ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να εφαρμοστεί φιλοκτηνοτροφική πολιτική

Παρέμβαση της ΠΑΣΥ για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Για την επίλυση των προβλημάτων, απαιτείται η εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής

Πέμπτη 5 Απρίλη 2001

Κτηνοτρόφοι, σε παλιότερη κινητοποίησή τους, διαμαρτύρονται, χύνοντας το γάλα στο δρόμο
Να αντιπαραθέσουν την ενότητα και τον αγώνα τους στο μέτωπο της κυβέρνησης, των μεγαλεμπόρων και της ΕΕ, για την εφαρμογή μιας φιλοκτηνοτροφικής πολιτικής καλεί, με ανακοίνωσή της, τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους η «Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ). Η ΠΑΣΥ, στην ανακοίνωσή της, αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και επισημαίνει: «Οι χαμηλές ποσοστώσεις στα επιλέξιμα πρόβατα, στα βοοειδή και στο αγελαδινό γάλα, η κατάργηση των επιδοτήσεων στις ζωοτροφές, τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια της ΑΤΕ και οι αθρόες εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, τη δραστική μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τη μαζική χρεοκοπία τους. Η κυβέρνηση, που έχει τεράστιες και αποκλειστικές ευθύνες γι' αυτήν την τραγική κατάσταση, δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, με τις αθρόες εισαγωγές που διευκολύνει, ειδικά αυτή την περίοδο των γιορτών, βοηθάει την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, μεγαλοεισαγωγέων σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Και αυτό, γιατί στόχος αυτών των εισαγωγών, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι η μείωση των τιμών στους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα το γιορτινό τραπέζι, αλλά η διαμόρφωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των τιμών στους κτηνοτρόφους, για ν' αυξηθεί η κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων.

Οι αθρόες εισαγωγές στις περιόδους αιχμής είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικής αντικτηνοτροφικής πολιτικής που πυροδοτεί την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, αφανίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και καταδικάζει στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο».

Υπάρχει λύση

Στη συνέχεια, η ΠΑΣΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, υπογραμμίζοντας: «Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, αντίθετη με τις διάφορες παραλλαγές της ψωροκώσταινας, πιστεύει ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για ν' αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, έτσι ώστε να εξασφαλίζει υγιεινά ζωοκομικά προϊόντα στο λαό της, αλλά και ικανοποιητικές τιμές και βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Για να πραγματοποιηθούν, όμως, αυτές οι δυνατότητες, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια διαφορετική κτηνοτροφική πολιτική με άξονες:

Αυτή η πολιτική, όμως, συγκρούεται με τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, μεγαλοεισαγωγέων. Συγκρούεται με τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ΕΕ, που θέλουν τη χώρα μας αγορά για τα δικά τους επικίνδυνα ζωοκομικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική είναι, όμως, μονόδρομος για την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, γι' αυτό στο μέτωπο της κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων - ΕΕ, πρέπει να αντιπαραθέσουν την ενότητά τους και τον αγώνα τους για ν' ανοίξουν το δρόμο σε μια φιλοκτηνοτροφική πολιτική».