ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβλήματα σε χορήγηση - ανανέωση άδειας διαμονής μεταναστών
Σάββατο 8 Ιούνη 2013

Τα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν μετανάστες στην προσπάθειά τους για χορήγηση και ανανέωση της άδειας διαμονής, λόγω μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας από τους Δήμους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως και την αβεβαιότητα των δημοτικών υπαλλήλων που είχαν αυτήν την αρμοδιότητα, θίγει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης, Θ. Κωνσταντινίδης και Σπ. Χαλβατζής).

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Μεταφέρεται στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων η αρμοδιότητα των Δήμων για την παραλαβή των αιτήσεων μεταναστών τρίτων χωρών για τη χορήγηση ή την ανανέωση άδειας διαμονής καθώς και για την επίδοση σε αυτούς σχετικών αποφάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 2, που αφορά την "ίδρυση των υπηρεσιών μιας στάσης" του Ν. 4018/2011 περί "Αναδιοργάνωσης του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών". Πρόκειται για εφαρμογή σχετικού Κανονισμού της ΕΕ που επιβάλλει για τις νέες άδειες διαμονής, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική λήψη βιομετρικών δεδομένων (ψηφιακής φωτογραφίας και δακτυλικών αποτυπωμάτων) ακόμη και 6χρονων παιδιών.

Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών με αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται ανά νομό τα σημεία υποδοχής, που κατατίθενται οι αιτήσεις των πολιτών τρίτων χωρών καθώς και ο χρόνος μεταφοράς της αρμοδιότητας. Στην Αττική η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρεται αρχές Σεπτέμβρη 2013, από τα Γραφεία Αλλοδαπών 66 Δήμων, στις τέσσερις Δ/νσεις Αλλοδαπών, που θα λειτουργήσουν σαν υπηρεσίες μιας στάσης. Να σημειωθεί ότι οι 4 υπηρεσίες μιας στάσης από ό,τι φαίνεται σχεδιάζεται να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο μειώθηκε κατά το 1/3 μέσω της "διαθεσιμότητας".

Είναι σίγουρο ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε τεράστια ταλαιπωρία των μεταναστών, αφού θα συνωστίζονται καθημερινά για να εξυπηρετηθούν από 4 μόνο υπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια Αττικής. Θα προσθέσει νέα εμπόδια και έξοδα στις ήδη μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι για να βγάλουν άδεια διαμονής για εργασία (απαίτηση για 100 ένσημα, ύπαρξη σύμβασης εργασίας και εξοντωτικά για αυτούς παράβολα 300 ευρώ για 2 χρόνια και επιπλέον πρόσθετα χαράτσια για την έκδοση των νέων "εκσυγχρονισμένων" αδειών διαμονής). Οι μετανάστες δηλαδή θα πληρώνουν πιο πολλά και θα ταλαιπωρούνται περισσότερο».

Σημειωτέον εδώ ότι αυτήν την ταλαιπωρία που επιφυλάσσουν για τους μετανάστες, με τις ελάχιστες και υποεπανδρωμένες υπηρεσίες «εξυπηρέτησής» τους, σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευτούν ιδιώτες. Οπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ΑΚΜΩΝ Α.Ε., PRAXIS (ΜΚΟ), ΚΕΚ ΙΝΤΕGRATION και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, χρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά ταμεία, ξεκίνησαν τη λειτουργία «Ειδικών Γραφείων» για την ενημέρωση των πολιτών τρίτων χωρών σε εννιά περιοχές της χώρας (Αθήνα, Αγ. Ιωάννης Ρέντη Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Τρίπολη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Δράμα και Ρόδος).

Παρακάτω στην Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζεται ότι: «Αγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη των 200 δημοτικών υπαλλήλων, που ήταν επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα αυτή στα αντίστοιχα γραφεία των Δήμων και μάλιστα στη σημερινή εποχή που οι καταργήσεις αρμοδιοτήτων και οργανικών θέσεων οδηγούν σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

-- να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας των υπαλλήλων των Γραφείων Αλλοδαπών των Δήμων, με τη μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες των Δήμων που υπηρετούν ή με την οικειοθελή τους μεταφορά στις αντίστοιχες Δ/νσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

-- να δημιουργηθούν στην Αττική τουλάχιστον οι προβλεπόμενες από τον Ν. 4018/2011 10 υπηρεσίες μιας στάσης και να στελεχωθούν και εξοπλιστούν ανάλογα, προκειμένου και να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και να εξυπηρετούνται οι προσερχόμενοι αλλοδαποί.

-- να αρθούν όλα τα εμπόδια στη χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής στους μετανάστες και συγκεκριμένα κατάργηση της προσκόμισης ενσήμων, σύμβασης εργασίας και κάθε μορφής παραβόλων.

-- να παραταθεί η λήξη των αδειών διαμονής, αφού είναι βέβαιο ότι αρκετοί μετανάστες θα καταστούν παρά τη θέλησή τους εκπρόθεσμοι, εξαιτίας του υπαρκτών ελλείψεων των δημοσίων αυτών υπηρεσιών».