ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Οργανωμένο σχέδιο καταστολής του
Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001

Σε τρομοκρατικό κλοιό επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρώτο λιμάνι της χώρας, βάζοντας σε κίνηση βιομηχανία διώξεων ενάντια σε όσους ναυτεργάτες - συνδικαλιστές επιμένουν να είναι «ανυπάκουοι», να ξεσηκώνουν και να οργανώνουν την αγωνιστική δράση των ναυτεργατών ενάντια στους εφοπλιστές, που αποτελούν τα μεγάλα αφεντικά.

Τις τελευταίες 15 μέρες έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο για να τεθούν εκτός μάχης συνδικαλιστικά στελέχη, πρώτης γραμμής, της ναυτεργατικής οικογένειας. Για να υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ενεργοποιήθηκε ακόμα και το δουλεμπορικό κύκλωμα των ναυτικών πρακτόρων το οποίο αποτελεί ένα ακόμα πλοκάμι του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Παράλληλα, τα όσα διαδραματίστηκαν αυτές τις 15 μέρες αποκαλύπτουν ότι αυτό ακριβώς το βρώμικο κύκλωμα αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη του Λιμενικού, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του, όπως είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», βρέθηκε κατηγορούμενος στα μέσα Μάρτη μετά από μήνυση που κατέθεσε ναυτικός πράκτορας. Σε βάρος του συνδικαλιστή επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα και καταβολή εγγύησης 500 χιλιάδων δραχμών.


Τον «τιμώρησαν» γιατί τάχθηκε στο πλευρό δύο συναδέλφων του, που έπεσαν θύματα του μηνυτή ναυτικού πράκτορα. Του επέβαλαν τις παραπάνω ποινές αν και ο μοναδικός μάρτυρας του ναυτικού πράκτορα όχι μόνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αρχικές του καταγγελίες, αλλά ανέφερε ότι ο ναυτικός πράκτορας τού υποσχέθηκε μπάρκο αν κατέθετε εναντίον του Γ. Μανουσογιαννάκη.

Ο Σπύρος Κοκόλης, μηχανικός, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, έμεινε επί τρεις μέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας του Λιμενικού Πειραιά με μοναδικό στοιχείο εναντίον του, μήνυση με χαλκευμένες κατηγορίες που είχε καταθέσει ο ναυτικός πράκτορας Α. Χαλδαίος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση για δουλεμπορία. Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι ο Σπ. Κοκόλης συνελήφθη από Λιμενικούς τη Δευτέρα 9 Απρίλη, όταν πήγε στο ΓΕΝΕ για να γραφτεί στους καταλόγους ανεργίας.

Η ειδοποίηση των Λιμενικών, οι οποίοι «ξαφνικά» θυμήθηκαν ότι λόγω της μήνυσης, από τον Ιούνη του 1999 είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συνδικαλιστή, «έπεσε» μέσα από το ΓΕΝΕ. Γενικά ο τρόπος σύλληψης του ναυτεργάτη και η πρωτοφανής ετοιμότητα των Λιμενικών, φανερώνουν ότι αποτελούσε προεπιλεγμένο στόχο. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι οι κατηγορίες του δουλέμπορα σε βάρος του Σπ. Κοκόλη, αφορούν την περίοδο που ο ναυτεργάτης ήταν μπαρκαρισμένος.

Η περίοδος που επιλέχτηκε από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, να εξαπολύσουν τρομοκρατικές διώξεις σε βάρος ναυτεργατών, δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση βιάζεται να προετοιμάσει το έδαφος, για να είναι όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτη» η σφοδρή έφοδος, που ετοιμάζει σε βάρος ακόμα και του ίδιου του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εφοπλιστές για τον παραπέρα αποδεκατισμό από τα ποντοπόρα πλοία. Τα ίδια σχεδιάζει για τους ναυτεργάτες των τουριστικών πλοίων, ενώ με τους ακτοπλόους εφοπλιστές ακονίζει τα μαχαίρια για να πετσοκόψουν τις είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών από την ακτοπλοΐα.


Τα όσα, λοιπόν, συμβαίνουν στο λιμάνι αυτές τις μέρες σκιαγραφούν την κυβερνητική επιδίωξη, να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα όσα αξιώνουν τα αφεντικά της. Ουσιαστικά προσπάθησε να διενεργήσει πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή των όσων περικλείει το νέο νομοθετικό της εξάμβλωμα, ο διαβόητος τρομονόμος.

Τον τρόπο για να μπλοκαριστούν οι κυβερνητικοί εκτρωματικοί σχεδιασμοί, τον έδειξε η αγωνιστική ετοιμότητα και η αλληλεγγύη που επέδειξαν πλήθος σωματείων και συνδικαλιστών από όλη την Ελλάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα, να καταργηθούν στην πράξη οι ποινές σε βάρος των δύο συνδικαλιστών.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ