Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλισμοί και αμυντικό δόγμα στην υπηρεσία της «νέας τάξης»
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001

Την ευκαιρία να διατυπώσει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση για περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και να επιβεβαιώσει το ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης που προωθείται, είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ».

«Χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις, είπε ο υπουργός Αμυνας με αφορμή τις πρόσφατες περικοπές, υποθηκεύεται και η εθνική ασφάλεια μιας χώρας». Για να προσθέσει: «Εθνική ασφάλεια και ισχυρή οικονομία με κοινωνική συνοχή, όχι μόνο δεν είναι αντιθετικοί στόχοι, αλλά είναι αλληλένδετοι στόχοι. Θέλω να είμαι άμεσα συγκεκριμένος. Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν σημαντικό τροφοδότη της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, διότι σημαίνουν προσέλκυση επενδύσεων. Από το 1997 μέχρι σήμερα, υπογράψαμε συμβάσεις 4,2 τρισ. δρχ. από τις οποίες το 40% (1,7 τρισ. δραχμές) υλοποιείται στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον μίλησε για συνέχιση της ρευστότητας. «Η πρώτη δεκαετία του αιώνα, είπε, θα είναι καθοριστική για την πορεία της διεθνούς ασφάλειας. Ομως, εμείς εδώ, στην Ελλάδα, εκτιμούμε, έχοντας και την εμπειρία των Βαλκανίων, ότι θα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και ρευστότητα για τις εξελίξεις και την τελική διαμόρφωση του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος. Τα μηνύματα τα βλέπουμε τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, που θα συνεχίσουν, στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, να αποτελούν τις βασικές εστίες ρευστότητας και κρίσης της πολιτικής ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ως απάντηση σε όλα αυτά πρόβαλε το «νέο» ΝΑΤΟ, για το οποίο πρόβλεψε ακόμα πιο δυναμική παρουσία. «Η Συμμαχία, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, τον Απρίλη του 1999, στην Ουάσιγκτον, προχώρησε σε μια συνολική ανανέωση και μετεξέλιξη του παραδοσιακού ΝΑΤΟ. Το στρατηγικό δόγμα διευρύνθηκε με νέα μέλη. Ωστόσο, πρέπει να πούμε, ότι η Ουάσιγκτον ήταν μάλλον η αρχή μιας πορείας μετεξέλιξης, που ολοένα και πιο δυναμικά θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας δεκαετίας».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής των λεγόμενων ευρωατλαντικών σχέσεων και του ρόλου των Αμερικανών στην Ευρώπη. «Διατηρείται, είπε, και ενισχύεται ο ευρωατλαντικός δεσμός στις νέες συνθήκες, ως βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια κοινή προσπάθεια και μια κοινή παρέμβαση στα προβλήματα ασφάλειας στο χώρο της Ευρασίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με κοινές αντιλήψεις και συμμαχικές δράσεις τα αμοιβαία προβλήματα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει, ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαίνοντα πολιτικό ρόλο στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στις ευρύτερες ευρωπαϊκές ισορροπίες».

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε την εμπλοκή της νεοσύστατης Βαλκανικής Ταξιαρχίας στα σχέδια επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή των Βαλκανίων. «Η συνεργασία, είπε, ασφάλειας και άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μάλιστα έτοιμη. Μέσα, στο πρώτο εξάμηνο, θα έχουμε μια Σύνοδο, στην οποία θα αποφασίσουμε πώς θα εντάξουμε την ολοκληρωμένη πολυεθνική ταξιαρχία ασφάλειας και άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα προβλήματα κρίσης των Βαλκανίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αμυνας στο νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, στο πού πραγματικά σκοπεύει αυτό. «Η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση της Ελλάδας, είπε, είναι ενταγμένη, βέβαια, σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Συνδέεται με την προσπάθεια αλλαγής και εκσυγχρονισμού του ίδιου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου οργανισμού ασφάλειας».

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Στη βάση αυτών των δεδομένων η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Και έτσι, μπορώ να πω ότι, με βάση αυτή την πολιτική, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη, απέναντι στην εξωτερική στρατιωτική απειλή, αλλά και στις πιέσεις της περιφερειακής αστάθειας, να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικότερο σύστημα άμυνας και ασφάλειας για τη χώρα μας, με τη νέα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων».