, ως έκφραση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στο περιβάλλον της συντονισμένης και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.

ΟΙ ΕΙΚΟΣΙ «ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΝ» να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των εθνικών τους νομισμάτων, ενώ τόνισαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει μόνο στη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Με δύο λόγια, συμφώνησαν ότι η νομισματική ισοτιμία θα πρέπει να καθορίζεται από την «αγορά» και να μη χειραγωγείται από τις κυβερνήσεις για την ενίσχυση των οικονομιών τους. «Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν της συνόδου δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι σ' αυτή τη συνάντηση ήταν «όλοι εναντίον όλων» και οι αντιπαραθέσεις οξύτατες. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις δηλώσεις πριν τη σύνοδο για να διαπιστώσει το μέγεθος των αντιθέσεων. Εξάλλου, δύο μέρες μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι, δήλωσε ότι η Fed θα συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική,

κόβοντας δολάρια κατά το δοκούν, διατηρώντας το δολάριο σε χαμηλά επίπεδα για να ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι την επομένη της συνόδου η ισοτιμία του γεν υποχώρησε σημαντικά στις αγορές συναλλάγματος, καθώς το ανακοινωθέν της G-20 απέφυγε να επικρίνει την Ιαπωνία για την επιθετική νομισματική πολιτική της που έχει οδηγήσει στην εξασθένηση του νομίσματός της.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ της συνόδου ήταν και η στάση της κινεζικής κυβέρνησης που κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι διατηρεί τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα το γουάν ευνοώντας τις κινεζικές εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια βδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Κίνα εκθρόνισε από την πρώτη θέση του παγκόσμιου εμπορίου τις ΗΠΑ.

Ομως, η σύνοδος G-20 ανέδειξε και τις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του ευρώ, αφού η Γαλλία (που αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο μιας νέας ύφεσης) θέλει την υποτίμηση για να αυξήσει τις εξαγωγές της, ενώ η Γερμανία (που βρίσκεται σε φάση αναιμικής ανάκαμψης) δηλώνει ότι προέχει η σταθερότητα των τιμών...