Καλό... φεστιβαλικό, θεατρικό καλοκαίρι
Κυριακή 2 Ιούνη 2013

«Γκόλφω»
Οι καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, είναι: ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστεί στις 2 και 3 Αυγούστου, στην Επίδαυρο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας και που πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου. Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου. Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Sinequanon. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος. Χορός: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Μπούρας κ.ά.

Δεύτερη παραγωγή οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στις 9 και 10 Αυγούστου. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη «Αλκηστη» και σκηνοθετεί έναν 26μελή θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο - η πρώτη ήταν το 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του. Σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θάνος Τοκάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, κ.ά.

Copyright � 2013 Vassilis Makr

«Κύκλωψ»
Τρίτη παρουσία του Εθνικού Θεάτρου, στην Επίδαυρο, στις 17 Αυγούστου, με την «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος. Σκηνικά - Κοστούμια Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική Αγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Επεξεργασία κειμένου Γιούλα Μπούνταλη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, κ.ά.

«Ειρήνη» από ΚΘΒΕ - «Σαμία» από Κύπρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αντιπολεμική oυτοπία του Αριστοφάνη «Eιρήνη», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Τρυγαίος) και ο Φάνης Μουρατίδης (Ερμής) μαζί με πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Την Παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (5 - 6 Ιούλη), για να ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλα τα φεστιβάλ. Θα παρουσιαστεί επίσης στο Θέατρο Δάσους (10 - 11 Ιούλη), καθώς και στην Επίδαυρου στις 26 - 27 Ιούλη. Σκηνικά - κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Χορογραφία: Κική Μπάκα. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, κ.ά.

«Ειρήνη»
Με την αναβίωση της κωμωδίας του Μενάνδρου «Σαμία», ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) επανέρχεται στην Επίδαυρο (19 και 20 Ιούλη), μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Μια παράσταση «πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα» όπου πρωταγωνιστούν και πάλι οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Δημητρίου, Σπύρος Σταυρινίδης και Σταύρος Λούρας, ενώ τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η Στέλα Φυρογένη. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει στο ρόλο του Μοσχίονα, που είχε υποδυθεί το 1993 στο ξεκίνημά της καριέρας του, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

«Μήδεια» με... άντρες

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Ιούλη, ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών Επιδαυρίων. Η τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ., πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, με τον Ιάσονα να αποφασίζει να την εγκαταλείψει και την παρατημένη Μήδεια να τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους. Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος σκηνοθετεί για δεύτερη φορά το έργο, 12 χρόνια μετά την παρουσίασή του από το «Αμφι-Θέατρο» στην Επίδαυρο το 2001, με την Λήδα Τασοπούλου στον ομώνυμο ρόλο. Τώρα, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος επανέρχεται στο κείμενο του Ευριπίδη κάτω από μια ιδιαίτερη συνθήκη: Η παράσταση ανεβαίνει με αποκλειστικά ανδρική διανομή και Μήδεια τον Γιώργο Κιμούλη. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Αναστασόπουλος. Παίζουν επίσης: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, κ.ά.

«Κοινός λόγος»
Ο Διονύσης Σαββόπουλος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, πάνω σε δική του καινούργια μετάφραση. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο (12 - 13 Ιούλη). Ο Αριστοφάνης σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και τη διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει. Παίζουν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου. Σκηνικά - Kοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Ηθοποιοί, Μουσικοί, Τραγουδιστές, Χορευτές: Στάθης Αννινος, Θανάσης Βλαβιανός, Πέτρος Γεωργοπάλης, Πάρις Θωμόπουλος, Ορέστης Καρύδας, Ευριπίδης Λασκαρίδης, κ.ά.

ΔΗΠΕΘΕ και συνεργασίες

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει τον «Αγαμέμνονα» - το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια», την μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών. Στη συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου, αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων Θεών του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την Υβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θεοδώρα Τζήμου, Βασίλης Μπισμπίκης, Θέμης Πάνου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, κ.ά. Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική σύνθεση και διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη, χορογραφία Ερμής Μαλκότσης, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ.

«Αγαμέμνων»
Την «Ελένη» του Ευριπίδη θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. H παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Ιούλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ η πρεμιέρα στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας θα γίνει στις 5 Ιούλη. Παίζουν: Πέμυ Ζούνη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αντώνης Καρυστινός, Νίκος Αρβανίτης, Γιάννης Κωτσαρίνης, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργος Τσαπόγας, Κατερίνα Φωτιάδη, Μαρία Τζάνη, κ.ά. Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ, χορογραφίες Αγγελική Στελλάτου, σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σαριδάκης.

Στις 20 Ιούλη θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Τρωάδες», στο Κάστρο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στις 23 και 24 Αυγούστου. Επί σκηνής, θα βρεθούν τριάντα δύο μουσικοί και δεκατέσσερις ηθοποιοί, που αξιοποιώντας τη μουσικότητα του λόγου και τη δομή της τραγωδίας, θα παρουσιάσουν μια σύγχρονη ανάγνωση του έργου. Τη μετάφραση υπογράφει η Ελσα Ανδριανού και τη σκηνοθεσία και μουσική ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Θοδωρής Αμπαζής. Παίζουν: Αννα Κοκκίνου, Κόρα Καρβούνη, Κατερίνα Διδασκάλου, Δανάη Σαριδάκη, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, κ.ά. Χορός: Κέλυ Γιακουμάκη, Αναστασία Κατσανεβάκη, Κατερίνα Λάττα, κ.ά. Συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας «Θανάσης Τσιπινάκης».

Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο

Τo Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει στις 19 και 20 Ιούνη στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260), και στη συνέχεια σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα της Ελλάδας, τον «Κοινό Λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Πρόκειται για ένα θεατρικό οδοιπορικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τον Εμφύλιο, βασισμένο σε αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών, καταγραμμένες από την Ελλη Παπαδημητρίου. Σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης. Επιλογή - διδασκαλία τραγουδιών: Κώστας Βόμβολος. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Στις 27 - 28 Ιούνη, 21.00 Πειραιώς 260, Κτίριο Δ, ο Δήμος Aβδελιώδης σκηνοθετεί τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του εθνικού μας ποιητή, ζωντανεύοντας με την Ολια Λαζαρίδου τους πολύτιμους στίχους του που ανιχνεύουν το σκοτάδι.

Στις 22 - 23 Ιούνη, 23.00 Πειραιώς 260, Κτίριο Ε ο Θίασος Κανιγκούντα παρουσιάζει την παράσταση «Αλεξάντερπλατς». Διασκευή - σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη. Μουσική - τραγούδια Νίκος Ντούνας. Φωτισμοί Μαρία Γοζαδίνου. Σκηνικά - κοστούμια Γεωργία Μπούρδα. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Μετά την ομώνυμη παράσταση στο Ιδρυμα Κατακουζηνού, ο θίασος επιχειρεί μια ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος του Αλφρεντ Ντέμπλιν «Βερολίνο Αλεξάντερπλατς».

Στις 29 Ιούνη, 00:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Η: Σαμουέλ Μπέκετ, «Μερσιέ και Καμιέ». Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας. Μετάφραση Αρης Μπερλής. Παίζουν: Αρης Σερβετάλης, Κώστας Φιλίππογλου. Οι δύο ήρωες του Μπέκετ προσπαθούν να δουν το αόρατο, να ακούσουν το ανήκουστο. Να μιλήσουν για να σιωπήσουν και το αντίστροφο. Ο Γιάννης Κακλέας στη νέα του παράσταση, διάρκειας 24 ωρών, συνθέτει μια μεταθεατρική εμπειρία - αγρύπνια.

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή παρουσιάζεται (19-30 Ιούνη - εκτός Δε. - Τρ. και 3 - 7 Ιούλη, 22:00), στο Μουσείο Μπενάκη. Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη. Μουσική Monika. Φωτισμοί Scott Bolman. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Σκηνικός χώρος Ιωάννα Τσάμη - Νατάσα Τριανταφύλλη. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Ορφέας Αυγουστίδης, Λυδία Φωτοπούλου.

«Η εμπειρία της παράστασης Κήπος Στάχτες», στις 23 - 28 και 30 Ιούνη, 1-5 και 7-12 Ιούλη, 20:00 Κολωνός (Θυάμιδος 7, Κολωνός, στάση Μετρό Σταθμός Λαρίσης). Μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, Μαρία Κεσίνη. Σύλληψη - σκηνοθεσία - μουσική Ηλίας Κουνέλας. Κινησιολογική επιμέλεια Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης. Σκηνικά - κοστούμια Κατερίνα - Χριστίνα Μανωλάκου. Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Ζωή Τούντα, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Ηλίας Κουνέλας.

Στις 30 Ιούνη & 1-3 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Ε: «Ερωτας και ραδιουργία» Φρίντριχ Σίλλερ. Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης - Νίκος Χατζόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.

Ευριπίδη, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», 5 - 6 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Η. Μετάφραση Απόστολος Μελαχρινός. Σκηνοθεσία Μαρία Πρωτόπαππα. Συνεργάτης σκηνοθέτης - μουσική επιμέλεια Ακης Γουρζουλίδης. Σκηνικός χώρος - φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Διανομή: Μανώλης Μαυροματάκης, Θανάσης Δήμου, Αγορίτσα Οικονόμου, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννος Περλέγκας.

Στις 7 και 8 Ιούλη, 21:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μικρή Σκηνή παρουσιάζεται «Η Φωνή» του Γιώργου Βέλτσου, μονόπρακτο για τρία πρόσωπα, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

Φραντς Κάφκα, «Το κτίσμα», 11 - 12 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Ε. Μετάφραση - Σκηνοθεσία Βίκυ Γεωργιάδου. Δραματουργική επεξεργασία Βίκυ Γεωργιάδου, Μαρία Καλλιμάνη. Σκηνικά - Κοστούμια Heike Schuppelius. Σχεδιασμός φωτισμών Μελίνα Μάσχα. Μουσική - Ηχητικός σχεδιασμός Κώστας Ανδρέου. Ερμηνεύει η Μαρία Καλλιμάνη. Το κτίσμα, διήγημα που έγραψε ο Κάφκα στο τέλος της ζωής του, είναι χυμένο στο ίδιο αλληγορικό καλούπι: ένα μυστηριώδες πλάσμα, ανάμεσα σε ζώο και άνθρωπο, ζει απομονωμένο σε ένα τέλεια κατασκευασμένο υπόγειο κτίσμα που έφτιαξε μόνο του, προκειμένου να προστατευτεί από τον πραγματικό κόσμο.

Το θέατρο «Σημείο» παρουσιάζει ξανά το «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» (12 - 14 Ιούλη), στο Μουσείο Μπενάκη. Σύλληψη - Σκηνοθεσία Νίκος Διαμαντής. Εικαστική επιμέλεια Αρτεμις Μουρατίδου, Κατερίνα Παπαγεωργίου. Ερμηνεύουν: Ελενα Αρβανίτη, Πέτρος Βερβερής, Αντώνης Γαλέος, Ιωάννα Μακρή, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, κ.ά.

«Λάθος κίνηση» Στέφαν Τσβάιχ, 16 - 17 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Ε. Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου. Σκηνοθεσία Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Δραματουργική επεξεργασία Θοδωρής Τσαπακίδης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Ερμηνεύει ο Γιάννης Νταλιάνης. Στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ένα πλοίο ταξιδεύει προς την Αργεντινή. Εκεί συμβαίνει μια παράξενη σκακιστική συνάντηση ανάμεσα σε έναν Παγκόσμιο Πρωταθλητή και σε έναν άγνωστο που έχει μόλις γλιτώσει από μια ιδιότυπη ναζιστική φυλακή.

Δημήτρη Δημητριάδη, Insenso / Οπερα, 12 - 15 Ιούλη, 19:30 Πειραιώς 260, Κτίριο Δ. Σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινός. Μουσική σύνθεση Δημήτρης Καμαρωτός. Ενδυματολόγος - σκηνογράφος Ντόρα Λελούδα. Φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος. Μια «όπερα χωρίς μουσική», εμπνευσμένη από το Senso του Λουκίνο Βισκόντι. Την άρια-ποταμό πάνω στην ασίγαστη μνήμη ενός ερωτικού πάθους που οδήγησε στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία -της πατρίδας, της κοινωνικής τάξης, του εραστή- ερμηνεύει μια «χορωδία» από γυναίκες ηθοποιούς (ανάμεσά τους μια Ιταλίδα), η Sandra Garuglieri. Παίζουν επίσης: Νάντια Μουρούζη, Μαρία Ναυπλιώτου, Θεοδώρα Τζήμου, Τζένη Δριβάλα, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, κ.ά. Πιάνο Ειρήνη Τηνιακού.

Στις 31 Αυγούστου, 21:00, στην Επίδαυρο, με στόχο πάντα την έρευνα, η ομάδα Χώρος - Σίμος Κακάλας προσεγγίζει το αρχαίο θέατρο μέσα από σπαράγματα των τριών τραγικών και κομμάτια από το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Εξι χρόνια μετά, ο Emmanuel Demarcy-Mota επανέρχεται δημιουργικά, με την ίδια ομάδα ηθοποιών, σε ένα εμβληματικό έργο του θεάτρου του παραλόγου, τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο, στις 30 Ιούνη - 1 Ιούλη, 21:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ερρίκου Ιψεν, «Ο εχθρός του λαού», 3 - 5 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Δ. Συνδυάζοντας τη σκηνική τόλμη και αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία, ο Τόμας Οστερμαϊερ και ο σπουδαίος θίασος της Σάουμπυνε δίνουν, 130 χρόνια μετά, σημερινή διάσταση στα ιψενικά ερωτήματα. Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

«Miss Knife», στις 9 Ιούλη, 22:00 -10 Ιούλη, 21:00 Πειραιώς 260, Κτίριο Η, αυθεντία στο παιχνίδι των μεταμφιέσεων, ο Olivier Py ντύνεται γυναίκα και ανεβαίνει στη μουσικοθεατρική σκηνή.


Σ. Α.