ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καμιά συμμετοχή στις εκλογές για τη διοίκηση των σχολών

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Τετάρτη 26 Ιούνη 2013

Με αφορμή τις εκλογές για τα όργανα διοίκησης των σχολών που γίνονται αυτήν την περίοδο, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητές να μην τις νομιμοποιήσουν και να μη συμμετάσχουν. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά τις εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος, κάτω από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ και μερίδας καθηγητών - στελεχών επιχειρήσεων, τώρα προκηρύσσονται εκλογές για πρυτάνεις, κοσμήτορες και προέδρους Τμημάτων σύμφωνα με το νέο νόμο - πλαίσιο.

Οι εκλογές αυτές είναι το επόμενο βήμα στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και στη δημιουργία του Πανεπιστημίου ΑΕ. Δίπλα στους manager και τους επιχειρηματίες των Συμβουλίων Ιδρύματος έρχονται και τα εκτελεστικά τους όργανα. Τα Συμβούλια Ιδρύματος (δηλαδή οι "άνθρωποι" των εταιρειών μέσα στις σχολές) θα αποφασίζουν και οι πρυτάνεις - κοσμήτορες - πρόεδροι θα υλοποιούν και θα συμβάλλουν στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων.

Τα νέα όργανα διοίκησης έχουν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στα ιδρύματα: Την υλοποίηση του νόμου - πλαισίου και των αποφάσεων κυβέρνησης - ΕΕ, την εφαρμογή της αξιολόγησης με τα κριτήρια των επιχειρήσεων, την επιβολή διδάκτρων, το ξεπούλημα της έρευνας στα μονοπώλια, τη διαφήμιση της ψευτοκατάρτισης και το μοίρασμα πανάκριβων πιστοποιητικών, τη μετατροπή των σχολών σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων, την αναζήτηση επενδυτών - χορηγών, την πλήρη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, τις απολύσεις εργαζομένων.

Μα το ντέρμπι είναι στημένο...

Το νέο σχήμα διοίκησης, με τα Συμβούλια Ιδρύματος να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο, υποβαθμίζει το ρόλο προέδρων και κοσμητόρων καθώς και την ανάδειξή τους από τα συλλογικά όργανα αφού στην πράξη διορίζονται από τα Συμβούλια Ιδρύματος, ακολουθούν τις εντολές και τις αποφάσεις τους, είναι "τα αυτιά και τα μάτια" τους μέσα στις σχολές.

Με τις εκλογές αυτές θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους. Στις εκλογές πρυτάνεων και προέδρων οι φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο, δεν εκλέγουν αντιπροσώπους, δεν παρακολουθούν τις συγκλήτους και τις συνελεύσεις των Τμημάτων. Ακόμα και στις εκλογές κοσμητόρων η συμμετοχή των φοιτητών και των εργαζομένων είναι φιάσκο αφού οι εκπρόσωποί τους στις συνελεύσεις της Κοσμητείας απλά παρευρίσκονται, χωρίς δικαίωμα ψήφου!!! Επιπλέον, η συμμετοχή φοιτητών στις κοσμητορικές εκλογές γίνεται με τα ενιαία ψηφοδέλτια που συμβάλλουν στη διάλυση του φοιτητικού κινήματος και τη μετατροπή του σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι νέες διοικήσεις θα αναλάβουν την τρομοκράτηση και το τσάκισμα των αγώνων των φοιτητών με διώξεις και το στήσιμο πειθαρχικών συμβουλίων όπως στο Φυσικό Κρήτης.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις αντιδράσεις και τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια "κεκλεισμένων των θυρών". Θέλουν τους φοιτητές υποστηρικτές και εκτελεστές της αντιλαϊκής πολιτικής, σε ρόλο γλάστρας μέσα στα όργανα διοίκησης.

Να μη νομιμοποιηθούν οι εκλογές αυτές στη συνείδηση των φοιτητών

Ούτε ένας φοιτητής να μην πάρει μέρος στις εκλογές των οργάνων διοίκησης! Να σπάσουμε στην πράξη τον αποκλεισμό των φοιτητών και των εργαζομένων από τα όργανα διοίκησης, να επιβάλουμε τη συμμετοχή και την παρέμβασή μας.

Το ΜΑΣ καλεί τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αρνούνται την υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, να μη συμμετάσχουν στις εκλογές, να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους το νέο αντιδραστικό ρόλο των διοικήσεων».