ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται τα θύματα της κρατικής βίας
Πέμπτη 11 Ιούλη 2013

Από χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρία στο Εσκισεχίρ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ο 19χρονος Αλί Ισμαΐλ Κορκμάζ, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί από «αγνώστους» -που εμφανίζονται ως οπαδοί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δρουν παράλληλα με την αστυνομία- στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο Εσκί Σεχίρ, όπου σπούδαζε, στις 2 Ιούνη και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας, όντας το έβδομο θύμα της κρατικής βίας από τη μέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις με αφορμή το Πάρκο Γκεζί και την ανάπλαση της Ταξίμ, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκφράζοντας τη γενικευμένη δυσαρέσκεια στην πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στο Εσκί Σεχίρ προκειμένου να αποδώσουν φόρο τιμής στον Α. Κορκμάζ, λέγοντας το τελευταίο αντίο στο 19χρονο που μεταφέρεται στην Αντάκια για να ταφεί.

Το ΚΚ Τουρκίας καλούσε χτες σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας για ακόμα μία φορά την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, συνδικαλιστών, κομματικών μελών και στελεχών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το Πάρκο Γκεζί, καταγγέλλοντας τη δολοφονία του Α. Κορκμάζ. Στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν τραυματιστεί 8.000 άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους επτά (μεταξύ των οποίων ο διαδηλωτής στο Ντιγιάρμπακιρ και δύο που κατέληξαν, λόγω υπερβολικής εισπνοής χημικών), ενώ αρκετοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ο 17χρονος που χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκρατίας του λαού, νέες αποφάσεις για φυλάκιση βγήκαν χθες στην Αγκυρα και οι οποίες αφορούν 10 ακόμα συλληφθέντες από τους 18 για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι συλληφθέντες στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, μεταξύ των οποίων το μέλος της ΚΕ του ΤΚΡ, Ερκάν Μπας, ο Επαρχιακός Γραμματέας Κωνσταντινούπολης, Καμίλ Τεκέρεκ, ο Γραμματέας της Ενωσης Γιατρών Κωνσταντινούπολης και άλλοι συνδικαλιστές και στελέχη κομμάτων, ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την παράνομη κράτησή τους και τις συνεχιζόμενες συλλήψεις.