ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Κινητοποίηση κατοίκων ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού

Συνέντευξη Τύπου της εταιρείας που περιέγραψε τα σχέδιά της για την επένδυση

Τετάρτη 3 Απρίλη 2013

MotionTeam

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ την ώρα της συγκέντρωσης των κατοίκων
Αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τη μεταλλουργία χρυσού σε Χαλκιδική και Θράκη, μέσω των θυγατρικών της, εμφανίζεται η πολυεθνική «Eldorado» έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από την κυβέρνηση και τη στήριξη όλων των μηχανισμών του κράτους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ανακοίνωσαν ότι «δεν αναθεωρεί και δεν σκέφτεται να αποχωρήσει, συνεχίζει με βάση το σχεδιασμό». Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει να φέρνει εξοπλισμό για τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής «Ελληνικός Χρυσός» Π. Στρατουδάκης, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι «το θέμα της διαχείρισης της επένδυσης θα λυθεί με διαπολιτική σφραγίδα».

Σε όλη της διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έξω από το χώρο, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη δραστηριότητα της εταιρείας και τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής, η μεταλλουργία χρυσού. Η αστυνομία, για άλλη μια φορά, με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, βρέθηκε στο πλευρό της πολυεθνικής, προσπαθώντας να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Δίνοντας μια γεύση των όσων προσδοκά από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας και ειδικότερα του χρυσού, ο Εντουάρντο Μούρα, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της «ELDORADO Ελλάς», σημείωσε ότι «η Eldorado διαθέτει αποθέματα βεβαιωμένα και δυνητικά τα οποία πλησιάζουν τα 8,6 εκ ουγγιές χρυσού στην Ελλάδα». Υπολογίζοντας με τιμή χρυσού σήμερα στα 1.700 δολάρια η ουγγιά, έβαλαν στο χέρι χρυσό αξίας 14,64 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια, ο Μούρα έταξε ότι η «Eldorado» «κατά τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων πρόκειται να προσφέρει πάνω από 2 δισ. δολάρια σε άμεσους φόρους στο ελληνικό δημόσιο και 5.000 θέσεις εργασίας σε άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους».

Χαρακτηρίζουν «θορυβώδη μειοψηφία» το λαό

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που αντιδρούν στα σχέδια της πολυεθνικής, είπε πως «αυτή η θορυβώδης μειοψηφία δεν είναι σε θέση να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Η πλειονότητα των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη υποστηρίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα». Πρόσθεσε πως «η εταιρεία είναι ανοιχτή σε έναν ορθολογικό διάλογο με οποιονδήποτε, ακόμη και με εκπροσώπους αυτής της ηχηρής μειοψηφίας» και συμπλήρωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που αντιτάσσονται στη μεταλλευτική δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανά εντάσσεται και η υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων που προανήγγειλε από το βήμα της συνέντευξης ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Π. Στρατουδάκης, αλλά και τα προγράμματα χορηγιών που ανακοινώνει η εταιρεία.

Προβάλλοντας τα «οφέλη» της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της «πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική έχει εισπράξει 3 εκ. ευρώ μέσα στο 2012 και άλλα 3 εκατ. ευρώ θα εισπράξει μέσα στο τρέχον έτος. Επίσης, υποσχέθηκαν «έκρηξη της απασχόλησης» με 3.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη διετία οπότε θα είναι σε εξέλιξη το κατασκευαστικό σκέλος της επένδυσης.

Τέλος, για την επένδυση στο Πέραμα του Εβρου, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «πάγωσε» προσωρινά, ο Γ. Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής των «Χρυσωρυχείων Θράκης», είπε ότι σύντομα θα προχωρήσουν και πάλι οι διαδικασίες. «Το θέμα της επένδυσης στο Πέραμα δεν είναι τεχνικό, δεν αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά οικονομικό, καθώς η κυβέρνηση συζητά το θέμα των τελών για τα μεταλλεία. Μέσα σε ένα δύο μήνες θα έχει λήξει. Περιμένουμε μια τελευταία υπογραφή», είπε.