ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013

Eurokinissi

Το θέμα της πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θέτει με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Η Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, αναφέρει:

«

Η κυβέρνηση στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού 2013 στο Κεφάλαιο 3, σχετικά με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: "Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου θα καλύψουν κυρίως δαπάνες για: Τις αποδοχές των εποχικών πυροσβεστών και των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης του Πυροσβεστικού Σώματος".

Το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος παρουσιάζει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Κυρίως λόγω της υλοποίησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συρρίκνωση και την ευελιξία των σχέσεων εργασίας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που "ρυθμίζει" το νέο Προεδρικό Διάταγμα 25/2013. Αυτές οι πολιτικές, σε συνδυασμό με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης συνέβαλαν στην εκτεταμένη αποχώρηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης.

Σήμερα, ένα τμήμα των εργαζομένων, που κάλυπταν προσωρινά τις αυξημένες απαιτήσεις λόγω θερινής περιόδου, περίπου 4.000, έχει προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου για πενταετή θητεία, ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, χωρίς πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, παραμένουν σε εργασιακή εποχική ομηρία τουλάχιστον άλλες δύο χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες. Από αυτούς περίπου 1.000 εποχικοί θεωρούνται επιλαχόντες του διαγωνισμού πρόσληψης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και άλλοι 1.000 που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πρόσληψης.

Αθροιστικά, η δύναμη αυτή, περίπου 6.000, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν κάλυπτε τις διαρκώς αυξανόμενες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ωστόσο, και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση θα κινηθεί στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η γη να εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα και οι αντιδασικοί νόμοι να στρώνουν το έδαφος για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.

Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να αλλάξει η αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και με διαφορετικά οργανωμένη δομή, που θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχτεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα μέσα από τον προϋπολογισμό.

Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει στον προσανατολισμό του την πρόληψη και την οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων σε συνδυασμό με τα εναέρια, τα οποία θα είναι αποκλειστικά κρατικά. Τη βελτίωση των υποδομών, καθώς και την οργάνωση της καταστολής.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς ύπαρξης προσωπικού τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετούς, εποχικοί) στο Πυροσβεστικό Σώμα;

- Θα προσλάβει η κυβέρνηση κατά τη θερινή περίοδο εποχικούς πυροσβέστες, για να μπορέσει έστω και προσωρινά να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό;

- Και εάν ναι, πότε και ποιος θα είναι ο αριθμός των υπαλλήλων;

- Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, επαρκώς εξοπλισμένος και στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (διαχείριση, πρόληψη, καταστολή κ.ά.);».