ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρους
Κυριακή 26 Μάη 2013

Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ είναι όπλο για ολόπλευρη ενίσχυση των συνδικάτων
Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ καταγράφεται μέσα από τις αρχαιρεσίες των συνδικάτων σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων. Επιπλέον, βεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος και οι κομμουνιστές, που πρωτοπορούν για την ενίσχυσή του, όχι μόνο δεν είναι «απομονωμένες» και «περιχαρακωμένες» (όπως κατά καιρούς ... «ανακαλύπτουν» τα αστικά ΜΜΕ και όλοι όσοι ανησυχούν μήπως χαλάσει η σούπα της «κοινωνικής συναίνεσης»), αλλά ενισχύουν τους δεσμούς τους με την εργατική τάξη. Η γραμμή πάλης και οι θέσεις του ΠΑΜΕ συναντούν το ενδιαφέρον και τη στήριξη όλο και περισσότερων εργαζομένων, αναδεικνύοντας ότι η υπεράσπιση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων περνά μέσα από σύγκρουση και όχι συνδιαλλαγή με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αξίζει, ενδεικτικά, να αναφερθούν τέτοιες εκλογικές μάχες - μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα - που επιβεβαιώνουν την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων:

Για αντιπροσώπους στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (όσους και στο προηγούμενο συνέδριο), η «Αγωνιστική Αντιμνημονιακή Συνεργασία» 4 αντιπροσώπους (από 10), η «Συσπείρωση Εργαζομένων» (ΣΥΡΙΖΑ) 2 (το ίδιο), η «Συμφωνία Αγωνιστών Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας» 3 αντιπροσώπους (3 είχε η ΔΑΚΕ μόνη της στο προηγούμενο συνέδριο).

Αποτέλεσμα σκληρής αναμέτρησης με τα προβλήματα

Τα θετικά αυτά βήματα δεν προέκυψαν από μόνα τους, αλλά κάτω από την επίμονη και σκληρή αναμέτρηση με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προβάλλει η εργοδοσία και οι υπηρέτες της για να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης και της λυσσαλέας επίθεσης που δέχονται. Για να μην αποκαλυφθούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής στο κίνημα που βάζουν πλάτη στην αφαίρεση δικαιωμάτων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «σωτηρίας» των επιχειρήσεων.

«Καρπούς» από μια τέτοια, οργανωμένη, σταθερή και επίπονη δουλειά που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ήταν αυτοί που «θέρισαν» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 36 ψήφους (από 25 το 2010) και κατέλαβε 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου (από 2) σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 33,8%. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 167 ψήφους και 15 έδρες (από 160 ψήφους και 16 έδρες), η ΔΑΚΕ πήρε 13 ψήφους και 1 έδρα (από 17 ψήφους και 1 έδρα), η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 9 ψήφους (από 6) και καμία έδρα. Οσον αφορά τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ πήρε 20 ψήφους και εξέλεξε 1 (από 19 και 1 αντίστοιχα το 2010). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 108 ψήφους και 6 αντιπροσώπους (από 125 και 7) ενώ ΔΑΚΕ και ΑΠ πήραν 11 και 2 ψήφους αντίστοιχα και δεν εξέλεξαν αντιπροσώπους.

Το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άνοιξαν πιο συστηματικά τη δουλειά - παρά τις δυσκολίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, τα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός - σε χώρους όπως τον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία όπου, όπως σημειώνουν συνδικαλιστές, στην περίοδο της τουριστικής αιχμής απασχολούνται στην περιοχή 20.000 εργαζόμενοι. «Κάναμε τη θεωρία, πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Με σταθερή παρέμβαση και παρουσία στα μεγάλα ξενοδοχεία με σύγκρουση και ρήξη με την εργοδοσία για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, με ανοιχτή σύγκρουση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Για παράδειγμα, η «εγκληματική» συμφωνία της πλειοψηφίας του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) με την εργοδοσία που αφορά την κλαδική ΣΣΕ με μείωση μισθών 15% το περασμένο καλοκαίρι, έγινε ζήτημα αιχμής στα ξενοδοχεία. Δόθηκε η μάχη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ ενάντια στην «προδοσία» της ΠΑΣΚΕ και συσπειρώθηκαν εργαζόμενοι. Ετσι, στις αρχαιρεσίες στο σωματείο που έγιναν τον Οκτώβρη του 2012 οι ταξικές δυνάμεις πήραν 360 ψήφους (από 120 στις προηγούμενες) και εξέλεξαν 7 (από 2) αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα, σε αρκετά ξενοδοχεία έχουν συγκροτηθεί «πυρήνες» πρωτοπόρων εργαζομένων που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική εκμετάλλευση και επιθετικότητα.

Στο Σωματείο των Μαγείρων τον περασμένο Νοέμβρη για πρώτη φορά οι ταξικές δυνάμεις συγκρότησαν ψηφοδέλτιο και πήραν 50 ψήφους εκλέγοντας 2 μέλη στη διοίκηση του σωματείου και 1 αντιπρόσωπο στο ΕΚΗ. Αυτό οφείλεται σε πρωτοπόρους - ελάχιστους αρχικά - εργαζόμενους που άνοιξαν τη δουλειά με επιμονή και συσπείρωσαν μάγειρες.

Ανάλογη δουλειά γίνεται και στο χώρο των Κατασκευών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπε ο συνδικαλιστής, ότι από 7 αντιπροσώπους που είχαν εκλέξει οι ταξικές δυνάμεις, το 2007, αυξήθηκαν σε 10 στις επόμενες (ενώ μπροστά υπάρχει νέα εκλογική αναμέτρηση). Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν παρά τις εκβιαστικές πιέσεις που δέχτηκαν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων για να αποχωρήσουν, ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή!

Οι δυο μεγάλες απεργιακές μάχες που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο πλευρό των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αριάδνη» (72 μέρες για δεδουλευμένα και ενάντια στην εκ περιτροπής απασχόληση) και στην «Ανακύκλωση» (118 μέρες ενάντια στη μείωση μισθών), συνέβαλαν καθοριστικά στη συσπείρωση και οργάνωση στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύσσωμοι οι εργαζόμενοι των δύο επιχειρήσεων γράφτηκαν στο κλαδικό τους σωματείο. Σταθερά οι ταξικές δυνάμεις άπλωσαν τη δουλειά και σε άλλους χώρους (μεγάλα εμπορικά και σούπερ μάρκετ) και μέσα σε ένα χρόνο μετρούν 400 νέες εγγραφές εργαζομένων στο σωματείο. Ετσι τον περασμένο Δεκέμβρη στις εκλογές της Ενωσης ψήφισαν 490 εργαζόμενοι (από 230 στις προηγούμενες) και εκλέχτηκαν 9 αντιπρόσωποι (από 5) στο συνέδριο του ΕΚΗ.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ