ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Παρεμβάσεις με αφορμή τη συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο βήμα της Ολομέλειας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), με αφορμή την 102η ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ), στη Γενεύη. Χτες, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, μίλησε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ αντιπροσωπεία της ΠΣΟ είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΓΕ.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ αναφέρθηκε στους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας και στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΔΓΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη κι εκτίμηση του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος προς την εργατική τάξη της Ελλάδας, που με σημαντικές ταξικές μάχες αντιστέκεται, δείχνει ανυπακοή και κοντράρει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Από το βήμα αυτό καταδικάζουμε την κυβέρνηση της Ελλάδας που απέλυσε 2.660 εργαζόμενους με δικτατορική απόφαση, έκλεισε τη δημόσια ελληνική τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο. Οι εργάτες στην Ελλάδα και τα δύο εκατομμύρια των ανέργων πρέπει να γνωρίζουν ότι στους αγώνες τους δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε όλοι εμείς μαζί τους και στηρίζουμε τα αιτήματά τους».

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη της ΠΣΟ στους λαούς των Τουρκίας, Κούβας, Συρίας, Βενεζουέλας, Παλαιστίνης, Λιβάνου, Παραγουάης, Ονδούρας, Μάλι κι άλλων και σημείωσε τις θέσεις της ΠΣΟ για τη βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ καταδίκασε τη στάση του ΔΓΕ, το οποίο ακολουθεί μια ταχτική διακρίσεων σε βάρος της ΠΣΟ και μελών και φίλων της.

Με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Guy Ryder, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΠΣΟ αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Μαυρίκο, καθώς και τους Valentin Pacho Quispe από το Περού, Hemalata από την Ινδία κι Etienne Moussavou από την Γκαμπόν.

Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ έθεσε με έμφαση την κατάσταση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα. Κατήγγειλε το κλείσιμο της ΕΡΤ κι απαίτησε από το ΔΓΕ να πάρει θέση στην ανάγκη για άμεση ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπογράμμισε το ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και του διεθνισμού που δέχεται από μέλη και φίλους της ΠΣΟ. Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε την ΠΣΟ για τις ενέργειες, που, όπως είπε, έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο και ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί ξανά την Αθήνα για να καταθέσει τις προτάσεις του ΔΓΕ για την επιβίωση των ανέργων.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ ήταν οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία, η ασύδοτη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από πολυεθνικές.

Με ξεκάθαρο τρόπο, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών απαίτησε να σταματήσουν οι διακρίσεις από τους διεθνείς οργανισμούς σε βάρος των μελών και των φίλων της ΠΣΟ. Απαίτησε να μπαίνουν για ουσιαστική συζήτηση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση οι προτάσεις και οι καταγγελίες που καταθέτουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.