ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ - ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Αυξάνονται οι εργάτες - θύματα της καπιταλιστικής κερδοφορίας
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013

Ακόμα είναι άγνωστο πόσοι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του κτηρίου στο Μπαγκλαντές που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
ΝΤΑΚΑ.--

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια του οκταώροφου κτηρίου που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την Τετάρτη στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντάκα, του Μπαγκλαντές, παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 200 ανθρώπους, οι περισσότεροι εργάτες στα πέντε εργοστάσια φασονατζίδικα ρούχων για μεγάλα μονοπώλια της ένδυσης. Πάνω από 1.000 είναι και οι τραυματίες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ εκφράζονται φόβοι αύξησης του αριθμού των θυμάτων. Το κτήριο σύμφωνα και με επίσημη παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μουχιουντίν Χαν Αλαμγκίρ, είχε χτιστεί με παραβιάσεις σωρείας κανονισμών ασφαλείας, με την κατάληξή του να θεωρείται σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές υπόσχεται για ακόμα μία φορά ότι θα «αποδοθεί δικαιοσύνη» και «οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να καλμάρει τις αντιδράσεις, δεδομένου ότι τέτοιου είδους περιστατικά στη χώρα είναι ιδιαίτερα συχνά και οι αρχές ποτέ δεν παρεμβαίνουν.

Η κατάρρευση του κτηρίου, το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα για χάρη της κερδοφορίας, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων στις βιοτεχνίες του φασόν που κατήγγειλαν ότι για το συγκεκριμένο κτίσμα υπήρχαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για ρωγμές, που αγνοήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων οδηγώντας στο τραγικό αποτέλεσμα.

Πελάτες των εργοστασίων τα οποία στεγάζονταν στο μοιραίο κτήριο ήταν πολυεθνικές ρούχων με έδρα τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά και άλλες χώρες που επιλέγουν το Μπαγκλαντές για το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής, που βασίζεται στις εξευτελιστικές αμοιβές των εργαζομένων και την απουσία κανόνων ασφαλείας, στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους.