ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ
740 εργαζόμενοι για 75.000 φοιτητές...
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση του συλλόγου
Με μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 11 το πρωί μπροστά στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, συνέχισαν χτες τον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη διαθεσιμότητα των 82 συναδέλφων τους.

Οπως είπαν, το 10% των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ πετιέται έξω από το πανεπιστήμιο τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του «προγράμματος κινητικότητας», καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει προκειμένου να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΑΠΘ απορρίφθηκε και παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η φάση των αιτήσεων για μετάταξη που κλήθηκαν να συμπληρώσουν. Με τη σημαντική μείωση του προσωπικού απειλείται η λειτουργία του ΑΠΘ καθώς η αναλογία διδασκόντων - φοιτητών προς υπαλλήλους που διαμορφώνεται είναι δραματικά μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΑΠΘ, «οι 740 εναπομείναντες υπάλληλοι δεν επαρκούν να λειτουργήσουν ούτε την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ», πόσο μάλλον να υποστηρίξουν γραμματειακά «τη λειτουργία των Σχολών και Τμημάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 75.000 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 2.130 καθηγητών και λεκτόρων, καθώς και τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 1.240 μελών του λοιπού προσωπικού». Ωστόσο, η διοίκηση αντί για έμπρακτη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, αρκέστηκε σε ανταλλαγή επιστολών και έκδοση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων.

Ο Σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, χτυπά και τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και καταργήσεις τμημάτων και βέβαια με μαζικές απολύσεις συναδέλφων. Στόχος τους να μικρύνει το δημόσιο ώστε στο κενό που θα μείνει να εμφανιστούν στη συνέχεια για να το καλύψουν, με το αζημίωτο πάντα, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Και το σχέδιό τους δε σταματάει εδώ. Ηδη μιλάνε για χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2013, με την παιδεία να είναι ξανά μπροστά στη σειρά», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Κουρμούλης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων, ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάλεσε τους συναδέλφους τους που πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο να γίνουν οι μπροστάρηδες στην οργάνωση των εργαζομένων σε όποιον εργασιακό χώρο κι αν βρίσκονται.