ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Οργανώνουν τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013

Σε οργανωμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν για τον αγωνιστικό γιορτασμό της οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 8 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Στην ανακοίνωσή του θυμίζει τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1929, ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, στα εξαντλητικά ωράρια και τα μεροκάματα πείνας και το ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στη μάχη αυτή. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, που κράτησε 46 μέρες, οι εργάτες είχαν να αντιμετωπίσουν «το αδηφάγο κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό». Στο πλευρό τους όμως είχαν «τους επαγγελματίες του Λαυρίου και της Κερατέας», «την εργατική τάξη της χώρας» και μέσα σε αυτή και τις γυναίκες: «Οι γυναίκες ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα στην πρώτη γραμμή, δεν δείλιασαν ούτε όταν τις χτυπούσαν οι χωροφύλακες, ούτε όταν έφτασαν τα στρατεύματα στο Λαύριο. Υπερασπίστηκαν το δίκιο τους, το δικό τους και των παιδιών τους».

«Τιμή και δόξα στις γυναίκες ηρωίδες της τάξης μας», καταλήγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και καλεί όλες τις γυναίκες «να οργανωθούν στα Σωματεία τους, στις Λαϊκές Επιτροπές, στην Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ».

Κάλεσμα για το συλλαλητήριο εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ τονίζει πως η 8η Μάρτη είναι μέρα τιμής για «τις γυναίκες που περπάτησαν τα πέτρινα χρόνια δίχως να σκοντάψουν», για «τις γυναίκες που κέρδισαν την αθανασία στις φυλακές, στις εξορίες και τα εκτελεστικά αποσπάσματα» αλλά και για «την εργάτρια που αψηφά τον κίνδυνο την απόλυσης», για «την αγρότισσα στα μπλόκα».

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Τετάρτη 6 Μάρτη, στις 16.30 στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).

Ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Η 8η Μάρτη μέρα τιμής και μνήμης για το γυναικείο κίνημα, μέρα υπόσχεσης για νέους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών του σήμερα», αύριο, Σάββατο 2 Μάρτη, στις 18.30 στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

Συγκέντρωση στο Βόλο

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο Βόλο την Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου. Τα ταξικά σωματεία στη Μαγνησία, οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Επιτροπές Αγώνα, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ σχεδιάζουν πρόγραμμα παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, καθώς και στις λαϊκές γειτονιές, με στόχο την προετοιμασία της συγκέντρωσης και απευθύνουν κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν θέση στο κίνημα και την πάλη.