Επίδαυρος εφ' όλης της ύλης
Σάββατο 8 Ιούνη 2013

Σχέδιο που εικονίζει μνημεία της Επιδαύρου, όπως ήταν στην αρχαιότητα
«Η Επίδαυρος εφ' όλης της ύλης» τιτλοφορείται η έκθεση που θα παρουσιάσει (11/6 - 28/7, 8-10 μ.μ.) το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, τηλ. 210 3418 550), με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, του Θεατρικού Μουσείου και του σκηνογράφου - ενδυματολόγου Διονύση Φωτόπουλου (παραχώρησε οπτικό υλικό). Η έκθεση σε επιμέλεια του δημοσιογράφου, συγγραφέα, εικαστικού και συλλέκτη Βασίλη Καββαθά, που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο - συλλογή του Β. Καββαθά και συνοδεύεται και με παράλληλες εκδηλώσεις: τρεις ανοιχτές συζητήσεις - συνεντεύξεις και προβολές ντοκιμαντέρ, από το Αρχείο - Μουσείο της ΕΡΤ, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Στόχος της έκθεσης είναι η ουσιαστική γνωριμία του κοινού, ιδιαίτερα των νέων, με το «μαγικό» τόπο, που λέγεται Επίδαυρος. Τόπος πολιτισμού και επιστήμης, όπου κάποτε συνέρρεαν κατά μυριάδες οι προσκυνητές - ασθενείς απ' όλα τα γνωστά μέρη της εποχής, για να βιώσουν το «θαύμα», ν' ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως από το «θεό» Ασκληπιό, που «και νεκρούς ανάσταινε»...

Η συλλογή του Βασίλη Καββαθά -μέρος της οποίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά- αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα παραστάσεων, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες επιδαύρειας θεματολογίας. Απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης - Πινακοθήκης της Επιδαύρου.

Στην πρώτη εκδήλωση (11/6, 8 μ.μ.) ο Βασίλης Καββαθάς θα μιλήσει για τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και τις ανασκαφές του στο ιερό της Επιδαύρου και θα παρουσιάσει τα συγγράμματα - εκδόσεις του αρχαιολόγου. Εν είδει βιωματικών συζητήσεων- συνεντεύξεων, στις 14/6 (8 μ.μ.) ο δημοσιογράφος θα συζητήσει με τον Στέφανο Γερουλάνο, με θέμα «Η Ιατρική στην Επίδαυρο». Στις 19/6 (8 μ.μ.) συζήτηση με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και στις 27/6 (8 μ.μ.) με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο «Εφ' όλης της ύλης» για το αργολικό θέατρο κατά την αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, και χρήσιμη η προετοιμασία του κοινού για το «τι εστί Επίδαυρος», Ασκληπιείο και «θεραπεία κατ' όναρ».

Τα θέματα των ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται (Δευτέρα έως Κυριακή 7 - 9.30 μ.μ., στο Video-Room του ιδρύματος) είναι τα εξής: «Ο Αλέξης Μινωτής στην Επίδαυρο», «Το "Θέατρο Τέχνης" ανεβάζει "Μήδεια"», «Διονύσης Φωτόπουλος», «Δε πόλις ελάλησεν, η Επίδαυρος - Γιώργος Μανιώτης», «Ελλάδος περιήγησις».