Ελεγχόμενη και χωρίς εφόδια η Αυτοδιοίκηση

Για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση μιλά στο «Ρ» ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος

Παρασκευή 6 Απρίλη 2001

Η μετατροπή των δήμων σε μηχανισμούς προώθησης και διάχυσης της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής δρομολογείται μέσα από το «νέο» Σύνταγμα που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτή - όπως σημειώνει μιλώντας στο «Ρ» ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος - το «νέο» Σύνταγμα κατοχυρώνει την απαλλαγή, προοδευτικά, του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), εξωθώντας την έτσι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων της, από τη μια πλευρά, και στην επαναφορολόγηση των δημοτών, από την άλλη. Για την κατοχύρωση αυτής της πολιτικής, μάλιστα, το σχέδιο αναθεώρησης επιβάλλει τον έλεγχο των πράξεων των δήμων από τον διορισμένο γενικό γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος «αναλαμβάνει ρόλο επικυρίαρχου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Πατσιλινάκος.

Σχολιάζοντας το σχέδιο αναθεώρησης για τα άρθρα 101 και 102, που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, καθώς και τη στάση του ανώτατου οργάνου του θεσμού, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ο δήμαρχος Περάματος σημειώνει: «Υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ - που αντανακλά και τις προτάσεις των κομμάτων που στηρίζουν - σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που πάλευε χρόνια η ΤΑ, δηλαδή την κατοχύρωση της οικονομικής αυτοδυναμίας των δήμων με κρατικούς πόρους. Η απόφαση αυτή, που συμπλέει με την αναθεωρητέα πρόταση, προβλέπει την εξασφάλιση των μέσων (νομοθετικών, κανονιστικών και δημοσιονομικών), και όχι των πόρων, για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο η ΚΕΔΚΕ να προτείνει άλλους τρόπους και κυρίως την επαναφορολόγηση των δημοτών, για την εξασφάλιση των πόρων που έπρεπε να δίνονται στην ΤΑ».

Το τι σημαίνει αυτή η επιλογή για την παραπέρα λειτουργία της ΤΑ, μας το διευκρινίζει ο Γ. Πατσιλινάκος: «Στόχος είναι η ΤΑ να εξωθηθεί ώστε να ιδιωτικοποιήσει κομμάτια της και να επαναφορολογήσει τον δημότη για έργα και υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει, ως φορολογούμενος πολίτης». Ο ίδιος συμπληρώνει πως προτείνεται η αλλαγή διάταξης του υπάρχοντος Συντάγματος, η οποία προέβλεπε πως απαγορεύεται η μεταβίβαση κρατικής αρμοδιότητας στους δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Οι πόροι θα υποκατασταθούν με τα μέσα για την εξασφάλισή τους. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Σε λίγο θα ψηφίσουν νόμο που να επιβάλλει να φορολογήσουμε το δημότη επειδή περπάτησε σε αυτό το δρόμο», υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος. Ακολούθως στηλιτεύει τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ στην πρόταση να μεταφέρονται στους δήμους αρμοδιότητες αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία, διασπώντας έτσι τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα αυτών των λειτουργιών.

Ελεγχος σκοπιμότητας

Την ίδια ώρα, με το σχέδιο αναθεώρησης κατοχυρώνεται ο έλεγχος σκοπιμότητας των πράξεων των δήμων, αφού «αυτός δεν ανατίθεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπως ζητάει χρόνια η ΤΑ, αλλά στον γγ Περιφέρειας, που τον διορίζει η κυβέρνηση, ή σε άλλα όργανα», τονίζει ο Γ. Πατσιλινάκος. «Τον έλεγχο της ΤΑ από διάφορα όργανα και όχι από τη Δικαιοσύνη αποδέχεται και η ΚΕΔΚΕ. Αποδέχεται δηλαδή τον γγ Περιφέρειας, ο οποίος σε θέση απόλυτου κριτή αποφασίζει για την ΤΑ. Αυτό συμβαίνει με τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, τους οποίους αναλαμβάνει ο γγ Περιφέρειας να δώσει στους δήμους με το ζόρι», σημειώνει ο δήμαρχος Περάματος.

Στο σημείο αυτό ο Γ. Πατσιλινάκος καταγγέλλει πως προσπεράστηκε το αίτημα για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της ΤΑ, «από ανθρώπους που υποτίθεται ότι κόπτονται γι' αυτήν». Καταγγέλλει, επίσης, τη δήθεν αποκεντρωτική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας το παράδειγμα των νομαρχιών, οι οποίες έχουν καταντήσει «τραπέζια διαλογισμού, χωρίς ουσία» και του «Καποδίστρια», ο οποίος «ξερίζωσε τα χωριά από μερικούς ενεργούς δημότες και έφτιαξε τεράστιους δήμους χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους, προσωπικό και χρήματα». «Η κυβέρνηση είναι υπέρ των θεσμών, αρκεί να έχει το 100% του ελέγχου», σημειώνει ο Γ. Πατσιλινάκος. Αναφερόμενος δε στο γεγονός ότι το σχέδιο αναθεώρησης κάνει λόγο μόνο για δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, χωρίς να προσδιορίζει ποιος είναι ο δεύτερος (δεν κατοχυρώνεται δηλαδή η ύπαρξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης), ο δήμαρχος τονίζει: «Ουσιαστικά οι νομαρχίες είναι καταργημένες. Μόλις η κυβέρνηση έχασε κάποιες νομαρχίες, τους αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες και προσωπικό, ενώ τα χρήματα που παίρνουν δε φτάνουν για να καλύψουν τα προνοιακά επιδόματα που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε».

Καταλήγοντας ο Γ. Πατσιλινάκος δηλώνει πως «δεν αιφνιδιαστήκαμε. Η συνταγματική αναθεώρηση απλώς δείχνει το ρόλο που προδιαγράφουν για την ΤΑ, μέσα στη λαίλαπα κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και ξεπουλήματος του δημοσίου τομέα. Ομως, η ΤΑ οφείλει να μη συμπαραταχτεί με αυτή την πολιτική, να μη μετατραπεί στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Αλλά, αντίθετα, να αγωνιστεί με τους δημότες για μια άλλη πολιτική, να αποτελέσει το αποκούμπι αντίστασης».


Χρ. Δ.