ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Μάχη για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα
Τετάρτη 29 Μάη 2013

Από παλιότερη σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιρειών που οφείλουν μισθούς στους ναυτεργάτες των πληρωμάτων ξεκινούν από την ερχόμενη βδομάδα τα ναυτεργατικά σωματεία. Πρόκειται για απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει χτες η διοίκηση της ΠΝΟ σε έκτακτη συνεδρίασή της, κάτω από το βάρος του τεράστιου προβλήματος, τις πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Τετάρτης 5 Ιούνη στα καράβια που βρίσκονται στα λιμάνια της Αττικής και θα διαρκέσουν μέχρι την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ναυτεργατών, η πλειοψηφία των εταιρειών με πρώτες την ΑΝΕΚ και τη ΝΕΛ οφείλουν μισθούς που ξεπερνούν το μισό χρόνο, αναδρομικά, ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων.

Στο μεταξύ, οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας εντείνουν την ταλαιπωρία και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων των νησιών, δρομολογώντας και αποδρομολογώντας πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σάμου τονίζει ότι, αφού το νησί έφτασε το χειμώνα να έχει καράβι το πολύ τρεις φορές τη βδομάδα, τώρα θα δρομολογηθεί για δύο μήνες, δηλαδή για μια «αρπαχτή», καράβι το οποίο θα «πιάνει» μόνο σε ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Τονίζει ότι το θέμα δεν είναι σε ποιο από τα δύο λιμάνια θα καταπλέει το καράβι, αλλά ότι: «Κυβέρνηση και εφοπλιστές μαζί με την ιδιωτική "Ολυμπιακή", έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε όμηρους. Σε αυτή την κατάσταση μας έχει οδηγήσει η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και η άρση του cabotage. Μια πολιτική που οδηγεί τα νησιά μας στην απομόνωση» για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους φορείς του νησιού «να συμβάλουν στο δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας για ανάπτυξη αγώνων, που θα βάζουν φρένο στην ασυδοσία των εφοπλιστών», «για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων», διεκδικώντας ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λιμάνια, ναυπηγεία που θα λειτουργούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.