ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η διέξοδος ξεκινά με την ανασύνταξη του κινήματος

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τρίτη 9 Απρίλη 2013

Σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το θέμα της εκδήλωσης αφορούσε την ανώτατη εκπαίδευση. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού:

«Τα πολιτικά καθήκοντα που παρουσιάζονται στις Θέσεις είναι δεμένα με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Και στη βάση αυτή γίνεται ο απολογισμός, γίνεται η κριτική εκτίμηση της δουλειάς της Κεντρικής Επιτροπής για το πώς δούλεψε, σ' αυτά όμως που είχαμε αποφασίσει στο 18ο Συνέδριο και όχι σε κάτι άλλο. Η διέξοδος που απαντά στα αδιέξοδα του συστήματος ξεκινά με την ανασύνταξη του κινήματος, με τη λαϊκή συμμαχία.

Πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό στην παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια. Σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, τις άμαζες διαδικασίες, τον εκφυλισμό που διώχνει φοιτητές και σπουδαστές από την οργανωμένη πάλη, απ' τις συλλογικές διαδικασίες. Να αντιμετωπίσουμε τις τυχοδιωκτικές ενέργειες που δημιουργούν χαλί για να περάσει ακόμα πιο έντονα η καταστολή, ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων. Σημαίνει να αντιμετωπίσουμε σχεδιασμούς που στο όνομα της παραταξικοποίησης θέλουν να περάσουν και να φορέσουν ένα ανεξάρτητο καπέλο με σχήματα και κινήσεις που ήδη έχουν φυτρώσει, που δουλεύουν για τους επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα μέσα από τα επιστημονικά αντικείμενα, μέσα από την έρευνα που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια. Σχήματα και συνδικαλιστές δήθεν ακομμάτιστους οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με συμφέροντα καθηγητών μέσα στα ιδρύματα. Να αντιμετωπίσουμε, όπως έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα με επιτυχία, την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου που προβλέπει ενιαίες εκλογές - ενιαίο ψηφοδέλτιο δήθεν ακομμάτιστο, για συμμετοχή των φοιτητών στα νέα συμβούλια ιδρύματος.


Ανασύνταξη του κινήματος προϋποθέτει να μετρήσουμε βήματα στην αλλαγή των συσχετισμών στους συλλόγους. Και τα βήματα αυτά δεν καθορίζονται μόνο από τις φοιτητικές και τις σπουδαστικές εκλογές. Σημαίνει να προχωρήσει η οργάνωση στα έτη, στα τμήματα, στις σχολές και αυτό για να γίνει προϋποθέτει να ενταθεί η ιδεολογική και πολιτική διαπάλη μέσα στις γραμμές του κινήματος. Και αυτό δεν είναι μόνο καθήκον της ΚΝΕ. Αυτή η διαπάλη πρέπει να γίνει υπόθεση του συλλόγου, των γενικών συνελεύσεων, των επιτροπών αγώνα. Μόνο απαντώντας επιθετικά στα επιχειρήματα του αντίπαλου μπορεί το κίνημα να μαζικοποιείται, μπορεί να αποκτά διάρκεια αυτή η μαζικοποίηση, μπορεί να αποκτά πυγμή στην προσπάθεια που κάνει να διεκδικήσει, να αποσπάσει, να καθυστερήσει, να εμποδίσει. Μόνο με την ένταση αυτής της διαπάλης μπορεί να χειραφετείται το φοιτητικό κίνημα από το μόνιμο στόχο να εγκλωβιστεί ο ριζοσπαστισμός στα πλαίσια του συστήματος και να παλεύουν, να διεκδικούν οι φοιτητές, σηκώνοντας ξένες σημαίες για τα δικά τους συμφέροντα. Μόνο μέσα από την ένταση της διαπάλης μπορούν να ακυρώνονται μαζικά στη συνείδηση των φοιτητών τα σενάρια εναλλαγής του πολιτικού προσωπικού του συστήματος που σαπίζει».

«Η ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος περνάει - και αυτό αφορά τη δική μας δουλειά - από την απόκτηση μιας ανεβασμένης ικανότητας συσπείρωσης δυνάμεων στην αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το ΜΑΣ να αποκτήσει στην πράξη τα χαρακτηριστικά που έχει σαν συσπείρωση συλλόγων, επιτροπών αγώνα, η οποία στη βάση της απάντησης στην επίθεση που δέχεται ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο, συνδέει αυτήν την απάντηση με μια πάλη που κατευθύνεται στην έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην ανάγκη να γίνει ιδιοκτησία του λαού ο πλούτος που παράγει αυτή η χώρα, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Σ' αυτή την κατεύθυνση πάλης μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε στην πράξη το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ένα από τα βασικά φύτρα της λαϊκής συμμαχίας, της κοινωνικής συμμαχίας που σήμερα υπάρχει και που πρέπει να δυναμώσει. Η ανασύνταξη προϋποθέτει επίσης να αναγνωρίζεται το ΜΑΣ μέσα από τους συλλόγους που το αποτελούν σαν την πρωτοπορία ενός αγώνα που ξεδιπλώνεται στο πανεπιστήμιο. Αναπτύσσοντας τη δράση του το μέτωπο σε όλη τη γραμμή με την οποία παρεμβαίνει ο αντίπαλος και ο οπορτουνισμός για να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις».

Βασικοί άξονες για τη δουλειά του Κόμματος και της ΚΝΕ

«Η κατεύθυνση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και την εκμεταλλευτική κοινωνία απαιτεί από τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ να αποκτήσουμε μια νέα ικανότητα εξειδίκευσης της γραμμής μας, μια νέα ικανότητα αποκάλυψης, εκλαΐκευσης, δουλειάς με τις προτάσεις μας, ενταγμένες στον αγώνα για την εργατική εξουσία. Βασικοί άξονες σε αυτή την προσπάθεια είναι η πάλη ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, είναι ο αγώνας με στόχους και αιτήματα που πρέπει να ανακουφίσουν σήμερα τη λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της, που πρέπει να ανακουφίσουν σήμερα μέσα από τέτοιες διεργασίες τους φοιτητές και σπουδαστές, με αιτήματα και στόχους που γνωρίζετε και φυσικά έχετε με αυτούς δουλέψει το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η πάλη ενάντια στις συνέπειες της κρίσης είναι άρρηκτα δεμένη με την προσπάθεια να κατανοηθεί ο χαρακτήρας της κρίσης, να κατανοηθεί ποιο είναι το δάσος και ποια είναι τα δέντρα - γιατί φυτεύουν δέντρα στη συνείδηση του λαού μας, στη συνείδηση των φοιτητών -, για το ποιος φταίει για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Γιατί αν γίνει κατανοητός ο χαρακτήρας της κρίσης, γίνεται καλύτερα κατανοητό και το έδαφος για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους όρους που τη δημιουργούν.

Βασικός άξονας της δουλειάς μας είναι ο αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που συνεχίζονται, που προωθούνται βήμα βήμα μέσα στα ιδρύματα. Με αιχμές και στόχους, με μαζικά εμπόδια, με μετρήσιμα βήματα στην προσπάθεια να συγκροτείται συμμαχία και μέσα στα ιδρύματα με το κομμάτι εκείνο του ΔΕΠ που μπορεί να μην είναι ταυτισμένο με τις δικές μας στοχεύσεις, όμως δουλεύει για την επιστήμη του, δεν είναι διασυνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις, δεν έχει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα από αυτές τις αλλαγές. Με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Και τέτοια δείγματα έχει δείξει η προσπάθεια που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα μπροστά σε σημαντικές απεργιακές και άλλες αναμετρήσεις. Βασικός άξονας είναι το μέτωπο που πρέπει να δυναμώσει μέσα στα μαθήματα, στο αντιδραστικό περιεχόμενο των σπουδών. Και εδώ, ενώ έχουμε σημαντικές προσπάθειες μπροστά στις εκλογές (εκδηλώσεις των ΟΒ της ΚΝΕ, εκδηλώσεις φοιτητικών συλλόγων πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, πάνω στη διαπάλη που πρέπει να δυναμώσει μέσα στο μάθημα), αυτή η δουλειά είναι επετειακή. Είναι ευκαιριακή, δεν είναι μόνιμη. Και πρέπει να αποκτήσει τέτοια μόνιμα χαρακτηριστικά.

Βασικός άξονας είναι η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τους κλάδους της οικονομίας, με τους τομείς του αστικού κράτους που έχουν σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο. Και εδώ έχουμε πιλοτικές πρωτοβουλίες. Πρέπει όμως να γενικευτούν. Πρέπει να δένεται ο φοιτητής με τις εξελίξεις στον κλάδο της οικονομίας. Να καταλαβαίνει τη διαπάλη και στον κλάδο, όχι μόνο στις σπουδές του. Το ρόλο που του επιφυλάσσουν όταν και αν ενταχθεί στην παραγωγή ή στις λειτουργίες του αστικού κράτους, στις διάφορες δομές με βάση το επάγγελμά του.

Σαν Κόμμα και σαν ΚΝΕ έχουμε υποχρέωση, έχουμε καθήκον να δουλέψουμε την πείρα που αποκτούμε από τη δράση μας, να εντοπίσουμε και να συζητήσουμε αυτή την πείρα από τους αγώνες. Πάρτε για παράδειγμα την παρέμβαση της ΚΝΕ και του Κόμματος και φυσικά την παρέμβαση του ΜΑΣ με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά". Είναι πλούσια σε συμπεράσματα. Δείξαμε ευελιξία να πιάσουμε διαθέσεις που ξεκινούσαν εκ των πραγμάτων σε έντονη συντεχνιακή βάση. Να δέσεις την υποβάθμιση των σπουδών με την αντίθεση που δημιουργούσε εκ των πραγμάτων το κόψε - ράψε της έδρας των σχολών με παράλογες μετακινήσεις, τις οποίες θα πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια από την τσέπη της. Να δουλέψεις με το πλαίσιο του ΜΑΣ μέσα από συλλόγους, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, αλλά και να τραβήξεις άλλους συλλόγους στο σχεδιασμό τον αγωνιστικό που είχε διαμορφώσει το ΜΑΣ. Να ρίξεις κατάλληλα συνθήματα ώστε να πιάσεις την πείρα και να μπορέσεις να την κατευθύνεις όπως το "ούτε πελάτες, ούτε τσάμπα εργάτες". Να συγκρουστείς με το ακομμάτιστο χωρίς να απομονωθείς. Είναι παράδειγμα η πείρα που έχουμε συγκεντρώσει από αυτές τις κινητοποιήσεις για την ανεβασμένη ικανότητα που απέδειξε ότι έχει η ΚΝΕ να παρεμβαίνει, να προσανατολίζει πλατιές μάζες φοιτητών, να δουλεύει τη γραμμή συσπείρωσης. Και να αναγκάζει τον οπορτουνισμό σε λαθροχειρίες σαν αυτές που έκανε η "Αυγή", που μετέφερε 19 φοιτητικούς συλλόγους από την Ομόνοια για να τους πάει δήθεν στα Προπύλαια, για να κρύψει τη γύμνια που έδειξε σε αυτή τη φάση και ο χώρος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και η νέα συνιστώσα που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια και είναι τα ΕΑΑΚ».