ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε «τεντωμένο σχοινί» με το λαό εγκλωβισμένο στην αστική διαχείριση

Ο στρατός καταγγέλλεται ότι άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών υποστηρικτών του προηγούμενου προέδρου

Σάββατο 6 Ιούλη 2013

Αντίπαλοι και οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι βγήκαν και πάλι χτες στους δρόμους
ΚΑΪΡΟ.--

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο δύο μέρες μετά την επέμβαση του στρατού που ανέτρεψε από την εξουσία τον πρόεδρο Μούρσι και τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις πόλεις καθώς τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μούρσι και των άλλων κυρίως αστικών δυνάμεων συνεχίζονται. Η ενδοαστική διαπάλη για την εξουσία συνεχίζεται ενώ ο λαός, που υποφέρει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, φαίνεται και πάλι εγκλωβισμένος στην επιλογή διαχειριστή.

Στη γενέτειρα του Μούρσι, τη Ζαγκαζίγκ, κατά τη διάρκεια της προπερασμένης νύχτας, τραυματίστηκαν 80 άνθρωποι σε συγκρούσεις.

Χτες, από νωρίς το μεσημέρι, σε επιφυλακή είχαν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου καθώς σε εξέλιξη βρίσκονταν συγκεντρώσεις υποστηρικτών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπάλων. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης υπέρ του Μούρσι που αποπειράθηκε να πλησιάσει την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπου φέρεται να βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος, ενώ μεγάλη διαδήλωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» ήταν σε εξέλιξη και στο Ασιούτ. Πηγή προσκείμενη στο στρατό δήλωνε ότι όποιος θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια μπορεί να το πράξει και ότι ο στρατός απλώς δε θα επιτρέψει να πλησιάσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές μεταξύ τους ή σε σημαντικές δημόσιες εγκαταστάσεις.

Στη χερσόνησο του Σινά και στη διώρυγα του Σουέζ επιβλήθηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Στην πρώτη έγινε μετά από επίθεση αγνώστων ενόπλων κατά σημείων ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «αλ Αριτς», όπου σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις άλλοι. Επίθεση σημειώθηκε και σε σημείο ελέγχου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να κλείσει το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και παλαιστινιακού εδάφους. Δεν είναι σαφές ποιος έκανε τις επιθέσεις, καθώς στην περιοχή του Σινά δρουν πολλές ένοπλες συμμορίες κοινού ποινικού δικαίου που συνηθίζουν τέτοιες επιθέσεις.

Οσο για την ευρύτερη περιοχή της διώρυγας του Σουέζ, που περιλαμβάνει σειρά από πόλεις, όπως η Ισμαϊλίγια, το Πορτ Σάιντ, το Σουέζ κλπ, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε «προληπτικά» προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία της Διώρυγας από όπου διέρχεται καθημερινά μεγάλο τμήμα ενεργειακών και εμπορικών φορτίων.

«Συνταγματική διακήρυξη» από τον Μανσούρ

Εντός της ημέρας, ο εκτελών χρέη προέδρου, επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλι Μαχμούντ Μανσούρ, αναμενόταν να προχωρήσει σε «συνταγματική διακήρυξη» διά μέσου διαγγέλματος, η οποία θα θέτει τα βασικά βήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι πληροφορίες ανέφεραν τη σύσταση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, τη διάλυση της Ανω Βουλής, όπου συμμετέχουν μετά από παραιτήσεις μόνο ισλαμιστικές δυνάμεις, και το σχηματισμό επιτροπής ειδικών που θα προωθήσει τις όποιες αλλαγές χρειάζονται στο σύνταγμα για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές.

Εκλογές το πολύ σε ένα χρόνο «βλέπει» από την άλλη ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που ορίστηκε από το λεγόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (ευρύς συνασπισμός κυρίως φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όπου συμμετέχει και το Αιγυπτιακό ΚΚ) ως εκπρόσωπός του στις επαφές με το στρατό. Ο Μπάρανταϊ χαρακτήρισε «οδυνηρή» την επέμβαση του στρατού κρίνοντάς την όμως αναγκαία γιατί η χώρα «κατρακυλούσε σε εμφύλιο» και εκτίμησε ότι ο Μούρσι «υπέσκαψε μόνος του τη νομιμότητά του». Ζήτησε ν' απελευθερωθούν όλα τα ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και ο Μούρσι να τύχει συμπεριφοράς ανάλογης με αυτήν που του πρέπει ως πρώην προέδρου. Αναλόγου περιεχομένου φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει ο Αιγύπτιος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, με Αμερικανούς κυρίως αξιωματούχους, και τον ομόλογό του Τζον Κέρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει για «αποκατάσταση το γρηγορότερο δυνατό της συνταγματικής τάξης και για επιστροφή σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση» απειλώντας με επανεξέταση της ετήσιας βοήθειας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, αποφεύγοντας, όμως, επισήμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα. Αντίθετα, τον όρο αυτό χρησιμοποίησε η Αφρικανική Ενωση, η οποία όπως αναμενόταν, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας που έχει, ανέστειλε τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητές της. Τέλος, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από γενικός εισαγγελέας, λίγες μέρες μόνο μετά τη δικαστική του δικαίωση και την επαναφορά του στο αξίωμα από όπου τον είχε εκδιώξει ο Μούρσι το Νοέμβρη, εξέφρασε ο Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, λέγοντας ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην οποιαδήποτε διαδικασία υπάρξει με επίκεντρο τον πρώην πρόεδρο και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» για να μη θεωρηθεί η οποιαδήποτε ενέργειά του «αποτέλεσμα προσωπικής αντιπάθειας».