Με ένα αθώο, μετέωρο χαμόγελο
Κυριακή 30 Ιούνη 2013

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα Σπείρα» ανοίγουν το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου, με την παράσταση «Αριστοφάνης τώρα - Το γλέντι της κωμωδίας». Η «Σπείρα Σπείρα» με τη διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη και την εξαιρετική χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, απελευθερώνει την ανάμνηση ενός διαχρονικού διονυσιακού ελληνικού γλεντιού. Η παράσταση, φορτωμένη με δάφνες από την ευρωπαϊκή της πορεία, με κορυφαίο τον Μανώλη Μητσιά, καταλήγει στο φυσικό της σπίτι, εγκαινιάζοντας τις διονυσιακές γιορτές στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου.

«Αυτό είναι το «χρέος» της κωμωδίας», λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Στον καιρό, την πολιτική και την απαίτηση να είναι η τέχνη το όπλο της αντίστασης στον εθνικό φόβο και την κατάθλιψη».

Αρχηγός ο Διόνυσος! Από τη μυσταγωγία στην έκρηξη... Από τον αγιασμό στην αποθέωση της φαλλικής γιορτής... Σπαράγματα χορικών, παραβάσεις, τραγούδια από τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με άξονα τη μουσική.

«Αθήνα: πόλεμος τότε, πόλεμος τώρα» - συμπληρώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Τότε Πελοποννησιακός, τώρα οικονομικός. Πάντα ο πόνος είναι ίδιος. Την εποχή της μεγάλης πτώσης, της ύψιστης στιγμής του Ελληνισμού, η κωμωδία ανέλαβε το χρέος να κάνει το καρδιογράφημα της πτώσης και να αποτελέσουν αυτές οι έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του προγόνου μας τη μαρτυρία της ελληνικής "κατάρας". Οπως σμίξανε τα έργα και εκτινάσσονται δυνατά οι στίχοι των παραβάσεων, θα έλεγε κανείς ότι το Αριστοφάνης τώρα -με όχημα τη μουσική- είναι ένας μεγάλος ύμνος στην πόλη, στη δημοκρατία, στον τόπο που γέννησε τους ποιητές και ένα σκληρό χαστούκι στη διαφθορά. Ολα μ' ένα αθώο, μετέωρο χαμόγελο, σαν άναυδοι από το πιθανό θαύμα»...


Ο βραβευμένος Ελληνας σκηνογράφος, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Τάκης Χατούπης (takis) σχεδίασε τα κατάλευκα κοστούμια («...γιατί τα χρώματα τα βάζει η μουσική») και τις δύο ημιδιαφανείς οθόνες, πάνω στις οποίες προβάλλονται τα εξαιρετικά διακριτικά δημιουργήματα του videodesiqner Dick Straker, κορυφαίου συνεργάτη της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου. Πέντε κορυφαίοι Ελληνες σολίστες υποστηρίζουν μουσικά την παράσταση, με μουσική διεύθυνση του Αρη Βλάχου.

Απόσπασμα κριτικής του Εγγλέζου δημοσιογράφου Howard Loxton για την παράσταση «Αristophanes now» που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο στις 17 και 18/4/2013 στο RADA STUDIOS - «RΟYAL ACADEMY OF DRAMATICART»: «Η μουσική του Κραουνάκη έχει βαθιά ελληνικότητα. Με επιρροές από την όπερα, το παραδοσιακό τραγούδι, τη βυζαντινή μουσική, τη σύγχρονη λαϊκή και τους ρυθμούς της ροκ, εμπεριέχει όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής. Είναι εξαιρετικά τραγουδισμένη από έναν θίασο που διαθέτει όχι μόνο δυνατές φωνές αλλά και πολύ καλή κίνηση - όλοι με έντονη σκηνική προσωπικότητα. Δε χρειάζεται να ξέρεις τη γλώσσα για να παρασυρθείς στο συναίσθημα και στη χαρά του - σε αυτό συντελεί και η έξυπνη χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου».

Στίχοι: Κ.Χ. Μύρης - Λίνα Νικολακοπούλου - Σταμάτης Κραουνάκης. Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Αρης Βλάχος, Κώστας Μπαλταζάνης. Χορογραφία, κίνηση: Αγγελική Στελλάτου. Σκηνικό - κοστούμια: Τάκης Χατούπης (takis). Video - Art: Dick Straker. Μουσική διεύθυνση: Αρης Βλάχος. Ηχος P.A: Δημήτρης Μουρλάς. Ηχος stage: Κώστας Σωτηρίου. Φωτισμοί: Δημήτρης Στίγκας. Πιάνο: Αρης Βλάχος. Σαξόφωνο: Γιάννης Παπαναστασίου. Ντραμς - κρουστά: Σπύρος Παναγιωτόπουλος. Ηλεκτρική - κλασική κιθάρα: Δημήτρης Σιάμπος. Μπουζούκι: Νίκος Κατσίκης. Παίζουν: Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Μητσιάς, Σπείρα Σπείρα: Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσικοθεατρική κραυγή «Μπεεεε!!!» (2015-01-16 00:00:00.0)
«Οταν έχω εσένα» στη Θεσσαλονίκη (2014-09-23 00:00:00.0)
«Δεν μασάμε»! (2012-02-02 00:00:00.0)
«Αριστοφάνους 11» και «55» (2011-07-09 00:00:00.0)
«Αχαρνής» στην Ελευσίνα (2010-09-12 00:00:00.0)
Περιοδεύοντες «Αχαρνής» (2010-07-14 00:00:00.0)