Εμπαιγμός με τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από λίγες μέρες είχε προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε κάποιο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλά». Αναφερόταν στην αναμενόμενη αύξηση, κατά 8% από 1η Μαΐου, συνέχεια της αντίστοιχης 12% που επιβλήθηκε το Γενάρη, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής και ψευδεπίγραφης επιχείρησης σύνδεσης του κόστους παραγωγής με τα τιμολόγια. Μια αυθαίρετη διαδικασία που «πατάει» σε νόμους που αυξάνουν τεχνητά το κόστος αυξάνοντας τα κέρδη της αλυσίδας στην παραγωγή και διάθεση, υπέρ των κάθε λογής «επιχειρηματιών».

Η δήλωση προκάλεσε, επειδή πολλές οικογένειες ανέργων και εργαζομένων ήδη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, οπότε και η «μάλλον χαμηλή» αύξηση αποτελεί πλήγμα πρώτου μεγέθους γι' αυτές.

Προκάλεσε όμως και επειδή είχε ήδη γίνει γνωστό -μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ότι η προσπάθεια της Κομισιόν για τεχνητή αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων δε θα υλοποιούνταν.

Η ΔΕΗ είχε υπολογίσει τιμή ανά τόνο στα 7 ευρώ για το 2013 και οι τιμές κινούνται στα 3 ευρώ και θα συνεχίσουν έτσι όπως φαίνεται. Αλλά παρότι το κόστος της ΔΕΗ φαίνεται να μειώνεται σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνηση δε μειώνει τα τιμολόγια που έχουν προκύψει με τους μεγαλύτερους υπολογισμούς κόστους.

Αντίθετα, κοροϊδεύει τον κόσμο ανακοινώνοντας ότι τελικά δε θα γίνει αύξηση των τιμολογίων επειδή ο υφυπουργός αποφάσισε ότι «το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2013».

Αυτό που δε λέει είναι ότι από την 1η Ιούλη θα είναι απελευθερωμένη η αγορά και τότε οι τιμές θα ανεβαίνουν με ασανσέρ...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο τα χειρότερα μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την πολιτική και αυτά θα έρθουν όσο συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίησή της. Εμπρός λοιπόν για πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική, ενάντια στα μονοπώλια.