ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ - ΒΟΛΟ
Μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη

Τρίτη 28 Μάη 2013

MotionTeam

Από την πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη
Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η μαζική αντιπολεμική διαδήλωση καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ. Η πορεία ξεκίνησε στις 10 το πρωί, από το Στρατόπεδο «Κόδρα» της Καλαμαριάς, με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Ενα τμήμα του Στρατοπέδου «Κόδρα» έχει παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ από το 1991 και για καιρό αποτελούσε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Καραθάνος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΜΑΣ. Μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, όπου η πορεία έφτασε λίγο πριν τις 12 μ., μίλησε ο Θόδωρος Κυριακίδης, ενώ μαθητές από σχολεία της Τούμπας τραγούδησαν ένα τραγούδι που γράφτηκε για την πορεία Ειρήνης, πάνω στη γνωστή μελωδία του «Δρόμου» του Μάνου Λοΐζου.

Στη 1 το μεσημέρι, η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο σημείο όπου πριν από 50 χρόνια, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από το παρακράτος της εποχής. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.

Οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη συνεχίζονται αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», με καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.

Στην Κερασίτσα και αλλού

Στη διαδρομή Κερασίτσα - Τρίπολη
Τον Γρηγόρη Λαμπράκη, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του, τίμησαν την Κυριακή, στη γενέτειρά του Κερασίτσα, κατά τη διάρκεια της 30ής Παμπελοποννησιακής Πορείας Ειρήνης, ειρηνοδρόμοι από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και την Αθήνα. Στην εκδήλωση, μίλησε ο Χρήστος Μαλλίρης, συμπατριώτης του Λαμπράκη και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο άγαλμά του.

Αμέσως μετά, με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, ξεκίνησε η πορεία για την Τρίπολη. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους ειρηνοδρόμους. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Λαμπράκης, γιος του Γρηγόρη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων και συναυλία με νέους τραγουδιστές από την περιοχή.

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας πραγματοποιήθηκε η Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, το απόγευμα του Σαββάτου, από τις Αηδονοφωλιές, μέχρι την παραλία του Βόλου (Ηρώο). Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Στην Πάτρα, το παράρτημα Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε δρόμο Ειρήνης, με συμμετοχή μαραθωνοδρόμων, δρομέων υγείας και πλήθος κόσμου, από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο μέχρι την πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, με απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση του χρονικού της δολοφονίας Λαμπράκη.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάκης Πετρόπουλος, αγωνιστής στο κίνημα Ειρήνης και αθλητής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Διονύσης Πλέσσας, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Αχαΐας. Ακολούθησε λαμπαδηφορία στο κέντρο της πόλης. Πορεία Ειρήνης έγινε την Κυριακή και στην Κοζάνη.



ΣΤΟ ΒΟΛΟ