ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αναπροσαρμογές με βάση ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις

Αλλαγές στη δομή των τριών Σωμάτων αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ

Παρασκευή 31 Μάη 2013

Οι προσαρμογές στα τρία Σώματα υπηρετούν τη ΝΑΤΟική στρατηγική της «έξυπνης άμυνας» (smart defence), όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο του Σικάγου
Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, για ευέλικτες και ταχείας επέμβασης στρατιωτικές μονάδες. Αρα, δεν υπηρετεί τις ανάγκες άμυνας της χώρας αλλά τους πολεμικούς επιθετικούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, σε τέτοιες ενέργειες συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης μία σειρά προγράμματα που αφορούν σε ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο που έγινε την περασμένη χρονιά στο Σικάγο, το ΝΑΤΟ κατέληξε στη στρατηγική της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence), στο πλαίσιο της οποίας η δομή του γίνεται πιο «σφιχτή» και διαμορφώνονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές.

Για το σκοπό αυτό ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουσεν, έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα του «εξορθολογισμού των φορέων και του ΝΑΤΟ» και της «ενοποιημένης στρατιωτικής δομής διοίκησης», με τελικό στόχο «να γίνει η συμμαχία πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», δηλαδή πιο ευκίνητη και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.

Αυτό ήταν το πνεύμα και της δήλωσης που έκανε μετά το ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος. Είπε μεταξύ άλλων: «Οχι μόνο δεν μειώνουμε, αλλά ενισχύουμε τις μάχιμες μονάδες. Συρρικνώνουμε, όμως, (...) ένα μέρος αυτού που ονομάζεται "στρατιωτική γραφειοκρατία" εκεί που δεν εξυπηρετεί επιχειρησιακούς σκοπούς. Ετσι, με την εφαρμογή της νέας δομής, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα είναι πιο δυνατές, πιο ευέλικτες, με συγκεκριμένες οικονομίες κλίμακας».

Οι βασικές αλλαγές

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε χτες τις εξής προσαρμογές:

-- Στο Στρατό Ξηράς

-- Στο Πολεμικό Ναυτικό οι όποιες καταργήσεις και μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται μέσα στους ίδιους κτιριακούς σχηματισμούς - συγκροτήματα στο Ναύσταθμο και στο Κ/Ε Κανελλόπουλος. Μεταξύ άλλων στο Αρχηγείο Στόλου καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών και τα πλοία της ενσωματώνονται στις δύο Μοίρες Φρεγατών που διατηρούνται. Καταργείται επίσης η μία εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών και η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

-- Κατά τον ίδιο τρόπο, στην Πολεμική Αεροπορία οι ανασχηματισμοί, οι αναδιατάξεις και οι αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα), στη ΔΑΥ (Ελευσίνα), στη ΔΑΕ (Τατόι).