ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ωμή καταστολή σε βάρος συγκεντρωμένων
Τρίτη 12 Μάρτη 2013

Η στιγμή της σύλληψης
Το ωμό πρόσωπο της καταστολής των ΜΑΤ, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τη βίαιη σύλληψη 31χρονου από αστυνομικούς. Ακόμα, προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ προηγήθηκαν απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των συγκεντρωμένων που βρίσκονταν εκεί.

Το περιστατικό της βίαιης σύλληψης συνέβη κατά τη διάρκεια επιχείρησης «απώθησης» διαδηλωτών στις 8.15 από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ο 31χρονος εγκλωβίστηκε σε περίπτερο στη λεωφόρο Αμαλίας. Οι άνδρες της Αστυνομίας τον ακινητοποίησαν και αφού τον έριξαν στο έδαφος προσπάθησαν να τού περάσουν χειροπέδες. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός τον πατάει με το γόνατο στο έδαφος και βάζει τα χέρια στο στόμα του προκειμένου να δείξει το πρόσωπό του στην κάμερα. Μετά, και με τη συνδρομή ενός ακόμα άνδρα των ΜΑΤ, ο αστυνομικός βάζει το γόνατό του στην πλάτη του διαδηλωτή και ουσιαστικά πιέζει το κεφάλι του νεαρού προς το πεζοδρόμιο.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Αστυνομίας είναι ότι στην ουσία προσπάθησε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Στις 7.10 διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ απρόκλητα κινήθηκαν κατά των διαδηλωτών που ήταν μπροστά από τα κάγκελα στον «Αγνωστο Στρατιώτη». Αρχισαν να σπρώχνουν τον κόσμο. Αρκετοί αντέδρασαν και τότε άρχισαν τα χτυπήματα με γκλομπς και ασπίδες. Μετά και από χρήση χημικών, οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν πάνω στο δρόμο. Στις 7.32 οι διμοιρίες έσπρωξαν τους συγκεντρωμένους προς τη νησίδα της λεωφόρου Αμαλίας. Γύρω στις 8 οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν άλλη μια φορά, να περιορίσουν τους διαδηλωτές στο κάτω τμήμα κυκλοφορίας της Αμαλίας. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συνελήφθησαν δύο άτομα.