ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μπίζνες στο επίκεντρο
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για πρώτη φορά ως αρχηγός κράτους επισκέφθηκε, χτες, Πέμπτη, τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, τις διακρατικές σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας, τη συνεργασία τους στον τομέα του Διαστήματος, την κατάσταση στο Μάλι, στο Ιράν και βέβαια την κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο ηγεσίες παρουσιάζονται να στηρίζουν διαμετρικά αντίθετες επιλογές.

Ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο Φρ. Ολάντ και πρότεινε τη δημιουργία στην αφρικανική χώρα μιας μόνιμης στρατιωτικής αποστολής «για τη διατήρηση της ειρήνης». Μιλώντας για τις πρόσφατες συνομιλίες των «έξι» διεθνών μεσολαβητών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτές δεν οδήγησαν σε τίποτα. «Εχουμε μια κοινή ανάλυση κι εκτίμηση για το Ιράν. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα, και μάλιστα να παραιτηθεί χωρίς όρους», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει ως σήμερα σε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική της εξέλιξης στη Συρία. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε πως υπάρχουν κοινοί στόχοι των δύο πλευρών στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά διαφορετικές μέθοδοι κι υποστήριξε την ανάγκη να «διατηρηθεί η ακεραιότητα της χώρας».

Από τη μεριά του ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία έχει μια στάση αρχών από την αρχή και την εφαρμόζει με συνέπεια. «Εμείς πραγματικά υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση και πολεμάμε τους ριζοσπάστες και τρομοκράτες. Σε αυτό είμαστε, φυσικά, με την πλευρά της Γαλλίας, όταν και όπου αυτή με σαφήνεια ακολουθεί αυτή τη γραμμή, και γι' αυτό, άλλωστε, στηρίζουμε τις ενέργειες της Γαλλίας στο Μάλι», δήλωσε ο Πούτιν και επιβεβαίωσε πως ο Γάλλος ομόλογός του κατέθεσε κάποιες «νέες προτάσεις» για την επίλυση της συριακής κρίσης, τις οποίες, όμως, δεν αποκάλυψε.

Επενδυτικά σχέδια

Οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επενδύσεων της Γαλλίας και της Ρωσίας σε κοινά επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς, που πέρσι σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης κυμάνθηκαν μεταξύ 28 - 30 δισ. δολαρίων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέδειξε τομείς, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί παραπέρα η συνεργασία Ρώσων και Γάλλων καπιταλιστών: Αυτοκινητοβιομηχανία, μεταφορές, φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια. Από τη μεριά του ο Φρ. Ολάντ δήλωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας. Ο Βλ. Πούτιν υπέδειξε πως την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας εμποδίζει το καθεστώς της θεώρησης βίζας μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ.

Ρωσία και Γαλλία στα πλαίσια του κοινού διαστημικού προγράμματος «Ενωση» θα εκτοξεύσουν από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έξι δορυφόρους.

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως το ρωσο-γαλλικό κοινό διαστημικό πρόγραμμα της «Ενωσης» παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές διαστημικών υπηρεσιών, από φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων και πρόσθεσε πως Ρωσία και Γαλλία υλοποιούν σήμερα μεγάλης κλίμακας έργα όχι μόνο στο χώρο του Διαστήματος, αλλά και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως της αεροπορικής βιομηχανίας και της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Μεταξύ των έργων που κατονόμασε είναι οι αγωγοί «South Stream» και «Nord Stream», η δημιουργία των αεροσκαφών «Sukhoi Superjet 100» και MS-21, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για «στρατηγική συνεργασία» (2022-01-20 00:00:00.0)
Γαλλογερμανική πρόταση για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας (2021-06-24 00:00:00.0)
Συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας» (2016-10-19 00:00:00.0)
Στρατιωτική δράση ανακοίνωσε και η Γερμανία (2015-11-27 00:00:00.0)
Συρία και Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα - Ολάντ (2014-02-12 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για «αποστολή του ΟΗΕ» (2013-02-02 00:00:00.0)