ΑΓΟΡΑ
Στο... ύψος τους οι τιμές
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001

Χωρίς να πραγματοποιούνται ιδιαίτερα αυξημένες αγορές πέρασε η χτεσινή, Μ. Τρίτη, για τα κρεοπωλεία, ωστόσο αρκετοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να κάνουν τις παραγγελίες τους για τον οβελία της Κυριακής. Πάντως, οι τιμές, που ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί σε «πασχαλινά» επίπεδα, κινούνταν χτες στις 2.500 - 3.000 δρχ. το κιλό στα ντόπια αμνοερίφια γάλακτος, ενώ στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων της Βαρβακείου έχουν τοποθετηθεί ήδη και αρνιά εισαγωγής που πωλούνται μέχρι τις 2.500 δρχ. το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις τιμές που επικρατούν στην αγορά και διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι «δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος» για επιβολή αυξήσεων, οι τιμές στα αμνοερίφια φέτος παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με εκείνες που επικρατούσαν τις αντίστοιχες περσινές πρώτες μέρες της Μ. Βδομάδας μέχρι και 15%.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η τιμή της ντομάτας αυτές τις μέρες, διατηρώντας την... παράδοση των τελευταίων ετών. Ετσι, χτες πωλούνταν προς 350 - 675 δρχ. το κιλό. Από τα άλλα κηπευτικά, το μαρούλι πωλούνταν προς 150 - 180 δρχ. το ένα, τα φρέσκα κρεμμύδια στις 300 - 400 δρχ. το κιλό, τα ξερά στις 167 - 220 δρχ., οι πατάτες στις 160 - 220 δρχ. το κιλό και τα λεμόνια στις 100 - 200 δρχ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα φρούτα χτες στις λαϊκές τα μήλα πωλούνταν προς 200 - 400 δρχ. το κιλό ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια στις 100 - 200 δρχ. και τα αχλάδια στις 250 - 450 δρχ. το κιλό.

Την προσοχή των καταναλωτών όταν αγοράζουν και καταναλώνουν τα παραδοσιακά είδη των ημερών εφιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το κρέας πρέπει να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή, η μυρωδιά ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος και να μην έχει οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση. Προσοχή χρειάζεται στις συκωταριές από τις οποίες είναι υποχρεωτικό να έχει αφαιρεθεί η σπλήνα. Τέλος, τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος και να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.