ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Χρήμα στα μονοπώλια, μαγκούρα στο λαό

Τα ΕΣΠΑ και οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις είναι οι πυλώνες που στηρίζουν την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά

Παρασκευή 5 Απρίλη 2013

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση εχθρεύεται το λαό και τις ανάγκες του, επειδή είναι για τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους
Την ένταση των προσπαθειών της κυβέρνησης στο «μέτωπο της ανάπτυξης», που στην πράξη σημαίνει κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού, για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Ολες οι προσπάθειες έχουν πια εστιαστεί στο ένα και μόνο μέτωπο που υπάρχει γι' αυτή την κυβέρνηση, το μέτωπο της ανάπτυξης», τόνισε ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες σε συνέδριο για το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014 - 2020). Από τα όσα είπε στη συνέχεια, προκύπτει αβίαστα ότι «μέτωπο της ανάπτυξης» σημαίνει άγρια λιτότητα διαρκείας και φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σαρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και οδηγούν σε μισθούς και συντάξεις πείνας, υψηλή και μόνιμη ανεργία, απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση για την πλειοψηφία του λαού.

Προσδιορίζοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση «για την έξοδο από την κρίση», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε:

-- «Εξυγίανση των δημοσιονομικών, για να μηδενίσουμε φέτος το πρωτογενές έλλειμμα», με περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, συντάξεις και μισθούς, με χαράτσια και παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας.

-- «Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για να εκσυγχρονίσουμε το Δημόσιο», με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, με πετσόκομμα στοιχειωδών δικαιωμάτων.

-- «Ανοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, ανακεφαλαίωση του τραπεζικού μας συστήματος, δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τόπο». Δηλαδή, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ρευστό στις τράπεζες και τσάκισμα κάθε δικαιώματος που «βαρύνει» σαν κόστος την εργοδοσία, για να επενδύσει συσσωρευμένα κεφάλαια.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθενται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία η κυβέρνηση τα υπολογίζει στα 36 δισ. μέχρι το 2020. Με το βλέμμα στραμμένο στην ντόπια και ξένη αστική τάξη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως «ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που διαθέτουμε στο μέτωπο της ανάπτυξης», στα οποία ενέταξε και τον καινούργιο «αναπτυξιακό νόμο» που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και τον οποίο διαφήμισε με τη φράση ότι «θα έρθει η ίδια η χώρα να λύσει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας του επενδυτή» (!)

Αυτό που δεν είπε ο Α. Σαμαράς είναι ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα διοχετευτούν στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και σε προγράμματα για τη συγκάλυψη της ανεργίας που φουντώνει, με την παροχή τζάμπα εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Οπως έχει επανειλημμένα γράψει ο «Ριζοσπάστης», πάνω από 40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων - σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη. Σε επίπεδο ΕΕ, το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014 - 2020) θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων.

Μαστίγιο στο λαό, ασφάλεια στους επενδυτές

Στην ίδια ομιλία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες», επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλιμάκωση της καταστολής των λαϊκών αγώνων, προκειμένου να εγγυηθεί την «ασφάλεια» των επενδυτών - μονοπωλίων.

Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνουμε την Ελλάδα πιο φιλική στις επενδύσεις», καλώντας το λαό να αποδεχτεί τους καπιταλιστές ως σωτήρες, δηλαδή να αποδεχτεί να κάνει θυσίες δίχως τέλος για χάρη της κερδοφορίας τους. «Και πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Δηλαδή, να τελειώσουμε με αυτόν τον παραλογισμό, ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές. Ανάπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα. Εργαζόμενους χωρίς επιχειρήσεις», διακήρυξε προκλητικά, καλώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να υποταχθούν στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη μακροσκελή του τοποθέτηση στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κινήθηκε στην πεπατημένη της παράθεσης των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες από το υπουργείο του και των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για τη χρηματοδότηση των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. Οσο για το νέο ΕΣΠΑ, επανέλαβε τους βασικούς άξονες στήριξης, επιχειρηματικότητα, κατάρτιση, «πράσινη» επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι βασικό σημείο του είναι η «ανταγωνιστικότητα».

Το καινούργιο είχε να κάνει με το χρονοδιάγραμμα διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ, σχετικά με το οποίο επισήμανε: Μέσα στον Απρίλη θα γίνουν 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις, για να γίνει διάλογος με τους «κοινωνικούς εταίρους» και την Τοπική Διοίκηση, η οποία αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στη διανομή των κονδυλίων στους επιχειρηματίες.

Τον ερχόμενο Ιούνη θα γίνει το επόμενο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, όπου και θα παρουσιαστούν η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και διάλογος με την Κομισιόν, ώστε να μορφοποιηθούν οριστικά και να υποβληθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους για έγκριση.

Συμπλήρωσε ότι από το νέο έτος θα μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, εκτός κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν, Γ. Χαν, σημείωσε ότι η λέξη «κλειδί» για το νέο ΕΣΠΑ είναι η «επένδυση» και πρόσθεσε ότι οι σημαντικές επενδύσεις είναι σε τομείς όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές.