ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σημαντικές αναμετρήσεις

Η ρευστότητα στη βαθμολογική... ουρά προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ' αρκετές αναμετρήσεις και της 26ης αγωνιστικής

Κυριακή 22 Απρίλη 2001

Sportidea

Χωρίς κλασικό ντέρμπι, αλλά με μεγάλης σημασίας αναμετρήσεις, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το μεγαλύτερο μέρος της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας. Μετά τη μικρή ανάπαυλα, λόγω των ημερών του Πάσχα, όλοι οι μονομάχοι της μεγαλύτερης κατηγορίας της χώρας μας καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου 4 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος να βρεθούν αγκαλιά με τους στόχους τους. Οι «μεγάλοι» της κατηγορίας έχουν το μυαλό τους προσηλωμένο στο κυνήγι της Ευρώπης, με αποτέλεσμα στην 26η αγωνιστική να επιδιώξουν μόνο τη νίκη. Θεωρητικά, αντιμετωπίζουν μικρότερης δυναμικότητας αντιπάλους, όμως οι ομάδες αυτές όσο περνάει ο καιρός είναι πολύ πιθανόν να γίνονται πιο επικίνδυνες, καθώς πολλές από αυτές παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για παραμονή τους στα «μεγάλα σαλόνια».

Στα Γιάννενα βρίσκεται σήμερα ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, όπου στις 17.30 (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τοπικό ΠΑΣ. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» περιμένει από τους παίχτες του πολλά, καθώς είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη ομάδα, σε μια δύσκολη και κατάμεστη από κόσμο, όπως αναμένεται, έδρα. Στόχος της ομάδας του Πειραιά είναι η κατάκτηση του νταμπλ, κάτι το οποίο ο «ερυθρόλευκος» προπονητής είχε επισημάνει στους παίχτες του, ότι θα πρέπει να κυνηγήσουν με μεγάλη σοβαρότητα. Απών από το ματς κόντρα στα Γιάννενα θα είναι από το στρατόπεδο του Ολυμπιακού, ο Τζόρτζεβιτς λόγω υποχρεώσεων με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Στην αντίπερα όχθη, οι παίχτες και ο τεχνικός της ομάδας των Ιωαννίνων δηλώνουν πανέτοιμοι για τη μεγάλη κόντρα με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Νίκος Αναστόπουλος θα έχει όλους τους παίχτες στη διάθεσή του, γεγονός που του λύνει τα χέρια, όσον αφορά στην «κάλυψη» επικίνδυνων για την ομάδα του, κενών.


Sportidea

Στη «Λεωφόρο» κόντρα στον Εθνικό Αστέρα (17.30), ο Παναθηναϊκός θέλει να βάλει τέλος στην αγωνία του για την εδραίωση της 2ης θέσης της βαθμολογίας και την έξοδό του την επόμενη αγωνιστική περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν το «τριφύλλι» πάρει τους τρεις βαθμούς έναντι της ομάδας της Καισαριανής, τότε θα είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο να απειληθεί είτε από την ΑΕΚ είτε από τον ΠΑΟΚ. Γι' αυτό, οι γηπεδούχοι αναμένεται να τα δώσουν όλα για τη νίκη. Τη βοήθειά τους δε θα μπορέσουν να προσφέρουν ο Σόουζα, ο οποίος δε θα ξαναδώσει φέτος το «παρών» στα γήπεδα, και ο Ολιβάρες ο οποίος ενσωματώθηκε στην εθνική ομάδα του Περού. Οσον αφορά στον Εθνικό Αστέρα θ' απουσιάζουν οι τιμωρημένοι Μπεναλί, Κοντόπουλος, Μπερνεάνου. Πάντως οι υπόλοιποι παίχτες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ο Σπύρος Λιβαθηνός ελπίζει να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πλάνων του.

Η ΑΕΚ σήμερα στις 17.30 θα αγωνίζεται για την έξοδό της στο ΟΥΕΦΑ και ο ΟΦΗ για την παραμονή του στην κατηγορία. Προφανώς λοιπόν η μάχη ανάμεσα στην «Ενωση» και την ομάδα της Κρήτης είναι πολύ κρίσιμη, άρα θεωρητικά και αμφίρροπη, έστω και αν η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων είναι μεγάλη. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα μια διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους μνηστήρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να θέλουν οπωσδήποτε τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Μάλιστα, ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός, Τόνι Σαβέφσκι, ζήτησε από τους παίχτες του μόνο νίκες στους εναπομείναντες αγώνες, προκειμένου να αποχαιρετίσουν τη φετινή αγωνιστική περίοδο με «ψηλά το κεφάλι». Αμφίβολη στη σημερινή αναμέτρηση είναι η συμμετοχή των Νάβας, Κοπιτσή, Πάσιου και σίγουρη η απουσία του Ζαγοράκη. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Κρητικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή αναμέτρηση είναι πολύ επίπονη γι' αυτούς, όμως στόχος τους είναι να παλέψουν για το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο, στην τεχνική ηγεσία επικρατεί προβληματισμός, αφού τόσο η επίθεση όσο και η άμυνα, δε θα έχουν τα μεγάλα τους όπλα. Συγκεκριμένα, ο Κοσταρικανός επιθετικός Γκόμεζ βρίσκεται στη χώρα του ενσωματωμένος στην εθνική της ομάδα, ενώ ο έμπειρος αμυντικός Σταυρακάκης είναι τιμωρημένος και δεν μπορεί να αγωνιστεί.


Sportidea

Το μυαλό στα λεφτά που τους χρωστάει η διοίκηση, έχουν τον τελευταίο καιρό οι παίχτες του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα ο σημερινός αγώνας με τον Αθηναϊκό στην Τούμπα (17.30) να τους βρίσκει αρκετά απροετοίμαστους. Ωστόσο, ο «Δικέφαλος» βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς ήδη έχει πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου και την ευρωπαϊκή του έξοδο, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να μην υποδεχτεί υπό ιδιαίτερη πίεση την ομάδα του Βύρωνα. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάντως, συνιστά μεγάλη προσοχή στους παίχτες του αφού κάθε «μικρός» αντίπαλος μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει πολύ επικίνδυνος και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν μάχεται για τη σωτηρία του, όπως ο Αθηναϊκός. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός είναι πολύ πιθανό να μην έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Μπορμπόκη, Κατσαμπή, Κωνσταντινίδη, καθώς η συμμετοχή τους θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Οσο για τους Βυρωνιώτες, όλοι στην ομάδα σκέφτονται τη συνέχεια και παρά το πολύ δύσκολο πρόγραμμα, θεωρούν ότι θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω από τον καλύτερό τους εαυτό.

Στην Ξάνθη κόντρα στην ομώνυμη ομάδα, ο Ηρακλής θα παίξει σήμερα (17.30) ένα από τα τελευταία του χαρτιά για την απόκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Ο «γηραιός» από την 5η θέση στην οποία βρίσκεται δεν έχει κανένα περιθώριο για στραβοπάτημα, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την «αχνή» ελπίδα για έξοδό του στα σαλόνια της «γηραιάς ηπείρου». Ο Αγγελος Αναστασιάδης, πάντως, «πνίγεται» από τα προβλήματα καθώς δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Χάγκαν, Κυριαζή, Ξενίδη, Νεμπεγλέρα, Μιλόγεβιτς, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Στολτίδη, Ντεμπά, Δρούγα, Βελή, Φονφόκα, Μούτσιου. Αντίθετα στην Ξάνθη, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, καθώς όλοι είναι «ετοιμοπόλεμοι» με εξαίρεση τον Πρίττα, ο οποίος λόγω τραυματισμού έχει χάσει... έδαφος στις προπονήσεις.


Sportidea

Να παραμείνει στη... μεσαία γραμμή της βαθμολογίας θα επιδιώξει σήμερα η γηπεδούχος Παναχαϊκή κόντρα στον 7ο στη βαθμολογία Αρη (17.30). Ο Νίκος Κουρμπανάς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα απουσιών και σκοπός του είναι να παρατάξει ένα δυναμικό σχήμα που θα παλέψει στα... ίσα το μεγάλο αντίπαλό του. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι αν και έχουν μείνει εκτός των στόχων τους θέλουν να «κλείσουν» τη χρονιά με νίκες και γι' αυτό ο Μπάμπης Τεννές ζήτησε από τους παίχτες του να είναι συγκεντρωμένοι στις υποχρεώσεις τους και σοβαροί.

Αύριο η 26η αγωνιστική ολοκληρώνεται με μία σημαντική αναμέτρηση, που για τη γηπεδούχο Καλαμάτα χαρακτηρίζεται σαν «ζωής και θανάτου». Οι Μεσσήνιοι υποδέχονται τον Πανιώνιο κεκλεισμένων των θυρών (17.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) και όλοι τους γνωρίζουν ότι το μοναδικό αποτέλεσμα για να παραμείνουν στην κατηγορία είναι η νίκη. Απόντες από τη «μαύρη θύελλα» θα είναι οι τιμωρημένοι Σεντεμέντες, Καπετανόπουλος. Στον Πανιώνιο δεν «καίγονται» για τους βαθμούς, αφού έχουν γλιτώσει τον άμεσο υποβιβασμό, όμως θέλουν τη νίκη για να απομακρυνθούν κι άλλο από την επικίνδυνη ζώνη. Ολοι οι ποδοσφαιριστές της νεοσμυρνιώτικης ομάδας είναι στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας, καθώς δεν υπάρχουν τιμωρημένοι ή τραυματίες.