ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επιχείρηση φορτώματος κατηγοριών στον Μιλόσεβιτς
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001

Associated Press

Από τις συμπλοκές της αστυνομίας με υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς στις 31 του Μάρτη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέες βαρύτερες κατηγορίες, που σχετίζονται με μία «σειρά δολοφονιών κατά προσωπικών και πολιτικών» εχθρών του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, επιχειρούν να φορτώσουν σε βάρος του Σλ. Μιλόσεβιτς οι αρχές του Βελιγραδίου στο φάκελο «εγκλημάτων» του... Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί επί του παρόντος «αντικείμενο έρευνας», εντούτοις ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καλλιεργήσουν το σχετικό κλίμα... για το στήσιμο της «πολιτικά σκηνοθετημένης δίκης», όπως τη χαρακτήρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Από τη Βιέννη, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, δήλωσε πως η έρευνα κατά του Μιλόσεβιτς «πλαταίνει για να περιλάβει ακόμη πιο σοβαρές κατηγορίες». Οπως είπε, «υπάρχουν ενδείξεις πως ο Μιλόσεβιτς ενεπλάκη σε σοβαρές εγκληματικές πράξεις, οι οποίες επισείουν τη θανατική ποινή»... Ο Μιχαΐλοβιτς μάλιστα... προχώρησε και σε αστεϊσμούς του τύπου «ίσως ο Μιλόσεβιτς τελικώς να επιλέξει να πάει στη Χάγη εκουσίως για να αποφύγει την εκτέλεση στη Σερβία»!

Μπορεί ο Μιχαΐλοβιτς να μην προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες, εντούτοις δεν έκανε το ίδιο και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς... Ο Τζίντζιτς, μιλώντας σε συντάκτη της εφημερίδας «Μπόστον Γκλομπ», προέβλεψε πως «μέσα σε δύο το πολύ μήνες» θα απαγγελθεί σε βάρος του Μιλόσεβιτς και η κατηγορία πως διέταξε τους «φόνους προσωπικών και πολιτικών εχθρών του»...

Associated Press

Ο Κοστούνιτσα κάνει δηλώσεις στον Τύπο
Συγκεκριμένα, στην αμερικανική εφημερίδα «Μπόστον Γκλομπ» ο Τζίντζιτς είπε πως οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για την απαγγελία σοβαρών εγκληματικών κατηγοριών κατά του Μιλόσεβιτς επειδή μετά τη σύλληψη του τελευταίου «άρχισαν να συνεργάζονται πρώην στενοί του συνεργάτες». Μεταξύ αυτών ο Σέρβος πρωθυπουργός περιέλαβε τον πρώην επικεφαλής των σερβικών Δυνάμεων Ασφαλείας, Ράντε Μάρκοβιτς, ισχυριζόμενος πως ο Ρ. Μάρκοβιτς «κατέθεσε πως έλαβε εξουσιοδότηση από τον Μιλόσεβιτς να σκοτώσει προσωπικούς και πολιτικούς αντιπάλους και πως χρησιμοποιήθηκαν πληρωμένοι δολοφόνοι για τις εκτελέσεις»... Ο Τζίντζιτς ενέπλεξε τη σύζυγο του Μιλόσεβιτς, Μιργιάνα Μάρκοβιτς, και το γιο του Μάρκο στις κατηγορίες περί εκτελέσεων, λέγοντας πως επρόκειτο για «οικογενειακή υπόθεση» και πως κανένας δε θα εκπλαγεί εάν η Μιργιάνα Μάρκοβιτς βρεθεί περισσότερο αναμειγμένη σ' αυτή την υπόθεση από τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς... Ετσι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι έρευνες για τις δολοφονίες «πολιτικών και προσωπικών εχθρών» του Μιλόσεβιτς αφορούν «τουλάχιστον στους φόνους ή στις απόπειρες» σε βάρος τριών ατόμων: Του Σλάβκο Κουρούβιγια (εκδότης εφημερίδας που επέκρινε το καθεστώς Μιλόσεβιτς, ο οποίος φονεύτηκε τον Απρίλη του 1999), του Βουκ Ντράσκοβιτς, αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος (Οκτώβρης '99), του Ζέλικο Ραζάντοβιτς Αρκάν (Γενάρης 2000).

Απέρριψαν την αίτηση προσφυγής

Οσον αφορά τώρα στη συνεχιζόμενη ανακριτική και ερευνητική διαδικασία, δικαστές του Βελιγραδίου απέρριψαν χτες την αίτηση προσφυγής κατά της προσωρινής κράτησης που είχε καταθέσει προχτές βράδυ ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Τόμα Φίλα. Ο Φίλα ανακοινώνοντας χτες τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε δημοσιογράφους, απέφυγε να προσθέσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, λέγοντας πως «δεσμεύτηκε ενυπογράφως να μην αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

Associated Press

Από το εσωτερικό των φυλακών όπου κρατείται ο Σλ. Μιλόσεβιτς
Ανώνυμοι Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν σε δημοσιογράφους, πως από τους συλληφθέντες πρώην συνεργάτες του πρώην Προέδρου αρνήθηκαν χτες να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανακριτών ο Νικόλα Σαΐνοβιτς και ο Τζόβαν Ζέμπιτς, επικαλούμενοι τη βουλευτική τους ασυλία.

Κοστούνιτσα: «Δε σκέφτομαι την έκδοση Μιλόσεβιτς»...

Την ώρα που ο Τζίντζιτς «προέβλεπε» λεπτομέρειες από τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν μελλοντικά σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, επέκρινε με τα λόγια - για μία ακόμη φορά... - το θεσμό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αμφιβάλλοντας ευθέως για την αμεροληψία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι, επέκρινε το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική δικαιοσύνη»: «Εάν παραπεμφθούν σε δίκη ηγέτες πρώην Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας ή ακόμη και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τότε ίσως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα της συνεργασίας μας με το Δικαστήριο της Χάγης. Δε σκεφτόμαστε τώρα την έκδοση... αλλά αντιμετωπίζουμε τις ευθύνες του Μιλόσεβιτς προ του έθνους μας στα δικαστήριά μας»...

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση σύλληψης του Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να γίνει «πριν ή μετά τις 31 του Μάρτη» και πως δεν είχε καμία σχέση με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τη χορήγηση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας. Παρατήρησε εντούτοις πως το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που απελευθέρωσε προχτές η Ουάσιγκτον έναντι του Βελιγραδίου, είναι «ένα αμελητέο ποσό σε σύγκριση με τις ζημιές που προκάλεσαν με τους βομβαρδισμούς και οι οποίες ανέρχονται σε 30 δισ. δολάρια».

Σε ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες πως ο στρατός προσπάθησε να παρεμποδίσει τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο στρατός ενήργησε σωστά καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης και χαρακτήρισε τον τρόπο σύλληψης του Μιλόσεβιτς «άγαρμπο και όχι καλοσχεδιασμένο». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είχε τη δέουσα πληροφόρηση για τα γεγονότα: «Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε με πολύ ασυντόνιστο τρόπο και χωρίς να υπάρχουν αρκετές αναφορές - σας υπενθυμίζω ότι εγώ έλαβα την πρώτη γραπτή αναφορά στις 31 του Μάρτη γύρω στις 08.00 ενώ βρισκόμουν στην Ελβετία».

Παραίτηση Μιλουτίνοβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Associated Press

Η αστυνομία επιχειρεί να του προσάψει και την κατηγορία της ένοπλης αντίστασης...
Στο μεταξύ, χτες ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από όλα τα αξιώματα στο κόμμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την αδράνειά του στην επιχείρηση σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή πως δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα για απονομή χάρης στον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος ο Μιλουτίνοβιτς εξηγώντας την ενέργειά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεχόταν πιέσεις από το κόμμα για να προβεί σε ενέργειες οι οποίες ήταν «υπεράνω των αρμοδιοτήτων του», ενώ επέκρινε έμμεσα στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πως «εξακολουθούν να εφαρμόζουν παλιές μεθόδους, αδυνατώντας να προσαρμοστούν στις σημερινές καταστάσεις»...

Πέρα απ' αυτά, πάντως, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, επιβεβαίωσε την παραμονή του Μιλόσεβιτς στην ηγεσία του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοινώνοντας: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μόνον έναν ηγέτη, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... Κανένας άλλος δεν μπορεί να είναι πρόεδρος αυτού του κόμματος». Ο Ιβκοβιτς σχολίασε την παραίτηση Μιλουτίνοβιτς από την παράταξη ως «απολύτως προσωπική και σεβαστή απόφαση του Προέδρου της Σερβίας», ενώ σημείωσε πως απόντος του Μιλόσεβιτς η προεδρία του κόμματος θα «ασκείται συλλογικά από οκτώ ανώτερα στελέχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Ποζάρεβατς το Σάββατο η ταφή (2006-03-16 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα και σ' αυτές τις εκλογές... (2002-12-08 00:00:00.0)
Κάλπες τύπου «Ματριόσκα»; (2002-09-29 00:00:00.0)
Περισσότεροι εκβιασμοί από ΗΠΑ (2002-04-02 00:00:00.0)
Διαφωνούν οι Σέρβοι για την παράδοση Μιλόσεβιτς (2001-07-14 00:00:00.0)
Μεταβατική σερβική κυβέρνηση «κομμένη» στα δύο... (2000-10-17 00:00:00.0)