ΑΓΟΡΑ ΠΑΣΧΑ
Η κυβέρνηση δε «βλέπει» λόγο για ανατιμήσεις!

Σε προτροπές προς τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί περιορίζει το ρόλο του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Τετάρτη 4 Απρίλη 2001

Στην πεπατημένη της αύξησης των -πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο- ελέγχων στην αγορά τροφίμων ενόψει των γιορτών του Πάσχα θα κινηθεί και φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια αγορά που κατά τα άλλα είναι γνωστό ότι σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ανεξέλεγκτα στα πλαίσια της «απελευθέρωσης». Χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίστηκε βέβαιη -όπως σχεδόν κάθε χρόνο άλλωστε- ότι δε συντρέχει κανένας λόγος αύξησης των τιμών. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης έκανε και συστάσεις στους καταναλωτές για το πότε να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους -συγκεκριμένα μετά τη Μ. Τρίτη- προκειμένου, όπως είπε, να μην πέσουν θύματα αδικαιολόγητων υπερτιμήσεων των πρώτων ημερών της Μ. Εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο, η παραγωγή αμνοεριφίων φέτος εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 40.000 κεφάλια κατά το πρώτο τετράμηνο και έφτασε συνολικά τα 5.695.494 κεφάλια. Παράλληλα θα γίνουν και εισαγωγές από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και φέτος τους συνήθεις φορολογικούς ελέγχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενόψει των εορτών του Πάσχα - προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές. Στο όνομα της «φορολογικής συμμόρφωσης των συναλλασσομένων» λόγω της «αυξημένης αγοραστικής κίνησης», ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης απέστειλε εγκύκλιο στις εφορίες. Ετσι, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Κυριακή του Θωμά οι εφοριακοί θα εστιάσουν την προσοχή τους «κυρίως στη διακίνηση εμπορευμάτων και την έκδοση των νόμιμων φορολογικών στοιχείων». Στο πλαίσιο αυτό κάθε ΔΟΥ θα συγκροτεί καθημερινά δύο τουλάχιστον διμελή συνεργεία, ένα για τις πρωινές και ένα για τις απογευματινές ώρες λειτουργίες των καταστημάτων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί επίσης τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, εντείνοντας τους ελέγχους στη διάρκεια των εορτών.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τροφίμων τις ημέρες αυτές. Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια διαβεβαιώνει ότι αυτά που εισάγονται προέρχονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα αφθώδους πυρετού, ενώ η πρόεδρος του φορέα τόνισε ότι η ασθένεια δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Σημειώνεται ότι τα εγχώριας παραγωγής φέρουν μπλε σφραγίδα, ενώ τα εισαγωγής πράσινη. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ευρώπη για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και εφαρμόζονται κυρίως σε αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 12 μηνών που, όπως υποστηρίζει, δεν καταναλώνονται συνήθως στην Ελλάδα. Ωστόσο, στη χώρα μας μας, εκτός περιόδου Πάσχα είναι γνωστό ότι αποτελεί παραδοσιακή λιχουδιά το λεγόμενο «βετούλι» και «ζυγούρι» που είναι ηλικίας μεγαλύτερα των δώδεκα μηνών. Σε αιγοπρόβατα μικρότερα των δώδεκα μηνών απαγορεύεται η σπλήνα που θα πρέπει να αφαιρείται από το σφάγιο και να μην περιέχεται στη συκωταριά που διατίθεται στον καταναλωτή.

Στις συσκευασμένες συκωταριές ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά στη συσκευασία σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.

Τέλος, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καταλληλότητα των αυγών συνδέεται με ορισμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως η έλλειψη αίματος ή ραγίσματος αλλά και από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία, όπως κατηγορία ποιότητα, βάρος, ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης. Η διάθεση των αυγών εκτός συσκευασίας επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στα παραστατικά πώλησης αναγράφονται η ημερομηνία και οι ενδείξεις ωοσκόπησης.