ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΟΥ ΓΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Δοκιμαζόμαστε στα ιδανικά που έφτιαξαν Μπελογιάννηδες

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Χιώνης

Τρίτη 2 Απρίλη 2013

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θ. Χιώνης
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη διοργάνωσαν, προχτές, η ΚΟ Αθήνας και η ΝΟ Κεντρικού Τομέα της ΚΝΕ, στο πάρκο Γουδή, στον τόπο όπου εκτελέστηκε, μαζί με τους συντρόφους του, ο Ν. Μπελογιάννης από την αστική τάξη. Εκεί όπου το Μάρτη του 2010, το ΚΚΕ έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησε προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Χιώνης. Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν ήταν η κόρη και ο γιος (Μαργαρίτα και Πέτρος) του Νίκου Καλούμενου, που εκτελέστηκε μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Δημήτρη Μπάτση και τον Ηλία Αργυριάδη, τα χαράματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952.

Ο Θ. Χιώνης τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Ο Μπελογιάννης, όπως κάθε άνθρωπος, δεν γεννήθηκε ήρωας. Αν και βρίσκεται στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που έμειναν άγνωστοι. Δεν θα υπήρχαν οι Μπελογιάννηδες, η δράση, η προσφορά στον τόπο μας, η στάση τους, αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Η "μήτρα" που γεννά ανθρώπους που εμπνέονται από υψηλά ιδανικά, που αφιερώνονται στην πιο δίκαιη υπόθεση, ανθρώπους με στέρεες πεποιθήσεις και με στάση αρχών σε όλα τα ζητήματα. Γιατί τέτοιο είναι το Κόμμα μας και τέτοιο έχουμε χρέος να παραμείνει.


Ο Μπελογιάννης επέλεξε να θέσει τη ζωή του στο μακρόχρονο αγώνα για την ετοιμασία και τη διεξαγωγή της σοσιαλιστικής επανάστασης. Οι κομμουνιστές, επειδή αγαπάνε με πάθος τη ζωή, επειδή με πάθος παλεύουν για να την αλλάξουν προς το καλύτερο, είναι ικανοί να θυσιάζονται γι' αυτή».

Μιλώντας για την καταδίκη του σε θάνατο, ο Θ. Χιώνης σημείωσε: «Η ηγεσία του Κόμματος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν έμενε άπραγη, ίσα ίσα. Στο Β' Τόμο Ιστορίας του ΚΚΕ καταγράφονται τα γεγονότα: "Το ΠΓ είχε αποφασίσει να μπει ο Μπελογιάννης υποψήφιος στους συνδυασμούς της ΕΔΑ, με στόχο η εκλογή του να δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην εκτέλεση της αναμενόμενης θανατικής καταδίκης του από το Διαρκές Στρατοδικείο και να ισχυροποιήσει την πολιτική πίεση για γενική πολιτική αμνηστία (...) Επίσης το ΠΓ είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιοι φυλακισμένοι και εξόριστοι κομμουνιστές, καθώς και ο Ν. Πλουμπίδης, ο οποίος βρισκόταν στην παρανομία. Η ηγεσία του ΚΚΕ επέμενε έντονα σε αυτό το θέμα. Μάλιστα, επειδή το ΠΓ φοβόταν μήπως οι σύμμαχοι στην ΕΔΑ δεν αποδέχονταν τις υποψηφιότητες και τις προγραμματικές θέσεις, επιφυλασσόταν να συνεργαστεί μαζί τους και ήταν σε ετοιμότητα για να πάρει μέρος το ΚΚΕ στις εκλογές με το σχήμα Πανδημοκρατικός Συνασπισμός (...) Αδιάλλακτος πολέμιος της πρότασης ήταν ο Μιχάλης Κύρκος, ενώ ισχυρότατη ήταν και η αντίδραση των Γιάννη Πασαλίδη και άλλων (...) Τελικά επήλθε συμφωνία με βάση την οποία αποκλείστηκαν από τους συνδυασμούς οι Μπελογιάννης και Πλουμπίδης, αν και οι υποψηφιότητές τους κατατέθηκαν στα Πρωτοδικεία Αθήνας - Πύργου και Αθήνας - Λάρισας αντίστοιχα"».

Γέννημα - θρέμμα του Κόμματος


Συνέχισε ο Θ. Χιώνης: «Θυμίζουμε ότι το ΠΓ βρισκόταν εκτός Ελλάδας και δεν είχε σε εκείνη τη φάση αποκατασταθεί επαφή. Αυτά τα γεγονότα παρέμεναν κάπως υποτιμημένα. Η αλήθεια είναι ότι και τμήμα του Κόμματος διαφωνούσε με την κατεύθυνση του ΠΓ, φορείς απόψεων που κατέληξαν μερικά χρόνια μετά να οδηγήσουν μέχρι και στη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων. Αξίζει να θυμηθούμε και κάτι ακόμα. Ο Νίκος Ζαχαριάδης επέμενε σε αυτή τη γραμμή και το ΠΓ. Είχε κι άλλη πρόταση η οποία δεν έγινε, αν και μπορούσε να γίνει. Κάτι, για το οποίο κανένας δε δικαιούται να επικαλεστεί "τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΔΑ".

Οταν, τελικά, ο Ν. Μπελογιάννης δε συμπεριλήφθηκε στους συνδυασμούς, ο Ν. Ζαχαριάδης έθεσε, ως εναλλακτική λύση, να πέσουν χιλιάδες ψηφοδέλτια στις κάλπες με το όνομα του Μπελογιάννη. Τα ψηφοδέλτια θα ήταν, φυσικά, άκυρα. Ωστόσο, η τέτοιου είδους σίγουρη "εκλογή" θα αποτελούσε μια πολιτική πράξη όχι δίχως σημασία. Θα ήταν ένα ακόμα μέσο πίεσης. Αυτή η "γραμμή" επίσης δεν υλοποιήθηκε.

Και ρωτάμε, διάφοροι που έχουν κολλημένη τη βελόνα στα αποτελέσματα των εκλογών του Ιούνη, πώς δε ντρέπονται να αναφέρουν το όνομα του Ζαχαριάδη, για να στηρίξουν επί της ουσίας τον άκρατο κοινοβουλευτισμό τους και μια χρεοκοπημένη γραμμή... Ο Μπελογιάννης με τη ζωή του δίδαξε ότι η ιδεολογική σταθερότητα απαιτεί κατάκτηση της γνώσης για να γίνεται καλύτερη η δράση. Δοκιμασία της θεωρίας στην πράξη και βελτίωση της επαναστατικής δράσης με την αφομοίωση της θεωρίας και της νέας γνώσης. Ετσι δυναμώνουν η αισιοδοξία, η θέληση, το πείσμα, η ικανότητα.

Σ' αυτά δοκιμαζόμαστε κι εμείς σήμερα, για να γίνουμε πιο ικανοί, στην οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Πριν την ομιλία του Θ. Χιώνη, διαβάστηκε το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Τρία κόκκινα γράμματα», αφιερωμένο στο ΚΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η κόρη του Νίκου Καλούμενου, Μαργαρίτα. Υστερα από ενός λεπτού σιγή, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενώ πολλοί άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του.