ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στη διάθεση των μονοπωλίων τα στοιχεία των ερευνών

Προσκλητήριο της συγκυβέρνησης στους ενεργειακούς κολοσσούς να ορμήξουν στο «ψητό»

Πέμπτη 4 Ιούλη 2013

Χάρτης με τις διελεύσεις που έκανε το νορβηγικό ερευνητικό σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης
Σινιάλο στους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας, κάνει η κυβέρνηση. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, από σήμερα θα είναι διαθέσιμα για τις πετρελαϊκές εταιρείες τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τη νορβηγική εταιρία «PGS» στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 12.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η επεξεργασία των στοιχείων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2013. Ωστόσο, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες να «αξιολογήσουν» το εύρος των αποθεμάτων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις προσφορές τους ενόψει των διαγωνισμών που θα γίνουν μέσα στο 2014, για την παραχώρηση «οικοπέδων» προς έρευνα και εκμετάλλευση.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, «η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» ενώ τονίζεται ότι «μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου».