ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκρηκτικό μείγμα επιδρομών και άκαρπων διαβουλεύσεων

Πολύωροι βομβαρδισμοί θέσεων σε Γάζα, Ράφα, Κχαν Γιουνίς, Ραμάλα, Ναμπλούς με 60 τραυματίες

Συγκρούσεις και την ημέρα στα αυτόνομα

«Συμφώνησαν» για μια προγραμματισμένη, από τις ΗΠΑ, συνάντηση Πέρες - Σάαθ - Ερακάτ στην Αθήνα

Πέμπτη 5 Απρίλη 2001

Associated Press

Παλαιστίνιοι αστυνομικοί βλέπουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο κτίριό τους
ΓΑΖΑ - ΡΑΦΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΑΘΗΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στο πεδίο της μάχης έχει μεταφερθεί, σχεδόν ολοκληρωτικά, όπως φαίνεται η αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων με τις συγκρούσεις, τις ανταλλαγές πυρών και τους βομβαρδισμούς να τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. «Η συναισθηματική απόσταση μεταξύ μας, πλέον, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εδαφικές μας διαφορές» διαπίστωνε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, μετά από τη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο του συνεδρίου του περιοδικού «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας και Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ και τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ. Παρά την προσπάθεια αναβάθμισης της σημασίας της συνάντησης, το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι μηδενικό ενώ η ένταση στα αυτόνομα εδάφη έχει φθάσει στο κατακόρυφο.

Επί ώρες σφυροκοπούσαν επτά ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού, το βράδυ της Τρίτης, στόχους στην πόλη της Γάζας, στη Ράφα και στην κοινότητα Κχαν Γιουνίς, ενώ ανάλογο έργο ανέλαβαν τα τεθωρακισμένα στις περιοχές Ελ Μπιρέχ και Μπιτούνια, κοντά στη Ραμάλα, αλλά και στην περίμετρο της Ναμπλούς. Ο πολύωρος βομβαρδισμός με ρουκέτες προκάλεσε γενικό μπλακ άουτ, για αρκετές ώρες, στη Λωρίδα της Γάζας ενώ, τουλάχιστον, 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 40 στη Ράφα, 10 στην Κχαν Γιουνίς και άλλοι 10 στην κεντρική Γάζα. Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής, καθώς είχαν διαλυθεί ολοσχερώς όλες οι βάσεις της επίλεκτης μονάδας προστασίας «Force 17» του Γιάσερ Αραφάτ καθώς και αρκετές βάσεις των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομίας και εθνοφυλακής.

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων κοιτούν από την πόρτα του σπιτιού τους τους ισραηλινούς στρατιώτες να γκρεμίζουν το σπίτι των γειτόνων τους
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ και γραμματέας του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμπ ανακοίνωσε ότι τα αυτόνομα εδάφη έπληξαν, συνολικά, 70 ρουκέτες και επανέφερε στο προσκήνιο το παλαιστινιακό αίτημα για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Η ένταση διατηρήθηκε και χθες, καθώς 4 όλμοι, προερχόμενοι από την παλαιστινιακή πλευρά, έπληξαν, νωρίς χθες το πρωί, την περίμετρο του εβραϊκού εποικισμού Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρχουν απώλειες. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε, άμεσα, με την εξαπόλυση όλμων εναντίον παρακείμενης θέσης της Force 17, την οποία και κατέστρεψε ολοσχερώς. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα απέκλεισαν επί τριώρου τον κεντρικό δρόμο της Λωρίδας της Γάζας, για να διαδηλώσουν οι έποικοι του Γκους Κατίφ, που είχε γίνει στόχος όλμων ένα 24ωρο νωρίτερα.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στη Βηθλεέμ, όταν κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περίμετρο της πόλης και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό, που προχώρησε στην κατεδάφιση σπιτιών με το πρόσχημα ότι σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Από τις συγκρούσεις, που προηγήθηκαν της μάχης, τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι. Σε κατεδαφιστικό έργο επιδόθηκαν, χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις τόσο στη Χεβρώνα όσο και στη Γάζα, γκρεμίζοντας συνολικά 10 σπίτια, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια ανοικοδόμησης από το Ισραήλ.

Associated Press

Από τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα
Σχολιάζοντας τις νυχτερινές επιδρομές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν υποστήριζε ότι «το Ισραήλ δεν έχει πια, εξαιτίας των Παλαιστινίων, καμία άλλη επιλογή από το να δρα αποφασιστικά και χωρίς διακοπή για να προστατεύσει τους πολίτες του». Ο Σαρόν επανέλαβε ότι η ευθύνη βαραίνει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δεν ελέγχει τη βία αλλά αντίθετα την υποκινεί, ενώ πολλά μέλη της συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές αποτελούσαν απάντηση για την επίθεση με όλμους στον εποικισμό Γκους Κατίφ, της Γάζας, όπου την Τρίτη τραυματίστηκε ένα νήπιο και η μητέρα του.

«Μείζονος σημασίας είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα οδηγήσει στη μείωση της βίας», τόνιζε από την πλευρά του, ο βουλευτής του αριστερού αντιπολιτευτικού ισραηλινού κόμματος Μέρετζ, Ναόμι Τσαζάν, ο οποίος, ως επικεφαλής μιας τριμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, χθες το πρωί. Η απάντηση στις δηλώσεις του Τσαζάν ήρθε άμεσα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, το οποίο με ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι «δεν τίθεται θέμα καμίας διαπραγμάτευσης όσο δεν τερματίζεται η βία».

Διπλωματική άκαρπη εγρήγορση

Ο πανηγυρικός τόνος που πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν στην συνάντηση του Σιμόν Πέρες με τους Ναμπίλ Σάαθ και Σάεμπ Ερακάτ, στο περιθώριο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να ...θολώσει τα νερά, αν και ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την ημέρα που ο Αριέλ Σαρόν ανέλαβε την πρωθυπουργία. Οι Σάαθ και Πέρες, αφού συναντήθηκαν πρώτα με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, στη συνέχεια συζήτησαν αρκετή ώρα, παρουσία και του Σάεμπ Ερακάτ. Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, ο Πέρες δήλωνε ότι «είναι σαφώς καλύτερο να συζητάμε από το να μαχόμαστε, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις» και εξέφρασε την ελπίδα «οι υπεύθυνοι στρατιωτικών θεμάτων των δύο πλευρών που πρόκειται να συναντηθούν άμεσα να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία».

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης έχει αρπάξει Παλαιστίνιο νεολαίο από το λαιμό
Σαφέστερος και πιο αποκαλυπτικός, όσον αφορά στην ουσία της πραγματοποιηθείσας συνάντησης, εμφανίστηκε ο Σάεμπ Ερακάτ. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής διευκρίνισε ότι «δε συμφωνήθηκε τίποτε γιατί οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες» και συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν κυρίως πολιτικά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των ήδη υπαρχουσών ενδιάμεσων συμφωνιών, όπως και το περιεχόμενο τυχόν νέων διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις Ερακάτ φαίνεται να είναι αυτές που πλησιάζουν περισσότερο την αλήθεια, καθώς, όπως ανακοίνωσε, σχεδόν ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, στην Ιερουσαλήμ, Ραανάν Γκισίν, «είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση ασφαλείας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας». Στη συνάντηση, που όπως ανακοίνωσε ο Γκισίν δε συμφωνήθηκε από τους Πέρες και Σάαθ στην Αθήνα αλλά είχε προταθεί και οργανωθεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της CIA. Υπό την έννοια αυτή ακούγεται πολύ λογική η έκφραση ικανοποίησης, του Γκισίν, για τις αποκλιμακωτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, ενώ τόσο ο Ερακάτ όσο και ο Πέρες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον μείζονα ρόλο των ΗΠΑ, κατά τις σύντομες δηλώσεις τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι φρόντισαν να επαναλάβουν την αναγκαιότητα ανάληψης ενεργότερου ρόλου εκ μέρους της ΕΕ.