ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα
Τρίτη 5 Μάρτη 2013

Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα, πραγματοποιείται το πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, ως συνέχεια και κλιμάκωση της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, με τα δεκάδες μπλόκα σ' όλη τη χώρα, που κράτησε 30 μερόνυχτα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων που το οργανώνει θέλει το συλλαλητήριο να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα και γι' αυτό έχει καλέσει το λαό της Αθήνας, τους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες και τους μαγαζάτορες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμμετάσχουν, μαζικά, συμπαρατασσόμενοι με τους χιλιάδες αγρότες που αναμένεται να φτάσουν στην πρωτεύουσα της χώρας με λεωφορεία που μισθώνουν αγροτικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα, αλλά και με τρένα και με άλλα μεταφορικά μέσα.

Ετσι θα σταλεί βροντερό το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η οποία οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα και την καταστροφή και, ταυτόχρονα, στερεί από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων τη δυνατότητα να τρέφονται και να ντύνονται με φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Οπως έχει τονίσει η Συντονιστική Επιτροπή, η διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που προβάλλει η μικρομεσαία αγροτιά στους αγώνες της, δεν αφορά μόνο στη δική της επιβίωση, αλλά στην επιβίωση, γενικότερα, του λαού μας, καθώς σχετίζεται με τη διασφάλιση των βασικών βιοτικών αναγκών του, όπως είναι η διατροφή, η ένδυση και η υπόδηση. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ιδιαίτερα στη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία απειλεί, πλέον, το λαό μας με πείνα και εξαθλίωση. Οπως, επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχουν ντόπιες, φτηνές και ποιοτικές πρώτες ύλες για μια κοινωνικοποιημένη μεταποιητική βιομηχανία, που έχει ανάγκη ο τόπος μας, κάτι που οι αγρότες μας έχουν και τη θέληση και την ικανότητα να το πετύχουν, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή έχει γίνει η εκτίμηση ότι η λαϊκή συμπαράταξη, που εκφράστηκε με μαζικό και δυναμικό τρόπο, στα μπλόκα, είναι ό,τι πιο σημαντικό κατακτήθηκε στην πολυήμερη και σκληρή μάχη που έδωσε η μικρομεσαία αγροτιά και μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για τη συνέχεια και την προοπτική της λαϊκής πάλης.

Το σημερινό συλλαλητήριο δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά αυτή η λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη κι έτσι ν ' αποτελέσει ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην πορεία συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας, η οποία θα συγκρουστεί, κατά μέτωπο, με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, που βασανίζει, άγρια κι αφόρητα, το λαό μας, για να την ανατρέψει.

Το αγωνιστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών έχει δηλώσει πως ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων, όπως προβάλλονται και ιεραρχούνται, στο γνωστό διεκδικητικό πλαίσιο με τα 16 σημεία, δε σταματάει, αλλά συνεχίζεται, με πολλές και διάφορες μορφές πάλης.

Με την επιμονή της στην ολική άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, όπως, πολύ καθαρά, εκφράστηκε στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ απέδειξε, στην πράξη, ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να διασφαλίσει φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στις πόλεις, αλλά μόνο για το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που λυμαίνονται την αγροτική οικονομία, κερδοσκοπώντας, ασύστολα, σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ομως, αυτή η κυβερνητική άρνηση δεν απογοητεύει τους αγωνιστές της αγροτιάς, που είναι αποφασισμένοι να οργανώσουν νέες μάχες, προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης.

Για να το πετύχουν, χρειάζονται ακόμα πιο μαζικό, ισχυρό και σωστά προσανατολισμένο αγροτικό κίνημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν - κι ακόμα πιο μαζική και δυναμική την αγωνιστική συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται, ήδη, προσπάθειες που θα συνεχιστούν και θα ενταθούν...