ΡΟΔΟΣ
Μαζικά διαδήλωσαν ενάντια στις συγχωνεύσεις

Συνεχίζονται οι δράσεις ενάντια στην κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία

Τετάρτη 24 Απρίλη 2013

Το μήνυμα ότι θα βάλουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης σχολείου, σύμπτυξης τμήματος και κατάργησης οργανικής θέσης έστειλαν χτες με μία μαζικότατη συγκέντρωση μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Ρόδο. Στην κινητοποίηση καλούσαν εκπρόσωποι γονέων από 27 σχολεία του νησιού που, μετά από γενική συνέλευσή τους, δήλωσαν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες συμπτύξεις και στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Οι σχετικοί πίνακες για την οργανικότητα των σχολείων, σημαίνει 200 λιγότερους εκπαιδευτικούς για το νησί.

Το κάλεσμα βρήκε απήχηση στο σύνολο σχεδόν των σχολείων του νησιού που χτες το πρωί κατέβηκαν στην πλατεία Κύπρου, κάποιοι και με λεωφορεία, για να διαδηλώσουν. Τον τόνο τον έδωσαν οι μαθητές με τα πανό και τα συνθήματά τους: «Δώστε λεφτά για την παιδεία», «Tα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις», απαιτώντας δασκάλους, δηλώνοντας ότι δεν είναι μαθητές β' κατηγορίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας οι οποίοι, σύμφωνα με τους γονείς, υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Από την πλευρά τους, οι γονείς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος και ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις τους.

Eurokinissi

Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο στη Ρόδο
Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση 130 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών διοργανώνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, πρωτοβάθμιας σωματεία και το Εργατικό Κέντρο.

Τα καυτά προβλήματα των σχολείων και τα νέα που δρομολογεί η προωθούμενη κατάργηση οργανικών θέσεων ήταν στο επίκεντρο της παράστασης διαμαρτυρίας που έκανε προχτές η Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΣ της Ενωσης, από τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή προέκυψε ότι στους σχεδιασμούς βρίσκονται συγχωνεύσεις και συμπτύξεις που, όπως σημειώθηκε, δε θα έχουν την έκταση που είχε το πρώτο μεγάλο κύμα και θα αφορούν κυρίως συστεγαζόμενα σχολεία. Ακολουθώντας τη γραμμή του υπουργείου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιεχόμενο του εγγράφου που ζητά εξηγήσεις για τις οργανικές θέσεις και δήλωσε προς τους γονείς ότι έχει λάβει από το υπουργείο την υπόσχεση πως θα καλυφθούν οι θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους οι γονείς, που και πέρσι άκουγαν για αντίστοιχες υποσχέσεις και βλέπουν Απρίλη μήνα τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, δήλωναν μετά τη συνάντηση ότι παρόλο που ο περιφερειακός διευθυντής προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες τους.