ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις

Στρατός και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σε σκληρές μάχες στην επαρχία Χομς

Τρίτη 21 Μάη 2013

Από τις συγκρούσεις στο Κουσάιρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Εντείνονται οι διπλωματικοί ρυθμοί με σειρά συναντήσεων να έχει προγραμματιστεί γι' αυτήν τη βδομάδα με αντικείμενο το τι μέλλει γενέσθαι με τη Διεθνή Διάσκεψη με στόχο την προώθηση πολιτικής μεταβατικής λύσης, στην πραγματοποίηση της οποίας συμφώνησαν πριν από περίπου δύο βδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας. Εκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν διατυπώσει σειρά απόψεων που τις φέρνουν σε αντίθεση καθώς κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα και σε αυτό το τεντωμένο σχοινί γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί και η Διάσκεψη.

Για το θέμα θα συζητήσει στο Ομάν, όπου έφτασε χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συμμετάσχει σε άλλη μια σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», αύριο, Τετάρτη, πριν πάει στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες χωρών που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Τουρκία, ΗΑΕ, Ιορδανία, Κατάρ, Αίγυπτος, Σ. Αραβία) αλλά για πρώτη φορά δεν κλήθηκε η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία». Διπλωματικές διαρροές ήθελαν την απόφαση αυτή να οφείλεται στην προσπάθεια των υπόλοιπων συμμετεχόντων να καταλήξουν σε μια κοινή θέση ως προς τη Διεθνή Διάσκεψη καθώς και μεταξύ τους υπάρχουν διαφωνίες: Π.χ., η Γαλλία έχει ανοιχτά διαφωνήσει με το να προσκληθεί το Ιράν, κάτι που δε συμμερίζονται όλοι οι υπόλοιποι.

Η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», από την άλλη, θα συνεδριάσει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει στο κατά πόσο δέχεται ή όχι να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη και στο ποια θέση θα τηρήσει εφόσον συμμετάσχει. Αλλες ενώσεις αντικαθεστωτικών - κυρίως κοσμικών κομμάτων - έχουν δηλώσει ετοιμότητα για να συμμετάσχουν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη αλλά χωρίς να θέτουν όρους περί Ασαντ. Την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία θέτουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία αλλά όχι απαραίτητα ως προϋπόθεση έναρξης του πολιτικού διαλόγου. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές είναι πάντα ανοιχτές», ενώ μετά από τις διαρροές, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασε ανοιχτά την αμερικανική δυσφορία για τη χορήγηση υπερσύγχρονων πυραύλων κατά πλοίων από τη Ρωσία στη Δαμασκό, ενώ φαίνεται να επικρατεί προβληματισμός και για τη συγκέντρωση ρωσικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο Ασαντ, πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Κλαρίν» και μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο, έθεσε υπό σοβαρή αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορεί μια διάσκεψη «να δώσει πολιτική λύση» στο ζήτημα της Συρίας, που είναι ένα θέμα «τρομοκρατίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής». Ο Ασαντ υποστήριξε ότι οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις είναι δεκάδες, η καθεμία έχει άλλον ηγέτη, άλλα κίνητρα και άλλο στόχο, παρότι οι περισσότερες στηρίζονται σε ξένες δυνάμεις, και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να γίνει διάλογος με τέτοιο κατακερματισμό, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τρομοκράτες. Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει από την εξουσία μετά από εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, και ότι δεν θα εγκαταλείψει «το καράβι στη φουρτούνα».

Σκληρές μάχες

Σφοδρότατες μάχες σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη, στρατηγικής σημασίας γιατί συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια, πόλη Κουσάιρ, καθώς ο συριακός στρατός, όπως μετέδωσε το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ», προχωρά σταδιακά στην ανακατάληψή της από τους αντικαθεστωτικούς. Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα εκατέρωθεν, χωρίς να μπορεί τίποτε να διασταυρωθεί. Λιβανικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν τη διεξαγωγή πολλών κηδειών, χτες, στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου εκτιμώντας ότι ίσως πρόκειται για μαχητές της σιιτικής «Χεζμπολάχ», η οποία έχει επιβεβαιώσει ότι άνδρες της μάχονται στο Κουσάιρ καθώς εκεί κατοικούν και αρκετοί Λιβανέζοι.

Η ένταση, όμως, επανήλθε και στο βορρά του Λιβάνου, στην Τρίπολη, όπου υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών συγκρούονται από την Κυριακή, με το λιβανικό στρατό να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν - ο ένας στρατιώτης - και 20 τραυματίστηκαν.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη φαίνεται ότι βρίσκεται και ο ισραηλινός κατοχικός στρατός στα υψώματα του Γκολάν, που ανακοίνωσε χτες ότι περίπολός του δέχτηκε πυρά, στα οποία δεν απάντησε. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, είχε επαναλάβει ότι το Ισραήλ «ετοιμάζεται για κάθε σενάριο» και «θα κάνει τα πάντα για να μη φτάσουν όπλα στη "Χεζμπολάχ"» αποφεύγοντας και πάλι ν' αναλάβει ανοιχτά την ευθύνη για τις τρεις αεροπορικές επιδρομές με στόχους εξοπλισμό εντός συριακού εδάφους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.