ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε ο Νίκος Μπελογιάννης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή ήρωα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 49 χρόνων από τη δολοφονία του

Τρίτη 3 Απρίλη 2001

Από την πρώτη μέρα της δίκης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του
Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι η καλύτερη συνέχεια των αγώνων του Νίκου Μπελογιάννη. Αυτή ήταν η κοινή πεποίθηση που διέκρινε όλους όσοι παραβρέθηκαν το περασμένο Σάββατο, στην Αμαλιάδα, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον κομμουνιστή ήρωα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 49 χρόνων από τη δολοφονία του.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν κομμουνιστές, αντιστασιακοί, νεολαίοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπρόσωποι μαζικών φορέων, απλοί άνθρωποι που ήρθαν να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στον «άνθρωπο με το γαρίφαλο», που έδωσε τη ζωή του για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό, καταθέτοντας το αγαπημένο λουλούδι του ήρωα.

«Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», βροντοφώναζαν προς τιμήν του ανθρώπου που νίκησε το θάνατο με το χαμόγελο και φώτισε με το παράδειγμά του πιο δυνατά τον αγωνιστικό δρόμο του λαού, για να αποτινάξει από πάνω του τις αλυσίδες του καπιταλισμού.

Σύμβολο και οδηγητής στην καθημερινή πάλη του λαού

Αναφερόμενος στον Νίκο Μπελογιάννη, η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε πάλι εδώ απόψε, στην Αμαλιάδα, για να τιμήσουμε τον Ν. Μπελογιάννη, για να τιμήσουμε μια ακόμα αιματοβαμμένη ηρωική σελίδα του ΚΚΕ. Του κόμματος του οποίου ο άνθρωπος με το γαρίφαλο αφιέρωσε όλη του και την ίδια του τη ζωή! Οσα χρόνια κι αν περάσουν η ζωή, η δράση, η στάση και η μεγάλη θυσία του Ν. Μπελογιάννη θα είναι για τους κομμουνιστές το σύμβολο και ο οδηγητής στην καθημερινή πάλη ώσπου να ξημερώσουν για το λαό της πατρίδας μας πραγματικά καλύτερες μέρες, χωρίς εξάρτηση και εκμετάλλευση, μέρες δουλιάς και προκοπής σε μια σοσιαλιστική πατρίδα.

Ο Ν. Μπελογιάννης γεννήθηκε σε τούτη την πόλη κι από τα μικρά του χρόνια έταξε συνειδητά τον εαυτό του σε αυτό τον ωραίο αγώνα. Πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Μαθητής συμμετέχει στους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών και φυλακίζεται. Η συνέχεια είναι γνωστή και προδιαγεγραμμένη για έναν κομμουνιστή-λαϊκό αγωνιστή, μέλος του ΚΚΕ. Φυλακές, εξορίες, παράνομη δουλιά, συμμετοχή στον ΕΛΑΣ, οργανωτής και καθοδηγητής της κομματικής δουλιάς στην Πελοπόννησο, πρώτος στην πάλη με το όπλο στο χέρι μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, ενάντια στη νέα κατοχή και την ντόπια ολιγαρχία και αντίδραση. Τραυματίζεται στο Γκόλιο το 1948. Ξανά στην παρανομία μέχρι τη σύλληψή του το 1950. Νέες διώξεις και το τέλος!».

Θέλησαν να τουφεκίσουν τον «εχθρό λαό»

«Στις 30 του Μάρτη 1952», συνέχισε η ομιλήτρια, «στήνοντας στον τοίχο τον Ν. Μπελογιάννη και τους συντρόφους του θέλησαν να τουφεκίσουν τον "εχθρό λαό" και το κόμμα του - το ΚΚΕ - που στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του. Ο Μπελογιάννης έπεσε μα η αμερικανοκρατία και η ντόπια αντίδραση ηττήθηκαν. Νίκησε ο Μπελογιάννης γιατί κράτησε την κόκκινη σημαία ψηλά έως το τέλος. Δεν έχασε σε όλη αυτή την πολύχρονη δοκιμασία το θάρρος του, την πίστη του στα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού, ήταν σίγουρος ότι πάλευε για μια δίκαιη υπόθεση. Και γι' αυτό άντεξε. Και για έναν λόγο ακόμα: Από τα νεανικά του χρόνια, χωρίς να λογαριάσει κόπο και κούραση, ήρθε σε επαφή και αφομοίωσε βαθιά τη θεωρία των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, μελέτησε το μαρξισμό-λενινισμό. Είχε στέρεα την πεποίθηση ότι μόνο η οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης μπορεί να αναμετρηθεί νικηφόρα με την αστική ιδεολογία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα λόγια του από τη συγκλονιστική απολογία του: "Εμείς πιστεύουμε στην ορθότητα της θεωρίας που γέννησαν τα μυαλά των πιο πρωτοπόρων ανθρώπων και το νόημα του αγώνα μας είναι η θεωρία αυτή να γίνει πραγματικότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλο τον κόσμο. Παλεύουμε για να ξημερώσουν και στην πατρίδα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Κι αν χρειαστεί θυσιάζουμε γι' αυτό και τη ζωή μας».

«Να από πού αντλούσε δύναμη ο Ν. Μπελογιάννης, να γιατί παρόλο που η ντόπια και ξένη αντίδραση χάλασε πολύ μπαρούτι, μελάνι και χρήματα δεν "ξεμπέρδεψε" με τους κομμουνιστές. Να γιατί υπήρξαν και θα υπάρξουν πάλι εκατοντάδες που απάντησαν και θ' απαντήσουν ξανά το δίλημμα, όπως απάντησε κι ο Μπελογιάννης στην απολογία του... "Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα. Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές; Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω"».

«Αυτά τα λόγια του αθάνατου συντρόφου μας, μας εμψυχώνουν και μας μαχητικοποιούν. Γιατί ο δρόμος που χάραξαν ο Ν. Μπελογιάννης, οι επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες-παιδιά του μαζικού λαϊκού αγώνα, που ενέπνευσε το ΚΚΕ, συνεχίζεται. Οχι από πείσμα, αλλά από πραγματική ανάγκη. Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, η επιθετικότητα και η βαρβαρότητά του κάνουν επίκαιρη όσο ποτέ την πάλη για τα ιδανικά που θυσιάστηκε ο Ν. Μπελογιάννης. Σωστά χτες το βράδυ οι εκατοντάδες διαδηλωτές στο ΝΑΤΟκρατούμενο λιμάνι της Πάτρας φώναζαν το σύνθημα: "Εσείς σκοτώσατε το Ν. Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"».

Θα οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας

«Κι όσο αυτοί», συνέχισε η Λουίζα Ράζου, «που σχεδίασαν και προώθησαν την εκτέλεση του συντρόφου μας, μαζί με την αστική πολιτική θα βρίσκονται εδώ, εμείς θα οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας. Δείτε τι έγινε στα Βαλκάνια. Από τη στιγμή που ανατράπηκαν οι χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό - οι αστοί και οι κάθε είδους οπορτουνιστές έλεγαν πως τώρα θα πνεύσει ο άνεμος της ελευθερίας - τα Βαλκάνια ματοκυλίστηκαν. Προωθείται ο διαμελισμός τους με την οριστική διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το κέρδισμα των αγορών και τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων εκμετάλλευσής τους στην ευρύτερη περιοχή των πρώην σοσιαλιστικών κρατών. Ο πόλεμος θα σταματήσει μόνον αν φύγει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Μόνον αν οι λαοί πρωτοστατήσουν σ' αυτή την πάλη και ανατρέψουν την πολιτική των κυβερνήσεών τους, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Οι κομμουνιστές θα είναι μπροστά για να οργανώσουν την πάλη και τη δράση του λαού, να αναδείξουν τους δύο δρόμους που ανοίγονται και με πειστικό τρόπο να δουλέψουν έτσι ώστε η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαλέξουν το δρόμο της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα διαμορφώνει μια πλατιά μαχητική πλειοψηφία με στόχο τη λαϊκή εξουσία και την υλοποίηση της λαϊκής οικονομίας. Ετσι μπορούμε να απαντήσουμε στο μονόδρομο της ΟΝΕ και στην πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ, ΕΕ - που είναι ο μονόδρομος της πλουτοκρατίας και των αστικών κομμάτων στη χώρα μας.

Μόνο έτσι οι αγώνες του λαού για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, την παιδεία, την υγεία, ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχουν αποτελέσματα, θα είναι νικηφόροι.

Η πολιτική πρόταση που επεξεργάστηκε το κόμμα μας στο 16ο Συνέδριό του είναι ρεαλιστική, απαντά στο σήμερα.

Σήμερα όλο και πλατύτερα λαϊκά στρώματα συσπειρώνονται στα μεγάλα μέτωπα πάλης που έχουμε μπροστά, γύρω από αντιιμπεριαλιστικά και αντιμονοπωλιακά αιτήματα και στόχους. Γίνονται σοβαρές λαϊκές διεργασίες. Την ανακοπή αυτής ακριβώς της διαδικασίας έχουν στόχο τα μέτρα της κυβέρνησης, με την κατάθεση του νέου "τρομονόμου" και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να εγκλωβιστεί και αποπροσανατολιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Ο λαϊκός παράγοντας έχει τη δύναμη να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να πυκνώσει τις γραμμές του Λαϊκού Μετώπου, να ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον σοσιαλιστικό.

Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν σε αυτή την πάλη δικαιώνοντας την υπερογδοντάχρονη ιστορία και το αίμα των νεκρών του Κόμματος».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι, όπως τονίστηκε και από τον Γιώργο Καραπάνο, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ηλείας του ΚΚΕ, «υπάρχει η θέληση από τους κατοίκους της Αμαλιάδας να στηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη στην κεντρική πλατεία». Την αρχή έκανε ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, συμμαθητής του Νίκου Μπελογιάννη, που συμβολικά ως πρώτη δόση πρόσφερε 30.000 δραχμές. Για το σκοπό αυτό πολύ σύντομα θα ανοιχτεί από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τραπεζικός λογαριασμός.